De grot door Tim Krabbé

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover De grot
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 4e klas vwo | 607 woorden
  • 13 juni 2001
  • 333 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
333 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1997
Pagina's
182
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Verfilmd als

Boekcover De grot
Shadow

Oké, dacht hij, daar gaan we. Let goed op. Dit is hoe Egon Wagter zijn kamer verliet om naar de parkeerplaats te gaan.

Oké, dacht hij, daar gaan we. Let goed op. Dit is hoe Egon Wagter zijn kamer verliet om naar de parkeerplaats te gaan.

Oké, dacht hij, daar gaan we. Let goed op. Dit is hoe Egon Wagter zijn kamer verliet om naar de parkeerplaats te gaan.

De grot door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

"De grot" is een roman die is geschreven door Tim Krabbé en in 1997 is uitgegeven.

Egon Wachter, een geoloog, klopt uit geldgebrek aan bij Axel, een crimineel jeugdvriendje.

In opdracht van Axel moet Egon een koffertje met "onbekende" inhoud afleveren in Ratanak, een fictief land in Zuidoost -Azië dat korte metten maakt met drugssmokelaars. De persoon waar hij het koffertje aan moet overhandigen blijkt zijn jeugdvriendinnetje Marjoke te zijn.

Krabbé maakt in De grot gebruik van een opmerkelijk structuur. Krabbé’s boeken moesten het voorheen hebben van een sterke plot. In De grot vertelt Krabbé de plot van het verhaal op ongeveer de helft van het verhaal. In de andere helft belicht Krabbé de motieven voor de fatale ontmoeting. Enerzijds is deze structuur verfrissend en wordt de ontmoeting vanuit verschillende perspectieven bekeken , anderzijds schakelt Krabbé met deze structuur zijn sterkste wapen uit. De spanning is na de cruciale ontmoeting op de helft van het boek voor de meerderheid verdwenen. Langzaam begint het verhaal gelijkenissen te vertonen met een nabeschouwing van een voetbalwedstrijd. Hierdoor is De grot lang niet zo spannend als Het gouden ei. Ondanks dat de spanning na ongeveer de helft van het boek verdwijnt, blijft De grot vlot leesbaar door de recht-toe-recht-aan stijl van Krabbé. In De grot verloopt het boek volgens een patroon dat typerend is voor het werk van Krabbé. Het patroon houdt in dat de obsessie van de hoofdpersoon hem uiteindelijk noodzakelijk wordt. Egon Wachter heeft na zijn scheiding een geldgebrek ,zodat hij niet met een geologische expeditie mee kan , waar het inschrijfgeld 40000 gulden bedraagt.Om aan dit geld te komen klopt hij aan bij criminele jeugdvriend Axel.Egon Wachters obsessie is in De grot een minderwaardigheidscomplex. "Egon Wachter is een geoloog. Iemand die in zijn jeugd een passie heeft gevoeld die bij hem is gaan horen, en die je niet uit hem kunt wegnemen zonder iets te maken dat hij niet is". Citaat pagina 70. Net als in vergelijkbare romans van Krabbé als Vertraging en Het gouden ei heeft de titel een diepere betekenis. De grot is een grot in de Ardennen waar Egon zijn jeugdliefde Marjoke leert kennen en besluit om geoloog te worden . Ook leert hij in deze vakantie van "Davy jeugdreizen" Axel kennen.

In deze speciaal voor scholieren uitgegeven versie van De grot is op uitdrukkelijk verzoek van de auteur geen aanvullende informatie gepubliceerd. De aanvullende informatie bevatten meestal een of meer recensies en een kort uittreksel.

Waarschijnlijk was Krabbé bang dat de doelgroep,die zijn werk het meest leest, afhaakt na het lezen van negatieve recensies. Volgens de meeste critici schrijft Krabbé geen literatuur, door het gebrek aan diepgang in zijn verhalen. Hij zou amusumentsliteratuur schrijven, waarschijnlijk door het thriller-achtige karakter van zijn boeken. Krabbé lijkt zich aangesproken gevoeld na het lezen van deze recensies. In De grot wijkt hij af van zijn gebruikelijke thrillerstructuur en is de plot ondergeschikt aan de betekenis van het verhaal. Het verhaal zou echter een stuk interessanter geweest zijn als Krabbé in zijn oude stijl geschreven zou hebben. Nu eindigt het verhaal op de helft van het boek, waar hij anders de spanning tot het laatste moment vast had kunnen houden. Scholieren zullen waarschijnlijk ,alle negatieve recensies ten spijt, Krabbé’s oeuvre blijven lezen. De boeken van Krabbé voldoen namelijk aan de eisen die de gemiddelde scholier stelt. Zijn werk heeft het eenvoudig taalgebruik, het gewenste thema en de vereiste "dikte".(ongeveer 125 blz.)

Er zijn echter betere boeken van Krabbé, die meer represatief zijn voor zijn werk dan De grot. Het verbaast mij daarom dat de auteur niet uitdrukkelijk heeft verzocht een andere roman uit zijn werk te publiceren dan De grot.

REACTIES

M.

M.

goede recensie heb ik goed kunnen gebruiken

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De grot door Tim Krabbé"