Rap

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 2e klas vmbo | 968 woorden
  • 10 februari 2009
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
54 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen
Rap

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Onderwerpen die behandeld worden:
© In welke tijd was Rap populair, en is deze misschien nog steeds populair?/Geschiedenis van Rap.
© Welke instrumenten worden er gebruikt bij Rap?
© Hoe zit een Rap in elkaar?
© Bekende Rappers + biografie van Brainpower.
© Zijn er uiterlijk kenmerken die heel goed bij Rap passen?
© Onze mening over Rap.

© In welke tijd was Rap populair, en is deze misschien nog steeds populair?/Geschiedenis van Rap.
Na de slavernij (rond de jaren ’70) kwamen de zwarte mensen in arme wijken van de stad terecht, omdat ze niet werden geaccepteerd door de blanken burgers kregen ze de mindere baantjes. Een paar zwarte muzikanten zochten via muziek een uitweg om geaccepteerd te worden en om hun boodschap (die ging over hoe ze behandeld werden) te brengen op het grote publiek. Maar ze hadden niet de materialen en geld om mee te mogen doen in de blanke muziekwereld. Toen hadden ze de stijl bedacht die wij nu kennen als Rap. Rond de jaren 80 was de belangstelling voor Rap onder de zwarte bevolking gegroeid en konden ze zonder twijfel de blanke muzikanten aan. In die tijd score Rapper Chuck-D met zijn groep ‘Public Enemy’ veel hits door zijn eigen rapstijl. Zijn teksten gingen over de falende Amerikaanse politie en over het goede leven van de ‘perfecte’ zwarte maffiabaas. Op het podium liet hij zichzelf omringen met ‘zware’ jongens met pistolen. Met deze stijl bracht hij de zogenaamde ‘Gangster-Rap’, die je dag en nacht nog op de radio en televisie kan horen, op de wereld komen. In 1988 werd Rap ook bekend in Nederland.

© Welke instrumenten worden er gebruikt bij Rap?
Omdat de zwarte muzikanten niet genoeg geld hadden voor instrumenten, gebruikte ze huis-, tuin-, en keukenmateriaal. Ze voegden hun stem erbij, en je had alle materialen voor een rap te maken. Tegenwoordig gebruiken ze beats en muziek van de computer. Ze huren bijna nooit gitaristen, drummers of pianisten. Veel Rappers schrijven teksten maar wachten dan tot ze een leuke beat hebben.

© Hoe zit een Rap in elkaar?
Een rap hoeft niet perse te rijmen, maar het moet wel lekker lopen. De “flow” moet goed zijn. Een klassieke rap bestaat uit drie coupletten van zestien zinnen met tussen de coupletten een refrein van vier zinnen. Het eerste couplet is de intro, dan de body tekst en tenslotte in het derde couplet de conclusie. Heel belangrijk is dat iedere zin uit ten minste vier tellen bestaat. Sommige rappers rappen over hun leven en wat ze allemaal hebben meegemaakt.

© Bekende Rappers.
Bekende Rappers in het buitenland:

- The Notorious B.I.G.
- 2Pac Shakur
- Puff Daddy
- Rakim
- Grandmaster Flash
- Wu-Tang Clan
- Jermaine Dupri
- Eminem
- Busta rhymes
- Jay-z
- 50 Cent
- Nelly
- Snoop Dogg
- The Game

Bekende Rappers in Nederland:

- Brainpower
- Ali B.
- Lange Frans
- Baas B.
- Brace
- Extince
- De jeugd van tegenwoordig
- Yes-R
- Negativ
- K-Liv

Biografie van Brainpower:
Naam: Gert-Jan Mulders
Geboorteplaats: Antwerpen, België
Geboortedatum: 05-02-1975
Opleiding: Communicatiewetenschap in
Amsterdam
Beroep: Rapper
Site: www.mcbrainpower.nl

Gert-Jan Mulders is op 5 Februari in Antwerpen geboren. Nog voordat hij kon lezen en schrijven verhuisde ze naar Alphen aan de Rijn. Hij was toen al dol op muziek, en schreef liedjes om op de piano te kunnen spelen.

Op zijn tiende ging hij Hiphop combineren met zijn muziek. Met als voorbeelden Grandmaster Flash, Run DMC begint Brain zijn teksten in het Engels te schrijven. Maar vanaf 1989 kom hij erachter dat Rapper in het Nederlands ook wel “cool” is.

Toen Brain in 1995 naar Amsterdam verhuist, kwam hij in de hiphop-scène terecht. Hij was naar Amsterdam verhuist voor zijn opleiding Communicatiewetenschap. Daarnaast deed hij steeds meer optredens en werd steeds bekender. Hij deed mee aan battle-raps en deed vaker radioshows. Zijn naam werd steeds bekender en hij werd vaker gevraagd voor projecten. Hij mocht bijvoorbeeld meezingen op platen van onder andere Extince en hij trad op vele grote festivals. Toen Brain samen met DJ TLM de grote prijs van Nederland wint in de categorie R&B en Hip-hop werd hij echt beroemd. De rap van Brainpower en Extince (‘Zoete Inval’) is het eerste grote succes in de hitparades.

In 2002 brak Gert-Jan definitief door bij het Nederlands publiek. De single ‘Dansplaat’ stond op de eerste plaats van de top 40 en ook de opvolger ‘Voel De Vibe’ deed het goed.

In 2003 heeft Brainpower een tijdje het populaire hiphop-programma MTV Raw gepresenteerd. In 2004 kreeg hij daarvoor een MOBO award voor beste Urban TV programma. Inmiddels heeft Brainpower zijn eigen succesvolle crew om zich heen gebouwd: ADHD (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Dopeness). ADHD bestaat naast Brain uit Man!ak, DJ TLM en Dicecream.


© Zijn er uiterlijk kenmerken die heel goed bij Rap passen?
Meestal hebben Rappers van die wijde broeken en te grote shirts aan. En een petje of mutsje op. Grote kettingen. Maar we vinden dat je een Rapper niet echt goed kan herkennen aan het uiterlijk.

© Onze mening over Rap.
Manon: Ik vind Raps wel cool, alleen er moeten niet zoveel scheldwoorden in de
teksten voor komen! Bijvoorbeeld bij ‘Watskeburt – De jeugd van tegenwoordig’,
komt nogal vaak het woord kanker voor, dan denk ik van: daar kun je toch wel iets
anders voor in de plaats zetten?!? Maar ik vind ‘Niks is wat het zijn moet – Negativ
ft. Ebon’ een mooie rap! Vooral de tekst spreekt me erg aan. Het liedje ‘Zinloos
Lange Frans & Baas B. & Ninthe’ spreekt me ook erg aan, omdat er de laatste tijd
veel zinloos geweld is.

Nikki: Ik hou zelf niet echt van rap, ik zelf hou meer van Hardcore en
Nederlandstalige muziek. Ik vind wel dat rap muziek vaak hele mooie teksten
heeft, het gaat meestal over het leven en over de gevoelens van mensen, in
sommige liedjes kan je, je eigen herkennen. Dat vind ik mooi.
Ik zelf vind 50 Cent de beste rapper die er is. En Nederlandse Rapper vind ik Brace
of Ali B.

REACTIES

A.

A.

zo hier saat presies wat we nodig hebben voor projecct !!!!!!!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.