De held door Jessica Durlacher

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De held
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 4e klas havo | 887 woorden
  • 16 december 2015
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
34 keer beoordeeld

Boekcover De held
Shadow

Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld – of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie ’s nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Alles wat ze h…

Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld – of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt t…

Nooit kwam Sara Silverstein in aanraking met geweld – of het moest het met geheimen omgeven verleden van haar vader zijn. Tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Niet lang daarna worden zij en haar familie ’s nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Alles wat ze heeft geleerd over goed en kwaad lijkt niet meer te gelden. Er blijft voor Sara niets anders over dan het nemen van een dodelijk besluit.

De held door Jessica Durlacher
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Jagen of bejaagd worden.

Een recensie over De Held, Jessica Durlacher

“Het alarm is niet afgegaan, denk ik. Hoe zijn ze binnengekomen?

Kennelijk denkt Jacob hetzelfde.

‘Wie zijn jullie?’ vraagt hij moeizaam.

Hij bijt op zijn lippen, zie ik, van de pijn.

‘Wat willen jullie? Hoe zijn jullie binnengekomen?’

‘Hou je bek.’

Lage stem, zwaar accent. ‘Sieraden, pasjes, geld, pin hebben we nodig. Snel.’

‘Mijn dochter!’ smeekt Jacob.

De man richt zijn pistool opnieuw op hem.

‘Stil jij!’ Of je bent dood. Sieraden! Pincodes.’

Nu pas zie ik de vuilniszak in de hand met het pistool, de hand die onze spullen daarin gooit. Nog steeds ben ik zwaar, verlamd. Ik kan niets zeggen. Ik kijk toe. Neem alles mee, maar ga, ga!”

Deze spannende roman is geschreven door Jessica Durlacher. Jessica Durlacher heeft met De Held de Opzij Literatuurprijs gewonnen.

Het boek is uitgegeven in het jaar 2010.

Jessica schrijft veel in het genre van oorlog en misdaad.

Tijdens haar studie richtte zij met anderen het literaire tijdschrift De Held op, waarin zij interviews, recensies en het verhaal 'Schoorstenen' publiceerde.

Uit Durlachers bezigheden bij De Held ging ze verder werken als criticus en columnist bij kranten en tijdschriften zoals de Volkskrant, Vrij Nederland, De Tijd en HP/De tijd.

Sara Silverstein is getrouwd met Jacob en overweegt zelfs om van hem te scheiden, maar dankzij alle gebeurtenissen in het verhaal wordt dat geblokkeerd. Samen met Jacob heeft ze twee kinderen, Mich die naar Amerika is vertrokken om te studeren en Tess.

De vader van Sara, Herman, beschermde Sara en haar zus overdreven totdat hij door een val in de tuin zwaar letsel heeft opgelopen en in het ziekenhuis is gestorven.

De gebeurtenissen van vroeger bleven Herman steeds maar bij, dat blijkt ook wanneer hij sterft als hij steeds maar de naam van zijn moeder roept.

Na de dood van ging Sara hardlopen. Ze wordt bijna aangereden, hierdoor werd ze boos en de man in de auto keerde terug en randt haar aan.

Na de aanranding is Sara helemaal van slag af en wilt ze weten wie haar heeft aangerand.

Kort na de aanranding krijgt Sara ook nog te horen dat haar zoon, Mich, het leger in wilt. Sara is hierop tegen en gaat ervoor naar Michs studentenhuis in Amerika maar Mich laat zich niet ompraten.

Weken later wordt er ‘s nachts in haar huis ingebroken. Tess staat voor hun bed en er zijn twee mannen met bivakmutsen in het huis die geld willen. Jacob wil probeert de mannen weg te krijgen, maar wordt meteen neergeschoten en Tess moet met een man mee naar boven. Ook Sara moet mee, maar ze raakt bewusteloos en wordt wakker gemaakt door Tess die vertelt dat de mannen weg zijn en dat ze al de ambulance heeft gebeld. Jacob is zwaargewond. Er is veel meegenomen (geld, pinpassen, antieke voorwerpen, familiebezittingen maar ook de twee brieven van Zewa haar moeder, die ze gekregen had nadat haar vader was overleden). Omdat Jacob een bekende tv- persoonlijkheid is, krijgt de inbraak veel media-aandacht. Tess is helemaal ingestort, ze wilt niet praten over wat er boven gebeurt is.

Mich staat op het punt zijn 'graduation' te krijgen: daarbij mogen zijn ouders aanwezig zijn, maar de Jacob kan niet mee naar Amerika omdat hij zwaargewond is. Sara vertelt dat Jacob op een wachtlijst staat om geopereerd te worden en dus niet mee kan komen. Hij kan dus niet meekomen naar Amerika. Het gezin mag intussen niet thuis verblijven vanwege het onderzoek door de politie. In de kamer van haar vader ziet ze een map met stukken over een verbouwing van vroeger. Dat is een heel verhaal dat Herman heel goed heeft gedocumenteerd. Herman had zijn huis laten verbouwen en hij had met een zeker doel een aannemer genomen van wie de vader in de oorlog 'fout' was (een NSB’er). ' Maar de aannemer Raaijmakers heeft er een puinhoop van gemaakt en Herman had hem steeds maar weer bereikt met brieven en rechtszaken met betrekking tot de slechte bouw van een serre. Toen Raaijmakers die zaak verloor, moest hij heel veel geld aan Herman Silverstein betalen en was hij uiteindelijk failliet geraakt. Nu heeft Sara het door: de aanrander die zij 'het beest' heeft genoemd, is de failliete aannemer. Nu heeft Sara het door:

De aanranding en de inbraak waren dus wraak…

De structuur best origineel, want er het verhaal komt vanuit de hoofdpersoon Sara en zij vertelt het eerst in het verleden tijd en dan gaat het over naar de tegenwoordige tijd en wordt het ook meteen veel spannender. Het verhaal speelt zich af in het jaar 2010.

Dit boek is zeker weten realistisch omdat ik me helemaal kon inleven in Sara en hierdoor heel veel medeleven krijg voor haar.

De stijl van het verhaal was om de gevoelens van Sara helemaal naar voren te laten komen en hierdoor ieder ander te haten.

Al met al is de Held een goed en spannend boek, omdat je helemaal kan inleven in de hoofdpersoon en haar familie. De onverwachte gebeurtenissen zorgen ervoor dat het verhaal hartstikke spannend is. Dit boek is een aanrader voor iedereen die van spanning en actie houdt. Haal en lees het boek en je komt er nooit meer uit!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De held door Jessica Durlacher"