Logboek luistervaardigheid

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 5e klas vwo | 2538 woorden
  • 13 mei 2003
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

1 Rush hour a) Rush hour. b) Video
c) 27-10-2001 van 22.00 tot 24.00 uur. d) Speelfilm
e) Twee FBI agenten komen een drugssmokkel op het spoor nadat er een aanslag is gepleegd op een Amerikaanse Ambassade. Het doel van de misdadigers was om twee agenten te vermoorden die meer van hun duistere zaakjes afwisten. De twee FBI agenten gaan naar degene toe die zij verdenken van de aanslag. Een van de twee agenten haalt allerlei domme dingen uit. Hij zorgt er voor dat de twee FBI agenten ontdekt worden. Ze waren namelijk undercover. Er volgen allerlei leuke situaties waarbij de FBI wordt achtervolgd. Na een poosje achter elkaar aan te zitten, worden de agenten gevangengenomen. Ze ontsnappen op komische wijze en aan het eind van de film worden de misdadigers gepakt. Het was een erg leuke film. f) De film was erg leuk, hij was namelijk soms erg grappig. Het was ook leuk dat je vaak verschillende accenten hoorde. Ik vond het ook wel een leuke film omdat ik het makkelijk kon volgen en begrijpen. Ik had het niet verwacht dat ik het makkelijk kon begrijpen omdat ik toch wel vaak problemen heb met engels, maar dat is denk ik meer als ik zelf moet spreken in het engels.

Aantal uur: 2 uur

2 You rang me lord? a) You rang me Lord? b) Televisie
c) 14-11-2001, 20.00 uur. d) Serie
e) Deze keer ging het over een staking in de rubberfabriek van de Lord. Zijn broer is daar de baas en die heeft met de dames van de fabriek gerommeld. De echtgenotes zijn nu kwaad en zijn overgegaan tot een staking. De Lord gaat er naartoe in een oude zijspan van een motorfiets, omdat hij op gelijke voet wil staan met de werknemers. De onderhandelingen lopen helemaal mis, maar gelukkig kan de trouwe Butler van de Lord de situatie redden. Dit doet hij door de broer van de baas ontslag te laten nemen en de arbeiders hun loonsverlaging weer terug te geven en daarbovenop nog eens extra verhoging. Al met al is het goed gekomen en komt het gezelschap op tijd thuis aan waar de Premier, die uitgenodigd was, al met zijn echtgenote is gearriveerd. f) Ik vond het een leuke serie over het dagelijks leven van de leden en van het personeel van een adellijke familie. Erg goed gespeeld en ik vind het ook wel eens leuk om een adellijke familie in een mooi huis met bedienden te zien. Ik vond het erg leuk om hier naar te kijken en ook niet te moeilijk, door het gemakkelijke engels wat de bedienden gebruikten kon ik het nog goed volgen.

Aantal minuten: 45

3 CNN Journaal a) CNN journaal
b) Televisie
c) 28-11-2001, 20.00 uur, kanaal 10 (CNN) d) nieuwsbericht
e) Een groot onderdeel van het nieuws gaat over nieuw ontdekte informatie over de gezochte terrorist Osama Bin Laden. Hij wordt verdacht van de aanslagen van 11 september op o.a. het WTC in New York. De nieuwslezeres stelt een aantal vragen aan een correspondent die in Afghanistan is. Ze vraagt onder andere of Bin Laden al omsingeld is, is hij nog in Afghanistan, is hij gevlucht enz. De correspondent zegt dat hij hoopt dat men Bin Laden gauw te pakken krijgt en dat hij denkt dat daar toch wel een redelijk grote kans op is. Ook is Generaal David Danes aan het woord die zegt dat de zoekacties in ieder geval hebben opgeleverd dat een aantal belangrijke figuren die bij Bin Laden hoorden, zijn gearresteerd. Ook hij zegt dat men een grote kans heeft op het pakken van Osama Bin Laden.

Het volgende onderwerp gaat over aids. Er is een rapport verschenen wat meldt dat er totaal 40 miljoen mensen met het hiv virus zijn besmet. Men meldt van Cambodja, dat daar de strijd tegen aids hevig is aangewakkerd, maar dat het kenmerkend is dat er nog steeds veel besmettingen in lage loon landen voorkomen.

