hoofdstuk 3 gambia havo/vwo 1

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 341 woorden
  • 29 juni 2022
  • 1 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

gambia heeft een sub-tropsich klimaat, met een nat en een droog seizoen. In de regentijd valt er veel neerslag maar alsnog is het er warm(regentijd:half juni tot half oktober). in de droge periodes valt er meestal helemaal geen neerslag, dan kan er harmatten waaien.(harmatten: een droge stoffige wind uit het noor-oosten, de wind kan stof en zand uit de sahara meenemen en voor veel overlast zorgen)


de reden dat er veel toerisme is in gamia is omdat het er zelfs in de winter warm is. het is erg belangrijk voor de economie. een kwart van wat er word verdient in gamiba is afkomstig van het toerisme. tussen banjul en senegal is een speciaal stuk land voor toeristen.


kunta kinteh island: is een wereld erfgoed locatie in gambia. het is erg belangrijk vanwege haar getuigenis van de slavernij. het was een verzamelpunt voor slaven. totdat de slavernij werd afgeschaft.


de taal die ze er spreken is engels maar er zijn ook talen die in kleine groepjes worden gesproken.


dienstsector:                                                                                                                      landbouw- mensen die op het land werken en dingen planten/oogsten(75%)            industrie- mensen die in een fabriek werken(19%)                                                                  diensten- politie brandweer of in het ziekenhuis werken(6%)


banjul: hoofdstad van gambia veel jongeren willen erheen voor een betere toekomst. de stad kan niet groter worden want het is een eiland.


braindrain: hoogopgeleide mensen die het land uit gaan voor een betere baan in het buitenland.


infrastructuur: de transport van goederen ligt eraan hoe je bij de locatie kan komen. er zijn in gambia veel onverharde wegen en die overstromen door de neerslag die er valt dus is het moeilijk om daar te komen.


bevolkingsdichtheid: in gambia wonen er ongeveer 180 inwoners per km4 dat lijkt niet veel want nederland heeft er 413 maar gambia staat op de 4e plaats van dichtstbevolkte landen van afrika


de gemiddelde temperatuur in gambia is rond de 30 graden en er valt gemiddeld 345 mm neerslag per jaar


zuigelingensterfte: per 1.000 geboren kinderen overlijden er gemiddeld 58,4 in gambia. dat is zuigelingen sterfte, sterfte cijfer is met ouderen en overledenen erbij geteld.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.