Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoofdstuk 3

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 389 woorden
  • 14 juli 2019
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

1.1

De VS is een culturele, politieke en militaire wereldmacht. Op de hele wereld is de invloed van de VS op ons dagelijks leven te zien. Bijv. films, series, games en eten.

Er zijn verschillen in de VS & 1 van de bekendste is de tegenstelling tussen het Noorden en het Zuiden. In de negentiende eeuw brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit. Een van de oorzaken daarvan was het wel of niet afschaffen van de slavernij. Het Zuiden vond dat het moest blijven omdat daar katoen en tabak werd verkocht, en slaven waren goedkope arbeidskrachten. Het Zuiden wilde niet veranderen. Het Noorden was moderner en door het industriegebied waren ze welvarender. De gevolgen zijn nog steeds merkbaar.

De VS is een gemengde salade want er zijn veel bevolkingsgroepen. Er komen steeds meer migranten uit Azië en Zuid-Amerika. Daardoor word de groep Afro-Amerikanen en Amerikanen kleiner.

1.2

Er zijn veel verschillen in de manier van wonen, werken en leven. Ook zijn er verschillen in bestaansmiddelen, bevolkingsdichtheid en landschappen. Twee belangrijke kenmerken die worden gebruikt om de grenzen van cultuurregio’s aan te geven, zijn taal en religie.

Bij cultuur moet je een onderscheid maken tussen materiële en immateriële cultuurkenmerken.

Als mensen dezelfde taal, godsdienst, leefwijze en eetgewoonten hebben, kun je zeggen dat ze dezelfde cultuur hebben. In collectieve landen leef je met een groep en help je hun. In individuele landen moet je voor jezelf opkomen.

In The Bronx bij New York is de hiphop ontstaan doordat de Afro-Amerikanen ontevreden waren met hun achterstelling en discriminatie. Hiphop is een subcultuur.

In sommige gevallen kan een subcultuur verder afwijken van de hoofdcultuur bijv. China Town en Little Italy. Bij de migranten uit West-Europa was meer sprake van assimilatie en acculturatie.

1.3

De mensen hebben de natuurlijke omgeving aangepast en ingericht. Er zijn 2 factoren die de verschillen in cultuurlandschap verklaren:

-Natuurlijke omstandigheden zoals klimaat, hoogteligging en grondsoort.

-Menselijke factoren zoals cultuur en wijze van bestaan.

Dat de natuur van invloed is op de wijze waarop de mens het landschap heeft ingericht, kun je bijv. zien aan:

-de verschillende landbouwactiviteiten

-de manier van bouwen van steden, dorpen en woningen. (door bouwmaterialen)

-de aanpassing aan het klimaat. (warm > kleine ramen, lichte kleuren)

De indianen vinden dat wij ondergeschikt zijn aan de natuur. Zij zouden niet ineens een fabriek bouwen in een natuurgebied.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.