Een kort bericht over miltvuur. Er zijn ondertussen weer een paar meldingen van miltvuur binnengekomen in New York, en er zijn werkelijk een aantal mensen mee in aanraking gekomen. Men is een congres gestart om Antrax op te sporen.

De zoon van voormalig president Suharto, Tommy Suharto, is gearresteerd op verdenking van enkele louche praktijken.

f) Ik vond het niet echt moeilijk om het journaal te volgen. Doordat er beeldmateriaal bij wordt geleverd is het een stuk makkelijker te volgen. Ook heb ik wel vaker engelse journaals gevolgd, het was dus niet echt moeilijk en ik vond het wel interessant.

Aantal minuten: 60 (inclusief uitgebreid verslag van aantekeningen typen)

4 Royal Family a) Royal Family
b) Televisie
c) 23-12-2001, 17.00 tot 17.45 uur. BBC2
d) Serie
e) Dit is een vrij komische serie die eigenlijk nooit echt ergens over gaat. De hele familie zit op de bank en laat het jongste broertje een beetje voor iedereen dingen halen. Er worden eigenlijk de hele tijd opmerkingen door heel de familie gemaakt en daar gaat het de hele tijd over. Deze keer wilden moeder en een vriendin een cadeautje kopen voor de dochter van de moeder. Ze wisten maar niet wat ze moesten kopen. Toen er op de televisie een reclame was van één of ander huishoudelijk apparaat wilden ze dat met alle macht hebben. De dochter was ook nog in verwachting en haar vliezen braken. Het hele huis was meteen in rep en roer. Het geheel speelt zich allemaal af in de woning van de familie Royal.. f) Ik vond het een erg leuke serie, ik kon het ook al vanuit het Nederlands. Ik kijk het namelijk ook wel eens op de Nederlandse televisie. Het was goed te begrijpen, daardoor vond ik het ook erg grappig. Al zou ik het namelijk niet goed verstaan, zou het al een stuk minder leuk worden en is het meteen niet komisch meer.

Aantal minuten: 45 5 A rather English marriage a) A rather English marriage
b) Video
c) 1 Januari 2002, om 17.23
d) Speelfilm
e) De film gaat over twee mannen die op dezelfde dag hun vrouw verliezen. De mannen zijn totaal verschillend. De ene man was vroeger majoor bij de RAF, woont in een groot landhuis en is zeer welgesteld. De andere man was vroeger melkman en is een eenvoudig man. Een paar weken nadat hun echtgenotes overleden zijn komt er een maatschappelijk werkster bij de twee mannen afzonderlijk aan de deur om te informeren hoe het met ze gaat. Ze bedenkt dat de vroegere melkman wel bij de welgestelde man in huis kan wonen, zo hebben ze beide een beetje gezelschap en kan de melkman de welgestelde man verzorgen in ruil voor kost en inwoning. Er onstaat een hechte vriendschap tussen de twee, op het oog, totaal verschillende mannen. f) Een redelijk goede film. Leuk om te zien, ik kon het geheel goed begrijpen en kon me inleven in de situatie van beide hoofdpersonen. Een typisch engelse film met de daarbij behorende accenten, omgeving en kleding. Af en toe vind ik zoiets wel leuk om te zien, maar ik hou toch meer van iets anders.

De recensie gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Aantal uur: 2

6 Absolutely fabulous a) Absolutely fabulous. b) televisie
c) 14-01-2002, om 19.00
d) Comedie
e) Edina (Eddie) en Patsy zijn naar een Gothic festival geweest en komen half stoned thuis. Trots en opgewonden vertellen ze Eddies dochter hoe het was. Helaas is haar dochter niet geïnteresseerd en ergert zich rot aan haar moeder. De dochter heeft besloten om de tuin her in te richten. Eddie gaat naar de tuin en ziet de tuinman waar ze spontaan verliefd wordt en alles probeert om hem te verleiden. Als Patsy dan nog verteld dat hij de broer is van een bekende adellijke graaf, worden alle middelen ingezet om Eddy te koppelen aan de tuinman. f) Een naar mijn mening zeer leuke serie die makkelijk te begrijpen is. Het is wel een beetje mijn soort humor en vooral de engelse accenten en de omgeving spreekt mij aan. Je leert wel een hoop engelse woorden door dit soort series te bekijken, dat lijkt me wel heel handig daardoor begrijp je andere dingen in het engels ook weer beter.

