Hoofdstuk 4: Conflicten

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 623 woorden
  • 2 juni 2016
  • 168 keer beoordeeld
Cijfer 7
168 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

AK Samenvatting H4

Paragraaf 2                        Conflictgebieden in de wereld

Als er een aanhoudende strijd is waarbij in een jaar minstens 25 doden vallen, spreek je van gewapende conflicten, deze conflicten zijn vooral in Sub-Sahara, Afrika, Zuidoost-Azië en in de islamitische wereld.

Er zijn 2 soorten gewapende conflicten:

  • Internationale conflicten                                          (binnen grenzen van land)
  • Interne conflicten (burgeroorlogen)                    (buiten grenzen van land)

Als een intern conflict zich uitbreidt over de landsgrenzen, noem je dit een regionaal conflict.

Het territorium is het woongebied van een volk, als er om dat gebied een grens ligt, is het een staat.

Wanneer de mensen in een staat voelen dat ze bij elkaar horen door hun taal, geloof of doordat ze een gemeenschappelijke geschiedenis hebben, vormen ze één volk.

Als een volk sterk vasthoudt aan de eigen geschiedenis en cultuur, noem je dat regionalisme. Als een volk naar onafhankelijkheid streeft, noem je dat nationalisme.

Vroeger in Rusland wouden de Tsjetsjenen uit de Russische Federatie stappen, de wens tot afscheiding heet ook wel separatisme. Nederland is ook een staat.

Paragraaf 3                        Oorzaken van gewapende conflicten

Als het gaat om gewapende conflicten, is cultuur of religie meestal op zichzelf niet de oorzaak. De oorzaak ligt vaak in een combinatie met de oneerlijke verdeling van macht, het gevoel van achterstelling en armoede.

Soms gaan conflicten over de verdeling van natuurlijke hulpbronnen. Denk aan goud, aardolie of aardgas, maar ook water en zelfs wind. Vaak wordt dan de vraag gesteld van wie de natuurlijke hulpbronnen zijn, de vinder? De overheid? Dit verschilt bij landen.

In conflictgebieden is vaak een autoritair regime, (een dictatuur). Dat beteken dat de macht bij 1 persoon of een kleine groep ligt. Hoe vredig een land is, of niet, wordt jaarlijks bijgehouden in de Global Peace Index.

In Peru is een democratie, de burgers hebben er stemrecht. Maar de overheid zorgt niet goed voor alle burgers. Ze staart zich blink op inkomsten uit de goudmijnen en op de werkgelegenheid. Daardoor vergeet zij de belangen van de boeren rond de goudmijn.

Paragraaf 4                        Gevolgen van gewapende conflicten

Als er in een land een oorlog gaande is, wordt het geld vooral uitgegeven aan wapens, waardoor er geen geld meer is voor onderwijs, landbouw of wegen. Door de oorlog kunnen de mensen ook niet meer werken, omdat ze moeten vechten of vluchten.

Een gewapend conflict leidt vrijwel altijd tot vluchtelingen. Het aantal asielzoekers dat naar Europa komt, is maar een fractie van het totaal aantal vluchtelingen.

In 1994 moordden Hutu’s meer dan een half miljoen Tutsi’s uit in Rwanda. Deze moordpartij was gericht tegen één bepaalde bevolkingsgroep. We spreken van genocide als er een poging tot vernietiging van een volk, een ras of een groep mensen wordt gedaan. Wanneer er bij een conflict veel slachtoffers zijn gevallen, kun je dat zien aan de grafiek van de leeftijdsopbouw. In de grafiek is een diepe inkeping te zien. Onder de inkeping zie je vaak een uitstulping: de vrede wordt gevierd met een geboortegolf. (Babyboom).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.