Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Artikel 36, 37, 38, 39

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 471 woorden
  • 24 februari 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Methode

36
Massa kun je wegen met een balans. Vroeger dachten ze dat in brandbare stoffen een voorstof zat, flogiston. Vuurtongen die je omhoog ziet komen bij een brand, is flogiston. Om een brand te laten ontstaan is er een brandstof nodig.
Feiten over alcohol: alcohol is zeer brandbaar, alcohol is een giftige stof, alcohol is waarschijnlijk gevaarlijker dan soft-drugs, alcohol is makkelijk zelf te maken.
Alcoholintolerantie betekend dat je niet tegen alcohol kunt. Er is een bepaalde stof in je lichaam afwezig (ADLH) . tussen atomen en protonen zit niks. Atoom is geladen met neutronen en electronen.

37
In je lichaam zit ijzer in hemoglobine. Hemoglobine zit in rode bloedcellen en het zorgt voor transport van zuurstof in het lichaam. Als je te weinig ijzer in je bloed hebt zitten noem je dat bloedarmoede. Als je te weinig ijzer heb, kun je het beste producten eten met veel ijzer. Het zit o.a. in appelstroop, sesamzaad, peterselie, lever en zonnebloempitten. Je kan i.p.v. ijzer beter ijzer 2+ zeggen. Ijzer werd gebruikt in de prehistorie. Het is het goedkoopste metaal. Ong 3000 jaar geleden ontdekten ze dat ze metalen konden bewerken bij hoge temperaturen. Van ijzer werden steeds meer hardere mengsels van andere stoffen gemaakt, zoals staal. De industriele revolutie begon in de 18e eeuw met gebruik van cokes als brandstof i.p.v. houtskool. Het veroorzaakte veel hogere temperaturen.
Van staal worden drankblikjes gemaakt. Ze zijn heel licht en sterk. Ze zijn hygienisch, licht en goed te bedrukken. Andere goede eigenschap van ijzer is dat het magnetisch is.

38
De wetenschap die zich bezighoud met giftige stoffen heet toxicologie. De geneeskunde van Paracelsus berust op 4 dingen: chemie, filosofie, astronomie en deugdzaamheid. Wij gebruiken ook chemische stoffen tegen pijn en ziekte. Denk maar eens aan een chemokuur. Het ligt aan de dosis of het een genezend of dodelijke werking heeft.

39
Papier bestaat uit vezels. Vezels blijven aan elkaar zitten door het ruwe oppervlak. De vezels zijn van plantaardig materiaal afkomstig. Voorloper van het papier is paryrus. Het werd 3000jaar geleden gebruikt om sandalen van te vlechten. Juleas Cesar maakte in 59 v. Chr. Een soort krant op perkament. In china ontstonden dagbladen rond de 7e en 9e eeuw. Het bedrukken van papier gebeurde eerst door houtsneden. Nadat de metalen lettervormen waren uitgevonden en er goed papier was, kon het drukken van boeken beginnen. Drukinkt werd van roet gemaakt. Emma Emden vond een papieren babyslab uit. Het zat aan een rol net zoals keukenrol. Ze is er niet rijk van geworden. Margaret Knight ontwierp een papieren boodschappentas. De tas word nu nog steeds gebruikt. Ze deed in totaal 89 uitvindingen. 65% van ons papier kan worden hergebruikt. Het kost minder energie om daar pulp van te maken dan van hout. Ca. 75% papierpulp word gebruikt voor nieuw papier. Grafiek is een verzamelnaam voor kunst op papier, zoals steendruk, kopergravure en etsen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.