Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

1.1: Gezond of ziek

Hoe gaat de reguliere gezondheidszorg te werk?

De reguliere gezondheidszorg werkt volgens een standaardaanpak: een huisarts stelt op grond van symptomen een diagnose. Vaak volgt nog een lichamelijk onderzoek, en dan de therapie. Soms neemt een specialist de behandeling over.

  • Subjectieve klachten: wat voor de een erg is, is voor de ander geen probleem.
  • Objectieve gegevens: gegevens die meetbaar zijn.

Waar wordt dubbelblind onderzoek toegepast?

In de reguliere gezondheidszorg is dubbelblind onderzoek de Gouden Standaard, in de alternatieve geneeskunde is dat niet het geval.

  • Verschil tussen reguliere en alternatieve geneeskunde: behandelingen die de reguliere arts toepast zijn op een planmatige manier op werkzaamheid getest.
  • Dubbelblind onderzoek: manier waarop de werking van medicijnen wordt getest.
  • Veel alternatieve genezers vinden het niet nodig om hun behandelingen te onderzoeken omdat ze vaak al eeuwenlang zo worden toegepast.

1.2: Ziekte als raadsel

Hoe ontdekt Snow de bron van de cholera-epidemie?

Snow onderzoekt de levensomstandigheden van choleraslachtoffers systematisch. Hij gaat na wanneer ze ziek werden en waar hun drinkwater vandaan kwam. Hij concludeerde dat een waterpomp de bron van de ziekte is. Zijn aanpak staat model voor de natuurwetenschappelijke methode.

Hoe werd de oorzaak van infectieziekten vastgesteld?

Met de postulaten van Koch kan worden bewezen dat een bepaalde ziektekiem de veroorzaker is van een bepaalde ziekte. Koch, Pasteur en anderen overtuigden de wereld ervan dat micro-organismen (bacteriën en virussen) de veroorzakers van infectieziekten zijn.

1.3: Preventie

Wat is het belang van hygiëne?

Hygiëne beperkt de kans op infectieziekte. Vooral schoon drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en veilig voedsel voorkomen besmetting.

Waarop berust de werking van een vaccin?

Als ziektekiemen je lichaam binnendringen, worden ze herkend door speciale cellen die er antistoffen tegen maken. Vaccins helpen je afweersysteem door specifieke antistoffen op voorraad te hebben. Dankzij groepsimmuniteit hoeft niet iedereen gevaccineerd te worden.

Hoe weet je wat gezond gedrag is?

Door epidemiologisch onderzoek kunnen risicofactoren worden opgespoord. Een veel voorkomend probleem is dat een statisch verband niet een oorzakelijk verband hoeft te zijn.

1.4: Geneeskunde in ontwikkeling

Wat kan er tegenwoordig in de reguliere gezondheidszorg?

Dankzij nieuwe kennis en technologie is er een snelle ontwikkeling op het gebied van diagnose, behandeling en geneesmiddelen. Beeldvormende technieken, kunstorganen en antibiotica.

Welke grenzen zijn er in de reguliere gz?

Ondanks toenemende kennis, zijn er nog heel veel kwalen waar nog geen geneesmiddel tegen is gevonden. De meningen zijn verdeeld over vragen als: is alles wel zinvol?, wie betaalt de rekening?, hoe werk je met wachtlijsten? en wat mag een arts absoluut niet doen?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.