Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 5, paragraaf 3 en 4, China

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 463 woorden
  • 28 oktober 2019
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting hoofdstuk 5:

Veranderend China   

§3 

in 1980 woonden er 80% van de chinezen op het platteland. Nu woont er meer dan de helft in de stad. Door de machines op het platteland zijn de mensen niet meer nodig en hebben geen baan meer als boertje (Liv reference). Ze verhuisden toen naar de stad omdat het wel aantrekkelijk was voor hun. Vroeger mocht je alleen in het gebied blijven waar je was geboren. Dat noem je de hukou. Wie die regel overtrad had geen recht op voorzieningen, zoals onderdak, onderwijs, eten etc. 

Door de urbanisatie veranderde het uiterlijk van de steden snel: van oude Chinese huisjes en wijkjes naar wolkenkrabbers. Dit deden ze niet omdat ze ze niet mooi vonden maar omdat er teveel mensen waren moesten ze meer huizen bouwen.

 Stadsdorpen zijn helemaal ingesloten door deze flats en ze kunnen hunnen hun huisjes aan andere migranten verhuren om geld te verdienen. 

Stedelijke vernieuwing: Projectontwikkelaars spelen een hele grote rol hierin. Zij zijn degene die dachten van Hey wij gaan lekker geld verdienen door heerlijk mensen uit te buiten door dure flats te bouwen. En dat werkte. Er is geen inspraak zoals in nl. Chinezen vonden het niet heel erg om naar een flat te verhuizen. Maar sommigen vonden het wel vervelend om alles achter te laten en soms konden ze de flat niet betalen.

Stap 1: wat is het probleem?

Stap 2: wie zijn hierbij betrokken?

Stap 3: wat is hun mening over het probleem?

Stap 4: wat is jouw eigen mening

§4

Het milieu gaat ten koste van de rijkdom van china. Hier een paar factoren:

Smog: 

In Beijing zijn fabrieken en die fabrieken laten scheetjes en de scheetjes zijn niet goed voor het milieu en de lucht. Dat is hoe smog ontstaat. Auto's e.d. laten ook scheetjes. De overheid wil dat er minder auto’s zijn zodat ze minder scheetjes kunnen laten. Net zoals in Europa. Uiteindelijk zijn de grootste scheetjeslaters in China fabrieken en kolencentrales. Als de wind ongunstig is waaien de scheetjes naar de stad. Dat is zeer vervelend (nog een Liv reference). Veel Beijing scheetjeslaters hebben nog steeds kolen voor hun whatever. Weet ik veel scheetjes?  

Watertekorten:  

Luchtvervuiling is erg maar watertekorten is veel erger omdat het een hele grote impact heeft.Vroeger: de gele rivier is niet geel, een levensader. overstromingen regelmatig. Het bestond uit een delta.

NU: Bijna elk jaar een droogte, watertekorten in de dichtbevolkte delta. 

Dit komt door de snelle urbanisatie in het land. De reden daarvan is dat degenen die naar de delta zijn verhuist veel water gingen gebruiken dan voor de urbanisatie. Dat wordt nu dus opgelost door irrigatie en stuwdammen. Er zijn twee problemen: watertekort en vervuild water door de fabrieken en hun scheetjes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.