Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7
Foto van emily
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Recensie door emily
  • 4e klas havo | 583 woorden
  • 14 april 2021
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7
1 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2008
Pagina's
220
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo
Punten
2 uit 5
Prijzen
NS Publieksprijs (2008 Genomineerd) , Gouden Strop (2008 Genomineerd) , Zilveren vingerafdruk (2009 Winnaar)

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Als Anouk nou maar niks in de gaten heeft…

Blauw water is een boek waarmee ik mezelf erg heb vermaakt in de lockdown: het is een spannend boek met twee verhaallijnen waardoor het nog vernieuwender wordt.

Simone van der Vlugt is geboren in 1966. Ze schreef het boek waar deze recensie over gaat: Blauw water. Andere boeken van haar zijn Schaduwzuster, Nachtblauw en Op klaarlichte dag. Het boek Blauw water heeft de publieksprijs voor de beste Nederlandse thriller gehad! Dit was de reden waarom ik het boek ben gaan lezen, veel mensen hadden het boek me aangeraden.

Blauw water is een boek met 2 verhaallijnen en dus 2 hoofdpersonen: Lisa, die een ontsnapte tbs’er in de tuin ziet verschijnen. Ze besluit niet te vluchten vanwege het feit dat ze een vijfjarig dochtertje Anouk in huis heeft, dus laat ze hem binnen. De tbs’er maakt het haar wel heel lastig… De andere hoofdpersoon is Senta, moeder van drie kinderen. Zij komt de tuin binnen om de weg te vragen op het moment dat de tbs’er in het huis is, ze vlucht en maakt een auto-ongeluk mee in het water door de haast waarmee ze wegrijdt. Aan het einde van het verhaal komen de 2 karakters elkaar tegen dus lopen de verhaallijnen ineen.

Ik vind Blauw water een spannend boek waar je heel snel doorheen leest: ik had hem al in een avond uit. Dit vond ik ook wel jammer, want ik vond het een erg leuk boek. Het boek is erg vlug geschreven, alsof de schrijver heel veel haast had en dit vond ik niet zo fijn. Het boek heeft een erg pakkende inleiding: het begint meteen in het hoogtepunt van het verhaal, het spannendste moment: ‘’Roerloos blijft Lisa staan. De indringer ook, en secondenlang kijken ze elkaar aan. Als Anouk nu maar niets in de gaten heeft…’’ Dit is een fragment uit de eerste pagina. Het begint dus al lekker spannend.

Bij veel stukken is de onnodige informatie die meer detail geeft op het verhaal weggelaten waardoor ik het minder realistisch vind lijken. Wel is het zo geschreven dat je wilt blijven lezen, omdat de spanning erg wordt opgebouwd. En door de afwisseling van de karakters verveelt de verhaallijn niet, ieder hoofdstuk wisselt af van karakter dus het is heel vernieuwend en je wilt doorlezen; maar aan de andere kant zit het wel vervelend in elkaar want je wilt soms een hoofdstuk over slaan omdat de verhaallijn van Lisa veel spannender is dan die van Senta. Ik vind dat de personages niet heel realistisch handelen, want bijvoorbeeld de hoofdpersoon Lisa reageert verbazend kalm op de aanwezigheid van de tbs’er en dit vind ik niet heel realistisch want als je een tbs’er in je huis hebt lijkt het me dat je in erge spanning zit maar zij was heel kalm.

Ik vond dit boek een beetje lijken ook op Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt, omdat het boek een beetje dezelfde vibe en spanning heeft als Blauw water. Het is ook een beetje op dezelfde manier geschreven, dezelfde schrijfstijl. Op klaarlichte dag heeft alleen geen 2 verhaallijnen: dat is een verschil tussen de twee boeken.

Dit aangrijpende boek is zeker een aanrader! Ondanks de kritiekpuntjes vond ik het toch een ontzettend leuk boek om lekker snel doorheen te lezen. Simone van der Vlugt zal zeker een schrijver zijn die ik meer ga lezen omdat ik de schrijfstijl heel fijn vind!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"