Aantal minuten: 50 7 United World Colleges a) Voorlichting over United World Colleges. b) Presentatie, dus live. c) 17-01-2002, om 11.30 uur. (het vijfde uur in een 40-minutenrooster) d) Voorlichting door: Lotte, een oud student van een United World College in Wales. e) Na de tweede wereldoorlog waren er veel spanningen tussen een heleboel landen. Om verschillende landen en nationiliteiten elkaar beter te leren kennen, op elk gebied, is het idee ontstaan om een aantal World colleges te bouwen met daarin ondergebracht studenten uit alle landen en van alle nationaliteiten. Wanneer je klaar bent met je opleiding heb je een opleiding die vergelijkbaar is met het VWO. Je kunt worden toegelaten op bijna alle universiteiten van de wereld. Wil je meedoen, dan moet je zeer gemotiveerd zijn. Je moet tweemaal een soort verhaal schrijven om een beetje getraind te worden. Ook moet je schriftelijk toelichten waarom je denkt dat je een aanwinst voor het World college bent, en waarom je denkt dat jij daar toegelaten mag worden. Wanneer je eenmaal bent toegelaten heb je een grote keuze in het soort vakken e.d. Er is echter wel een programma waar elke student zich aan houden moet. Er zijn diverse mogelijkheden voor sport en ontspanning. Ook moet je jezelf ongeveer 4 tot 8 uur per week verdienstelijk maken voor de gemeenschap. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld bij de strandwacht gaat, met gehandicapten een praatje maakt of met oudere mensen contact houdt. Hierna kregen we nog enige uitleg over de Financien, elke ouder moet er achter staan dat hun kind gaat studeren in het buitenland. Iemand van de organisatie komt langs en er wordt gekeken hoeveel je ouders bij kunnen dragen. De rest wordt gefinancierd door sponsors. Je hebt vijf weken vakantie met de kerstdagen en twee maanden in de zomervakantie. Je hebt dus wel de mogelijkheid om naar huis te gaan. Ook gebeurt het vaak dat medestudenten je uitnodigen om met hen mee naar huis te gaan. f) Een heel erg leerzame voorlichting. Ik heb er altijd al serieus over nagedacht om eventueel in het buitenland te gaan studeren of na mijn VWO naar het buitenland te vertrekken. De voorlichting was erg duidelijk en ik begreep eigenlijk erg goed wat ze vertelden. Ik heb het er ook nog met vriendinnen over gehad wat zij er van vonden. De meeste waren er niet zo in geïnteresseerd. Thuis heb ik nog wel op de website gekeken, maar ik vind twee jaar toch erg lang, als het een jaartje was geweest had ik het misschien wel gedaan. Op de website kwam ik er ook achter dat je met kerst gemiddeld een 7 moest staan, dat stond ik niet, dus naderhand had het niet eens gekund.

Dit wil je ook lezen:

Aantal minuten: 30 8 The practice a) The Practice
b) Televisie. c) 18-01-2002, om 22.22 uur
d) Advocatenserie. e) Een van de advocaten van een goed advocatenkantoor wordt gekidnapt door een vroegere cliënt. De advocaat die hem toen verdedigde kon niet verhinderen dat zijn cliënt 12 jaar lang de gevangenis in moest. De cliënt zint op wraak en daarom heeft hij zijn advocaat en een getuige in de zaak gekidnapt. Het advocatenkantoor waar de advocaat werkt is in rep en roer want hij moet een belangrijke zaak verdedigen en ze kunnen hem niet vinden. Iedereen begint een zoekactie, want ze weten inmiddels wel dat hij gekidnapt is. Uiteindelijk komen ze terecht bij de enige zaak die de advocaat ooit verloren heeft. Die cliënt die voor 12 jaar de gevangenis in moest die is juist vrijgekomen en dus weten ze dat hij het gedaan heeft. Er wordt gezocht waar de cliënt woont en hij wordt gevonden. De vroegere cliënt is van plan om zijn advocaat dood te schieten maar doordat ze op tijd worden gevonden is de advocaat gered en wordt de vroegere cliënt overmeesterd. f) Een vrij moeilijke serie, door de juridische termen die in de serie gebruikt worden. Verder kon ik het wel goed volgen, dit komt natuurlijk ook doordat je beelden gezien krijgt. Ik vond het wel redelijk moeilijk om dit allemaal te begrijpen, toch vond ik het een leuke serie.

