Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Aardrijkskunde H7 Par. 1 t/m 3

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 549 woorden
  • 14 januari 2019
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
22 keer beoordeeld

Paragraaf 1:

Japan heeft 4 grote en bijna 40000 klein eilanden. Allemaal zijn ze bergachtig. De bergen zijn niet zo hoog, maar we steil (met veel reliëf). Maar een kwart van het Japanse oppervlak is goed bewoonbaar.

Dagelijks worden er kleine aardschokken gevoeld (rond je 100 per jaar) en om de zoveel tijd is er een zware aardbeving. Japan heeft oom zo’n 250.000 vulkanen, waarvan er meer dan 50 werken (die dus nog altijd kunnen uitbarsten).  Zo’n soort ramp, die veroorzaakt wordt door de natuur, heet een natuurramp.

 

Japan maakt deel uit van de Ring van Vuur. Dat is een gebied in de vorm van een boog rond de Grote Oceaan, waar veel vulkanen liggen en veel aardbevingen voorkomen. In het midden van de Ring van Vuur ligt de grote Pacifische plaat met er omheen andere platen. Die platen bewegen een paar centimeter per jaar

  • Langs elkaar heen
  • Van elkaar af
  • Naar elkaar toe (VOORAL)

De plaat waar de Grote Oceaan op ligt, botst tegen andere platen, zoals de Euraziatische en de Filipijns plaat. Bij die botsing duikt de plaat van de GO onder de platen van de continenten. => oceanische plaat is zwaarder dan een continentale plaat. De oceaanbodem kan wel tot 600 km naar beneden duiken.

Op een paar 100 km diepte begint de oceanische korst te smelten. => Magma (gesmolten gesteente). Het magma stijgt naar de aardoppervlak en breekt erdoorheen. => vulkanen

De motor van de plaatbewegingen zijn de convectiestromen.

 

Als de Pacifische of de Filipijnse plaat wegduikt (subductie) onder de Euraziatische plaat, krijg je troggen. De beweging van de platen gaat niet vloeiend maar schoksgewijs. Langzaam wordt de spanning in de aardkorst opgebouwd. Op een gegeven moment ontlaadt spanning zich en komt er veel energie vrij. => aardbevingen.

 

Paragraaf 2:

 

Tsunami= een hoge golf die door een aardbeving onder de zee (zeebeving) wordt veroorzaakt. Twee platen komen dan met elkaar in botsing. Door de wrijving, schieten de platen los. De meeste aardbevingen duren niet meer dan een paar seconden, maar in Japan in 2011 duurde hij wel 3 minuten. Door de geweldige schok word een stuk van de oceaanbodem opgetild en weer neergegooid. Daardoor komt het zeewater in beweging en ontstaat er een tsunami.

De kracht op de schaal van Richter (schaal waarmee de kracht van een aardbeving wordt gemeten) van een aardbeving zegt niet altijd iets over de schade. Daarvoor wordt dan de schaal van Mercalli gebruikt. Deze geeft de hevigheid en de schade van een aardbeving aan.

 

 

Paragraaf 3:

 

Er zijn verschillende soorten vulkanen. De Aso-vulkaan op het eiland Kyushu is een oude vulkaan met een kilometers brede krater, de caldeira. Een caldeira kan ontstaan door een krachtige vulkaanuitbarsting. Hierbij stroomt een grote ruimte met magma (de magmakamer) voor een groot deel leeg. De bovenliggende gesteentelagen, het dak van de magmakamer, worden daardoor niet meer voldoende ondersteund. Het dak stort in => caldeira.

 

Vulkanen zijn niet alleen gevaarlijk, er zijn ook voordelen.

  • Uit vulkanisch gesteente kan na duizenden jaren een vruchtbare bodem ontstaan, want in lava zitten veel voedingsstoffen.
  • Door de laatste pyroklastische stroom van de Aso is tufsteen ontstaan, waarmee je goed huizen en bruggen kan bouwen.
  • Veel mensen vinden vulkanisme interessant, dus er komt veel toerisme => levert veel geld en werk op voor de inwoners van vulkaangebieden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.