Mijn allerliefste vijand door Milou van der Horst

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Mijn allerliefste vijand
Shadow
 • Recensie door een scholier
 • 2e klas havo/vwo | 641 woorden
 • 12 november 2012
 • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
36 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2008
Pagina's
135
Prijzen
Jonge Jury (2010 Genomineerd)
Onderwerpen

Boekcover Mijn allerliefste vijand
Shadow
Mijn allerliefste vijand door Milou van der Horst
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!
 • Korte inleiding van het boek
 • Informatie over het onderwerp
 • De voorkomende personen
 • De manier van schrijven en het publiek

Korte inleiding van het boek

Na een kwartier sta ik op. Zo heeft niemand door dat ik alle eten weer uit kots. Alle calorieën, al dat vet. Meteen na het eten weet iedereen het wel, maar nu verwacht niemand het meer.”

Groep 8 hoort een gezellig jaar te zijn, maar Femke merkt dit niet zo. Haar beste vriendin Lotte, trekt opeens veel meer op met Bianca, een ander meisje uit de klas. Lotte ziet Femke helemaal niet meer staan. Femke denkt dat dit komt omdat ze te dik is, ze besluit om af te vallen. “Femke 2”- haar andere ik- neemt als het ware de controle over, zij is nu haar beste vriendin, zij moedigt haar aan om meer af te vallen. De echte Femke weet dat ze niet goed bezig is, zij weet dat ze zichzelf en anderen verdriet aan doet. Maar ze gaat door met afvallen, ze wil mooi worden.

 ‘Zo Femke hoe gaat het?’ vraagt de dokter.

‘Goed,’ zeg ik.

Hij kijkt vragend naar mama. Ze heeft tranen in haar ogen.

‘Slecht,’ zegt ze schor.

Zie je stom kind? Je maakt haar verdrietig! Galmt het door mijn hoofd.

Ik ga op de weegschaal staan. 29,8. Yes! Weer anderhalve kilo sinds vorige week. Je moet stoppen, je zou tot de 30 gaan, denk ik. Maar de gedachte wordt weggeduwd door Femke 2.

Ik mag niet stoppen, ik word nu juist mooi.

Femke gaat naar een psychiater, of zoals ze het zelf noemt ‘praatdokter’. Femke vindt dit vreselijk. Zij zijn degene die Femke 2 van haar af proberen te pakken. Dat laat ze niet zomaar gebeuren. Als Femke 2 bij haar is, voelt ze zich sterker. Ze strijdt en vecht terug. Van dokter naar dokter, naar het ziekenhuis en klinieken. Zal Femke haar ware ik hervinden en Femke 2 opzij zetten?

Informatie over het onderwerp

Symptomen van Anorexia Nervosa zijn in veel gevallen o.a.: lage eigendunk, dat wil zeggen een laag zelfbeeld en de patiënt kan ook depressief zijn. Patiënten leven vaak in angst voor allerlei dingen en denken dat ze geen goed leven verdienen, Anorexia is dus ook vooral een psychische en lastige aandoening. De patiënt probeert zoveel mogelijk af te vallen en krijgt daardoor een dun lichaam, maaltijden overslaan en alleen eten en zelfs gebruik van laxeermiddelen totdat het gewichtsverlies en lichaamsgewicht op een levensbedreigend punt komt.

Eetproblemen kunnen voorkomen bij iedereen, bij peuters, kinderen, tieners, baby's en bij ouderen. Veel jonge mensen met autisme hebben ook problemen met eten en voeding, hulp bij eetproblemen is zeer belangrijk en hoe vroeger je erbij bent des te beter. Bij Anorexia Nervosa willen mensen maar al te graag slank of te dun zijn/worden. Hulp kun je opzoeken bij vrienden, familie, kennissen, je eigen huisarts. Ook kun je online met lotgenoten spreken over eetgedrag en eetproblemen.

Dit wil je ook lezen:

De voorkomende personen

 • Femke - De hoofdpersoon, zij leidt aan anorexia . Verder is ze erg onzeker.
 • Mama en papa - De ouders van Femke, zij maken zich veel zorgen over Femke.
 • Lotte- Vroegere vriendin, later Femkes vijand.
 • Marieke – Lotgenoot van Femke, ze ontmoeten elkaar in een kliniek.
 • Kirsten – Kamergenoot van Femke in een kliniek.
 • Michiel en Leonie – begeleiders in een kliniek.
 • Verschillende verpleegkundigen, dokters en psychiaters.

De manier van schrijven en het publiek

Het verhaal is geschreven in de ik-vorm. Verder is het verhaal vlot verteld. Het is een realistisch eigentijds verhaal. Het verhaal is een autobiografie. Milou van der Horst is ook anorexiapatiënte geweest. Het verhaal is gebaseerd op haar eigen leven. Het verhaal is geschreven voor 11-15 jaar. Het meer een meiden-boek, want anorexia is over het algemeen een onderwerp dat meiden veel aanspreekt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mijn allerliefste vijand door Milou van der Horst"