Aantal minuten. 50

9 Farscape a) Farscape. b) Televisie. c) 21-01-2002, 19.45 uur
d) Science Fiction. e) Een serie die gaat over mensen die in een ruimteschip leven en een bepaald soort opdracht om iets ergs, bijvoorbeeld een ramp, te voorkomen. Dit keer moesten ze een wervelstorm zien te stoppen, deze zou onherstelbare schade kunnen aanrichten in Amerika. Op de een of andere manier konden de mensen van het ruimteschip de storm laten uitwijken tot in de zee. Zo was er weer een ramp voorkomen en ze kregen de volgende opdracht al weer van de kapitein. Dit was meteen een voorstukje voor de volgende aflevering. f) Een vreselijk stomme serie, naar mijn mening. Ik houdt helemaal niet van S.F en dus wist ik al dat ik het niet echt leuk zou vinden maar ik vond dit echt heel raar. Er speelden van die mensen die er raar uitzagen in mee, en ik kon ook niet alles goed begrijpen. Was dit wel het geval geweest, dan weet ik bijna zeker dat ik het ook niet leuk had gevonden.

9 Farscape a) Farscape. b) Televisie. c) 21-01-2002, 19.45 uur
d) Science Fiction. e) Een serie die gaat over mensen die in een ruimteschip leven en een bepaald soort opdracht om iets ergs, bijvoorbeeld een ramp, te voorkomen. Dit keer moesten ze een wervelstorm zien te stoppen, deze zou onherstelbare schade kunnen aanrichten in Amerika. Op de een of andere manier konden de mensen van het ruimteschip de storm laten uitwijken tot in de zee. Zo was er weer een ramp voorkomen en ze kregen de volgende opdracht al weer van de kapitein. Dit was meteen een voorstukje voor de volgende aflevering. f) Een vreselijk stomme serie, naar mijn mening. Ik houdt helemaal niet van S.F en dus wist ik al dat ik het niet echt leuk zou vinden maar ik vond dit echt heel raar. Er speelden van die mensen die er raar uitzagen in mee, en ik kon ook niet alles goed begrijpen. Was dit wel het geval geweest, dan weet ik bijna zeker dat ik het ook niet leuk had gevonden.

Aantal minuten: 45

10 Usher a) U REMIND ME, Usher. b) Radio. c) 20-01-2002, om 11.30 uur. d) Songtext. e) Het liedje gaat over een jongen die eens een vriendin heeft gehad waar hij nog steeds veel van houdt. Nu hij een nieuwe vriendin heeft, lijkt die in alles wat ze doet op zijn oude vriendin. (u remind me…) Dit is zo erg voor hem dat hij niet meer met zijn huidige vriendin verder kan. Hij zegt dat hij weet dat het niet eerlijk tegenover haar (zijn huidige vriendin) is maar dat hij niet anders kan. f) Een leuk liedje en als je het maar vaak genoeg hoort dan weet je op een gegeven moment ook wel waar het over gaat. Ik had dus totaal geen moeite om de tekst te vertalen. Ik vind het ook een heel mooi liedje, vandaar dat ik het uitgekozen had om voor mijn logboek te gebruiken.

Songtext is bijgevoegd.

Aantal minuten: 30

11 Madonna a) Madonna, Titel: Music. b) Radio. c) 01-12-2001 om 10.30
d) Song
e) Het liedje gaat over wat muziek met de mensen kan doen. Wanneer de DJ muziek draait moet er gedanst worden. Je denkt nergens meer aan, niet aan vandaag en niet aan morgen, je hebt geen besef van de tijd, je danst alleen maar de boogie woogie. Wanneer de muziek start dan wil ik nooit meer stoppen met dansen, het maakt me gek Het refrein: De muziek laat mensen nader tot elkaar komen. De bourgeoisie en de rebellen iedereen komt tot elkaar door de muziek. f) Zelf vind ik dit een leuk liedje, het is wel een beetje vrolijk en naar mijn mening is het ook waar wat in het liedje gezongen wordt. Als er muziek is dan danst iedereen en is iedereen gelijk, iedereen komt nader tot elkaar. Je kunt bijvoorbeeld zo makkelijker contact met een meisje of jongen zoeken. Nu ik het liedje samengevat heb en dus ook een beetje vertaald heb, besef ik mij dat het in het Nederlands toch heel raar klinkt.

Songtext is bijgevoegd.

Aantal minuten: 30

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.