Het AD onderzoekt: wat vind jij van de lerarenstaking en wat merk jij van het lerarentekort? Invullen duurt maar 2 minuutjes!

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur

Samenvatting ANW hoofdstuk 1 Ziek en gezond1.1 Ziek of gezond

Dokter standaard aanpak -> inventariseert de gezondheidsklachten en op zoek naar symptomen -> soms lichamelijk onderzoek -> verklaring (diagnose) -> behandeling (therapie)Subjectieve klachten zijn niet meetbaar -> hoofdpijn.

Objectieve gegevens meetbaar -> bloedtest -> belangrijk voor diagnose. Meestal is er meer nodig dan de verklaring. De dokter stuurt je door naar de reguliere gezondheidszorg. Er komt aanvullend onderzoek. Bijv bloedtesten en foto’s.Ook zijn er mensen die zich laten behandelen met alternatieve geneeskunde. Dit wordt niet op een planmatige manier gewerkt die zijn getest op de werkzaamheid zoals de regulieren arts.Bron: 1.4

Acupunctuur: naalden op plekken die samen hangen met yin of yang om in evenwicht te komen.

Macrobiotiek: eten van Yinkarakter voedsel(lang gerookt of sterk verhit) of het eten van Yangkarakter voedsel (kort of niet gerookt)

Homeopathie: buikklachten? ->verdunt middel dat buikklachten veroorzaakt toegediend -> over

Edelstenen voor uw gezondheid: Edelstenen hebben energietrillingen, menselijk weefsel heeft ook energietrillingen. Dragen zorgt dat de afwijkende frequentie weer goed wordt. Kan verdwijnen of verminderen.Dubbelblind onderzoek: onderzoeken of medicijnen goed werken. Hierbij word elk niet-medische invloed stelselmatig uitgesloten. Alternatieve geneeswijze zijn niet onderzocht, ze bestaan al eeuwenlang.

Placebo = nepgeneesmiddel.1.2 Ziekte als raadsel

19e eeuw -> epidemieën -> veel doden ->van Fod? -> niet volgens arts William Farr. Die dacht dat het lag aan de miasma -> mist die opstijgt uit adem van 2 miljoen mensen, open riolen, beerputten, graven en slachthuizen.

Arts John Snow: cholera verspreid zich door gif van het ene naar het andere slachtoffer -> via vervuilt drinkwater. Als in 1853 weer een cholera aanval is gaat hij op onderzoek uit. Hij weet dat het zich uitbreidt vanuit bepaalde haarden. Hij zet de feiten onder elkaar en gaat naar nabestaande & vraagt: hoe de ziekte begon, wanneer eerste symptomen, waar drinkwater vandaan kwam. Het ligt aan een pomp. Als die word afgesloten neemt het aantal gevallen af.

Bron 1.6:

Cholera tast maag-darmstelsel aan. openbaard zich binnen 2 tot 5 dagen na besmetting. Dodelijk binnen enkele uren en dagen. Symptomen: diaree, braken zonder kramp, vochtverlies van soms 15 liter per dag -> uitdrogen.Snow word geholpen door het waterleidingbedrijf Lambeth Waterworks -> plaatsen 40 km stroomopwaarts Theems een pompstation. Concurrenten: Southwark and Vauxhall Company niet maar leveren in zelfde gebied water. De wijk word ongemerkt gescheiden in mensen met schoon water en mensen met vuil water.

Bij het volgende cholera-epidemie kan Snow pas aanmelden dat het komt door vervuilt drinkwater. Wat ook het geval is!

Bron 1.9 Natuurwetenschappelijke methode:

Aanpak in het algemeen:

1. Welk probleem of verschijnsel wil je onderzoeken?

2. Oriëntatie: wat weet je al. Porbeer verband te zoeken in die gegevens.

3. Je leidt een mogelijke verklaring, een hypothese af uit de oriëntatie

4. Met de hypothese maak je een onderzoeksvraag. Dan maak je een voorspelling: Als………dan

5. Ga na of hypothese juist of onjuist is. Door je stelling met een experiment te controleren (toetsen)

6. Je trekt een conclusie. Als het niet klopt moet je een nieuwe hypothese maken.In 1683 heeft Antoni van Leewenhoek in zijn microscoop kleine diertjes ontdekt.

De eerste die een verband kon leggen tussen een ziektekiem en een ziekte was Robert Koch. In 1876 ontdekte hij de ziekteverwekker van miltvuur: de miltvuurbacterie. Men raakte er van overtuigt dat besmettelijke ziektes, infectieziekten, door bacteriën en virussen veroorzaakt worden. Het zijn micro-organismen .

Postulaten van Koch = infectieleer. Hiermee kan je aantonen welke ziekteverwekker een bepaalde ziekte veroorzaakt.

Bron 1.10 Robert Koch:

Koch: haalde bacteriën uit bloed zieke beesten -> vermenigvuldigen -> inspuiten gezonde dieren -> worden ook ziek

Postulaten van Koch om te bewijzen of een ziektekiem ook de oorzaak is van de ziekte:

1. de ziektekiem moet in ongewone grote hoeveelheden aanwezig zijn in de patiënt

2. de ziektekiem moet verder gekweekt kunnen worden

3. een proefdier dat met de gekweekte ziektekiem word besmet krijgt dezelfde ziekte

4. uit proefdier moet ziektekiem weer worden geïsoleerd en moet gelijk zijn met de ziekte kiem uit stap 11.3 Preventie

Hygiëne: vermijden van contact met ziekteverwekkers. Was 100 jaar geleden al bekend. Hygiëne is voorbeeld van preventie: voorkomen van een ziekte.Volksgezondheid moet verbeteren -> rioleringen aanleggen -> gemeentelijk drinkwaterbedrijf. In 1901 nieuwe wet: Woonwet: aparte toiletruimte, aansluiting op riolering en waterleiding werden verplicht.

