Hoofdstuk 1 tm 3

Beoordeling 9
Foto van Flowertje
  • Samenvatting door Flowertje
  • 4e klas vmbo | 1115 woorden
  • 10 juni 2021
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 9
1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Auto theorie 2021 Hoofdstuk 1 - 3 

De eerste 5 jaar mag je niet meer dan 0,2 milligram alcohol per milliliter bloed. 

Bestuurders moeten zoveel mogelijk rechts aanhouden op de weg! 

Inhalen:       Fietsers mogen voertuigen rechts inhalen.                                          Ga je links af dan mogen andere bestuurders je inhalen via rechts.                  Bij een kruising/rotonde met 2 rijbanen is het ook rechts inhalen.                        Als bestuurders rechts zich aanhouden van de blokmarkering dan mogen de bestuurders die aan de linkerkant rijden rechts inhalen.                            Bestuurders mogen trams inhalen. 

! HET IS VERBODEN: Een voertuig vlak voor/op een voetgangersoversteekplaats in te halen!

Voorrang: Geef voorrang aan bestuurders  die van rechts aankomen, maar niet aan voetgangers behalve als er natuurlijk een voetgangersoversteekplaats is (zebrapad)

!Uitzonderingen: Als de bestuurder van een onverharde weg afkomt dan hoef je geen voorrang te verlenen. Trams hebben altijd voorrang. En bestuurders mogen militaire colonnes, uitvaartstoeten van motorvoertuigen niet doorsnijden! 

Bestuurders die afslaan geven iedereen voorrang, behalve trams. Ga je links af dan moet je altijd de tegenmoetkomers voorrang op het zelfde kruispunt voorrang geven. 

Komt er een ambulance/politie/brandweer en alle andere diensten met zwaailichten en sirenes voorrang geven!! Ook als je mensen ziet met een witte stok of een blindengeleide hond moet je voorrang geven! of moeilijk kan bewegen. 

Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats (zebrapad) laten oversteken of het laten staan. ! Uitzondering bij voetgangersstoplicht dat van geel naar rood gaat. 

Bij bijzondere manoeuvres heeft het overige verkeer voorrang (dus óók voetgangers). Dit geldt voor: wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen. 

Binnen de bebouwde kom heeft een bus met richtingaanwijzer aan, voorrang (Let op: buiten de bebouwde kom dus niet).

Snelheid: 

De volgafstands = 2 seconde van je eigen auto en die voor je rijdt. Formule die daarbij hoort is snelheid : 2 + 10% van je snelheid.

De stopafstand = reactieafstand + remweg 

De reactie afstand is 1 seconde.  Formule: snelheid : 10 x 3

De remweg is de weg waarbij je stil komt te staan. Formule: snelheid : 10 = .... x .... ( uitkomst hiervan x hetzelfde ) en dit deel je dan weer door 2. 

oftewel: 

Dit wil je ook lezen:

volgafstand = 2secondenregel = (snelheid : 2) + (snelheid x 10%)Bij 100 km per uur: 60 meter volgafstand

Bij 80 km per uur:  48 meter volgafstand

- stopafstand = reactieweg [= 1seconderegel = (snelheid : 10, x 3)] + remweg [= (snelheid:10)x(snelheid:10) , daarna delen door 2].

Bij 100 km per uur:  30 meter reactieweg +  50 meter remweg = totaal 80 meter stopafstand.

Bij  80 km per uur:  24 meter reactieweg + 32 meter remweg = totaal 56 meter stopafstand.

Vanaf 16 maart 2020 is op alle Nederlandse snelwegen de maximumsnelheid overdag (tussen 06.00 en 19.00 uur ) 100 km/u. 's Avonds en 's nachts (19.00 tot 06.00 uur) mag op veel snelwegen nog 120 dan wel 130 km/u worden gereden. let op de snelheidsborden. Leer dit goed!!!! zie tabel 1 rijbewijs (bijlage en weet iet of die meteen hieronder te voren komt).

