Aardrijkskunde humboldt 6.1, 6.2 en 6.3 samenvatting

Beoordeling 0
Foto van Pleun
  • Samenvatting door Pleun
  • 2e klas vwo | 556 woorden
  • 27 juni 2022
  • nog niet beoordeeld
  • Cijfer
  • nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

AARDRIJKSKUNDE SAMENVATTING HUMBOLDT 6.1, 6.2 EN 6.3


Begrippen H6:


Canyon:


Diep uitgesleten dal van een rivier


Duurzame ontwikkeling:


Ontwikkeling waarbij rekening wordt gehouden met belangen van toekomstige generaties, door bijvoorbeeld geen natuurlijke hulpbronnen uit te putten. 


Etniciteit:


Kenmerken die een aantal mensen tot één groep maakt, zoals taal en gewoonten. 


Frontier:


Steeds verschuivende grens tussen het al gekoloniseerde oosten van de Verenigde Staten en het westen van de oorspronkelijk bewoners. 


Geiser:


Warmwaterbron die af en toe water en stoom spuit door de hitte van magma vlak onder het aardoppervlak. Geisers komen alleen voor in gebieden waar het magma niet te diep zit, waar veel grondwater aanwezig is en waar in het gesteente een systeem van stevige gangen is ontstaan. Het werkt zo: Als het water wordt verhit, stijgt het op en komt het in de reservoirs terecht. De druk neemt hier steeds verder toe doordat het water zijn kookpunt bereikt of doordat er gassen de reservoirs binnenstromen. Als de druk hoog genoeg is, wordt het water met grote kracht omhoog gestuwd en zie je de geiser spuiten.


Mobiliteit:


De mate waarin mensen zich verplaatsen, bijvoorbeeld tussen wonen en werken, maar ook van de ene naar de andere woonplaats (migratie)


Verzilting: 


Zouter worden van bijvoorbeeld de bodem.


Wadi's:


Drooggevallen rivierbedding, in een woonwijk bedoeld als wateropvang na overvloedige regenval. Samenvatting:


6.1


Platentektoniek: De San Andreasbreuk in Californië veroorzaakt regelmatig grote en kleine aardbevingen, in het noorden duikt een deel van de Pacifische Plaat, de Juan de Fucaplaat, onder de Noord-Amerikaanse Plaat. Parallel aan de kust is hierdoor de Cascade Range ontstaan, een gebergte van vulkanische oorsprong. 


De Grand Canyon: de Grand Canyon bestaat uit verschillende lagen (40 lagen totaal) die ontstaan zijn door erosie (het proces van slijtage van een vast oppervlak waarbij materiaal wordt verplaatst of geheel verdwijnt.)6.2 


Death Valley is de warmste plek en Californië (recordtemperatuur 56,7 graden) dit komt doordat Death Valley omringt is door hoge bergen die regen en wind tegenhouden.


omdat er weinig water is in het zuiden van california, en ze wel veel water nodig hebben voor de landbouw hebben ze cirkelirrigatie bedacht. Hierdoor verdampt er bijna geen water.


maar hiervoor is irrigatie nodig, en dat heeft nadelen: verzilting en de aanleg van stuwdammen is slecht. om dit hele probleem op te lossen is er spoedig een duurzame ontwikkeling nodig6.3


bijna iedereen in de VS is immigrant of stamt af van een immigrant, behalve de indianen. Dat komt omdat nadat Columbus de VS had ontdekt, mensen uit europa erheen gingen en daar slaven uit Afrika aan het werk zette. Ze begonnen in het oosten en schoven steeds verder op naar het 'wilde' westen. Uiteindelijk hadden ze heel de VS. Later kwamen mensen uit Azië naar de VS om te helpen met spoorwegen en goudzoeken. En mensen uit midden en zuid Amerika (hispanics) kwamen naar de VS voor meer welvaart


*zie bijlage voor de bevolking van californië volgens volkstelling*


van alle staten heeft californië de meeste oorspronkelijke bewoners (indianen), het percentage van hispanics groeit snel, en rond San Francisco wonen veel Aziaten. En ong. ⅓ van de inwoners spreekt spaans in Californië. 


Amerikanen verhuizen veel meer en met grotere afstanden dan in NL. Mensen en bedrijven verhuizen vaak vanwege het klimaat. En veel amerikanen verhuizen na hun pensioen, en dan vooral naar Florida. Tertiaire bedrijven (bijv met software) zijn ook niet verbonden aan een bepaalde plek waar grondstoffen zitten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Pleun