Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 3.3: India worldwide

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 243 woorden
  • 22 januari 2015
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Op het eerste oog denk je bij India aan krottenwijken, bedelaars, armoede etc. Maar er is ook een hele andere kant van India. Er komt meer werk, steden bouwen zich op en de levensverwachting gaat omhoog. Kortom de welvaart stijgt. Dit komt met name door globalisering en outsourcing. Bij globalisering (=internationalisering/mondialisering) wordt er veel informatie, mensen, geld en goederen verspreidt over de wereld. In India vindt veel outsourcing plaats, omdat bedrijven uit andere landen, bijvoorbeeld de VS, hun werk uitbesteden aan India. Deze ondernemingen worden multinationals genoemd. Ze doen dit doordat de lonen daar aanzienlijk lager zijn, dat noem je een lagelonenland. Terwijl in India de economische factoren goed zijn. Indiërs zijn hoog opgeleid, spreken goed Engels spreken, hard werken en veel discipline hebben. Een win-win situatie dus.

 

Nu gaat het dus erg goed met de economie van India. Maar er zijn ook andere tijden geweest. Een tijdje geleden had India nog een gesloten economie. Veel mensen deden aan zelfvoorziening. Toen er goede internetaansluitingen kwamen en de belasting op computerdiensten afgeschaft werd, gingen er veel mensen in de IT-sector werken. Langzaam maar zeker komen er ook meer speciale economische zones (SEZ’s) in het land. Politieke factoren veranderde in deze tijd. Gesloten economie werd vrijemarkteconomie. Indiërs die in andere landen aan werk probeerden te komen, gaan nu weer terug naar India om er te werken. Dat noem je Brain Gain. Het tegenovergestelde is Brain Drain .

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.