Je mag met je auto niet stilstaan (=stoppen voor laden/lossen van goederen, of laten in/uitstappen van passagiers) en dus ook niet parkeren in de volgende situaties:

op een kruispunt (of op een afstand van minder dan vijf meter daarvan) of op een spooroverweg;

op een fietsstrook of op de rijbaan langs een fietsstrook;

op een oversteekplaats (of binnen vijf meter daarvan);

in een tunnel;

bij een bushalte ter hoogte van de geblokte markering of op een afstand van minder dan 12 meter van het bord (als er geen markering is). Uitzondering: het laten in- en uitstappen van passagiers;

op de rijbaan langs een busstrook en

langs een gele doorgetrokken streep (bij een onderbroken streep mag je dus wel stilstaan).

Je mag met je auto ook niet parkeren (naast de plekken waar je niet mag stilstaan):

voor een inrit of een uitrit (zelfs niet als die van jezelf is);

buiten de bebouwde kom op de rijbaan van een voorrangsweg;

langs een gele onderbroken (of doorgetrokken) streep;

op een plek voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen

Let op: je mag niet dubbel parkeren (dus naast een andere auto op de rijbaan).Voor fietsen en bromfietsen geldt parkeren: op het trottoir, op het voetpad of in de berm van de weg (met andere woorden: niet op de rijbaan)

Voor dimlicht geldt:

mag bij dag, is niet verplicht

is wel verplicht bij dag, indien het zicht ernstig wordt belemmerd

is verplicht bij nacht

is verplicht in tunnels

Groot licht is verboden:

overdag

bij het tegenkomen van een andere weggebruiker

bij het op korte afstand volgen van een ander

Mistlichten:

Vóór is mistlicht niet verplicht maar mag wanneer bij mist, sneeuwval of regen, het zicht ernstig is belemmerd (Let op: dimlicht is dan ook niet verplicht)

Achter: is niet verplicht maar mag wanneer mist of sneeuwval, het zicht beperkt tot een afstand van minder dan 50 meter (Let op: bij zware regen dus niet toegestaan!)

Lichten tijdens het stilstaan

Bestuurders van een motorvoertuig (met meer dan twee wielen), die buiten de bebouwde kom stilstaan op de rijbaan en op langs auto(snel)wegen gelegen parkeerstroken, parkeerhavens, vluchtstroken en vluchthavens moeten bij dag, indien het zicht ernstig wordt belemmerd, en bij nacht stadslicht en achterlicht voeren.

Onthoud ook de volgende regels goed:

Bestuurders mogen slechts geluidssignalen en knippersignalen geven ter afwending van dreigend gevaar (niet om elkaar te begroeten); je mag ook geen onnodig geluid veroorzaken. Het is verboden rij- of trekdieren of vee zonder toezicht op de weg los te laten lopen. Slepen van auto´s: maximaal 5 meter afstand. Gevarendriehoek op 30 meter afstand, niet verplicht overigens als je knipperlichten aanstaan. Gebruik mobieltje (zelfs vasthouden) is verboden tijdens het rijden voor auto, motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig.

Passagiers verboden te vervoeren in laadruimte of aanhangwagen (uitzondering bij evenement of optocht). Bij een zijdelinkse verplaatsing is richting aangeven verplicht (met richtingaanwijzer of met de arm): op de snelweg ongeveer 300 meter vóór de afslag. Geef passagiers van tram of bus de gelegenheid voor in- of uitstappen (gelegenheid geven voor oversteken is niet verplicht). Uitsteken van lading: 20 cm aan de zijkant, voor en achter: maximaal 1 meter. Milieuzones gelden voor vrachtwagens en in gemeente Utrecht ook voor oudere personenauto's (van voor 1 jan 2001) die op diesel rijden.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Passagiers verboden te vervoeren in laadruimte of aanhangwagen (uitzondering bij evenement of optocht). Bij een zijdelinkse verplaatsing is richting aangeven verplicht (met richtingaanwijzer of met de arm): op de snelweg ongeveer 300 meter vóór de afslag. Geef passagiers van tram of bus de gelegenheid voor in- of uitstappen (gelegenheid geven voor oversteken is niet verplicht). Uitsteken van lading: 20 cm aan de zijkant, voor en achter: maximaal 1 meter. Milieuzones gelden voor vrachtwagens en in gemeente Utrecht ook voor oudere personenauto's (van voor 1 jan 2001) die op diesel rijden.

( Okeey dit was hoofdstuk 1 tot en met 3 samengevat de rest komt nog!)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Flowertje