Pasteuriseren: eten en drinken poosje verhitten rond 70 oC blijft het langer houdbaar. Nu ook andere manieren. Nederlanders worden aardig oud omdat de sterfte aan besmettelijke ziektes is afgenomen door hygiënische maatregelen.In Azië al eeuwen uit pokkenpuisten vocht gehaald en bij andere in de huid gekrast. In 1721 brengt Lady Mary Montague dit naar Engeland. 1e keer een lichte vorm maar de 2e keer toch dood. In 1796 komt Jenner een Engelse arts achter een veiligere methode: koeienpokken -> vaccinatie. 80 jaar later ontwikkeld Louis Pasteur een methode om vaccins te maken tegen andere infectieziekten.Oude ziektewekker verzwakt ziekte te veroorzaken maar actieveren wel verdedigingsreactie. Dit levert immuniteit op.

Oude ziekteverwekker (kippencholera) -> ingespoten -> nauwelijks ziek -> besmet met kippencholera -> niet ziek

Er worden allemaal andere vaccins ontwikkeld. 1900 komt vaccin tegen cholera door Rus Waldemar HaffkineJe afweersysteem zorgt ervoor dat je niet ziek wordt. Vaccinatie helpt je afweer systeem. Het zorgt ervoor dat je antistoffen aan gaat maken tegen ingebrachte ziektekiemen.Sinds 1957 vaccinatie verplicht in Nederland. Sommige ouders wijzen af uit religieuze overtuiging of bang voor bijwerkingen. Als een ziekte uitbreekt in een niet ingeente groep verspreid het virus zich snel. Groepsimmuniteit. 90% van een groep moet zijn ingeënt om het niet te laten verspreiden.Bron 1.13 en 1.14 lezenWanneer is iets gezond? Om hier achter te komen moet je naar en grote groep kijken bijv naar het verband tussen risicofactoren als roken en het ontstaan van longkanker. Dit onderzoekt een epidemioloog. Je kan alleen zeggen dat de kans op een aandoening groter is.In epidemiologie speelt kansberekening (statistiek) een grote rol. Ze toetsen hun hypotheses door het maken van berekeningen. Dat moet aantonen of het toeval is of niet. Vaak is het zo dat er geen oorzakelijk verband is.1.4 Geneeskunde in ontwikkeling

Afgelopen 100 jaar vooruitgang in geneeskunde. Dit dankzij technologische ontwikkelingen. Dit geldt voor klinisch chemisch onderzoek, beeldvormen technieken, zoals MRI-scan.Geen vaccin tegen AIDS mogelijk -> het virus ziet er telkens anders uit -> afweersysteem herkent het niet

Erfelijkheid van ziekte word bestudeerd -> hopen op behandeling tegen sommige ziektes.

Ouderdomsziekten worden bestudeerd door een: geriaterWaarom zou je in een gezond lichaam gaan snijden? Wie bepaalt dat? Wie betaalt het? Een werknemer gaat voor al is er een lange w8rij.Vele artsen krijgen te maken met situaties waarin moet worden beslist over leven of dood. In die situaties moet de arts de moeilijke afweging maken tussen wat er technisch nog mogelijk is en de wensen en verwachtingen van de patiënt en de familie.Bron 1.17 Medische behandelingen:

Behandelingstechnieken: anesthesist houdt zich bezig met een veilige manier van verdoven van een patiënt.

Geneesmiddelen: infectie met bacteriën is te verhelpen met antibiotica.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Deze samenvatting is perfect!
ik had geen idee hoe ik dit zou moeten gaan leren en wat belangrijk was uit de stof maar ik ga gewoon deze samenvatting gebruiken!

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Super samenvatting! Bespaart me toch wel een hoop werk.

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Bedankt voor deze samenvatting, hij is perfect. (:

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Kayleigh

Kayleigh

Goede samenvatting!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

Nice, ty

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

W.

W.

Zeer intrensieke samenvatting. Vandaag een toets van M.B. GRM, zeer zenuwachtig, maar het gaat nu wel lukken met deze intrensieke samenvatting en vanavond lekker expeditie robinson kijken. Groetjes van willempie en henk jan groetjes

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

G.

G.

Hey, Willempie!!!!!!!!!!!! Ik heb ook een toets ik ben ook zenuwachtig, een zeer complex proces. Zullen we voor de volgende toets onze emails uitwisselen om zo kennis te vergaren????!!!?! Ik kijk er zeer naar uit om dit te doen!!!! Groetjes uit Limburg van GEerten houdoe

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

goede samenvatting alleen sommige zinnen niet helemaal duidelijk omdat ze niet zijn afgemaakt ;) maar bedankt!
een 8

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

GEG

GEG

goede samenvatting! Ik geef een 7 :) (door wat spelfoutjes ; 'actieveren' en 'w8rij', etc.)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast