SAMENVATTING H3 INDIA + BASISBOEK NUMMERS
§1 India, land van de moesson
Reliëf
- India ligt op een schiereiland met als natuurlijke grenzen de Himalaya en de Indische Oceaan Het is een cultuurgebied op een subcontinent.
Driedeling op basis van het reliëf:
* In het noorden het hooggebergte van de Himalaya, met als hoogste top de Mount Everest. Op dit ‘dak van de wereld’ is het ijzig koud en is alles bedekt met sneeuw en ijs.
* Ten zuiden daarvan een laagvlakte met twee grote rivieren die ontspringen in de Himalaya: Indus en Ganges. Het slib dat de rivieren hebben achtergelaten hebben heeft gezorgd voor een vruchtbaar gebied met een hoge bevolkingsdichtheid.
* Het midden bestaat uit een hoogvlakte: Hoogland van Dekan tussen de 400 en 800 meter hoog.
Moessonregens
Zuid-India ligt in de tropen, ook het noorden kent hoge temperaturen.
India kent een droge en een natte periode in het jaar als gevolg van de halfjaarlijks wisselende wind: de moesson.
De regentijd valt in de zomer. Boven land wordt het heel warm waardoor daar lucht opstijgt. Daardoor komt er van zee een vochtige tropische wind, de zuidwestmoesson. De meeste neerslag valt dan aan de voet van de Himalaya, waar de aanlandige wind tegen de bergen botst. (zie ook B43, B44, B47)
In de winter waait er een droge, aflandige noordoostenwind.
De neerslag is wel onbetrouwbaar. In het zuidoosten valt de meeste neerslag, in het noordwesten en in de gebieden in de regenschaduw van het Hoogland van Dekan het minst.
Wateroverlast
In het noordoosten komt extreem veel neerslag voor. Bij Cherrapunji valt jaarlijks meer dan 11 meter. De neerslag wordt via de Ganges en de Brahmaputra afgevoerd naar zee.
Bangladesh ligt in de delta van beide rivieren en kent elk jaar grote overstromingen.
B43 De wet van Buijs Ballot
Hoge druk wil zeggen dat het pakket van de dampkring in elkaar is geperst en relatief zwaar op de aarde drukt. Er is dus teveel aan lucht. Lage druk betekent precies het omgekeerde: er is een tekort aan lucht. Lucht stroomt langs het aardoppervlakte van een hogedrukgebied (maximum) naar een lagedrukgebied (minimum).
De wet van Buijs Ballot gaat over de richting van de luchtstroom
De wint waait van een maximum naar een minimum.
Het corioliseffect betekent dat de wind op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts heeft en op het zuidelijk halfrond een afwijking naar links. Dit komt door de draaiing van de aarde.
B44 De grote windsystemen
Op sommige plaatsen is bijna altijd een maximum, op andere plaatsen een minimum.
Bij de evenaar is altijd een minimum: het tropisch minimum.
Bij de polen is altijd een maximum: het polair maximum.
Bij 30º-breedte ligt het subtropisch maximum.
Bij 60º-breedte ligt het subpolair minimum.
De vaste maxima en minima zorgen voor de grote windsystemen. Er zijn drie grote windsystemen:
- passaten
- westenwinden
- poolwinden
§2 India, land vol verschillen
Cultureel mozaïek
u India kent een enorme variatie aan talen, godsdiensten en gewoontes, te vergelijken met Europa.
˜ Op het Zuid-Aziatische subcontinent liggen zes staten. Het gebied is een kolonie geweest van Groot-Brittannië. De Britten hebben honderden vorstendommen onder één bestuur gebracht. Bij de onafhankelijk in 1948 werd India ingedeeld in een aantal deelstaten, waarbij rekening werd gehouden met het culturele mozaïek.
¢ Er zijn 21 erkende talen. De belangrijkste, het Hindi, wordt door twee derde van de bevolking gesproken. Engels wordt ook als voertaal gebruikt.
¢ Tachtig procent van de bevolking is hindoe. Ook woont er de op één na grootste moslimbevolking ter wereld (160 miljoen mensen). Daarnaast zijn er christenen, boeddhisten, sikhs en jaïnisten.
Complexe sociale structuur
u Er komen ook veel spanningen voor door de enorme klassenverschillen. Dit komt door het ingewikkelde kastenstelsel: vanaf je geboorte hoor je bij een bepaalde sociale groep, een kaste. Daarbinnen trouw je en houd je je aan de regels van de kaste.
˜ Het kastenstelsel kent vier hoofdgroepen met een duidelijke hiërarchie: de Brahmanen, de Kshatriaya’s, Vaishya’s en Shudra’s. Onder aan de maatschappelijke ladder staan de kastelozen, ook wel dalits genoemd. Deze laatsten wonen in aparte wijken en hebben de minste en vuilste baantjes.
˜ Men is gewend de regels van de kaste en iemand die hoger staat, te gehoorzamen. Doen ze dat niet dan kan men in een volgend leven in een lagere kaste terugkeren. Het geloof in reïncarnatie zorgt ervoor dat veel Indiërs vegetariër zijn.
˜ Officieel is het kastenstelsel afgeschaft. Om de ongelijkheid onder de bevolking te verminderen krijgen de dalits voorrang bij overheidsbaantjes. Toch is het kastenstelsel nog van groot belang, vooral op het platteland.
B195 Soorten koloniën
u Er waren twee soorten koloniën:
˜ De exploitatiekoloniën moesten grondstoffen leveren voor de opkomende industrie in Europa.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
C.
C.
Super goede samenvatting! Dit scheelt me heel veel tijd! Natuurlijk ga ik de tekst nog wel even na, maar het ziet er super goed uit! Complimenten :) !!
7 jaar geleden
AntwoordenSanne
Sanne
Geweldig deze samenvatting! Helaas staan er niet alle paragrafen van het hoofdstuk op, maar dit scheelt me echt superveel tijd om het hoofdstuk te samenvatten! Heel erg bedankt hiervoor :D
6 jaar geleden
Antwoorden