Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The day of the jackal door Frederick Forsyth

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover The day of the jackal
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 6e klas vwo | 1612 woorden
  • 20 maart 2013
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
11 keer beoordeeld

Boekcover The day of the jackal
Shadow
The day of the jackal door Frederick Forsyth
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

The Day of the Jackal

Auteur: Frederick Forsyth

Titel: Day of the Jackal

Plaats van uitgave: London

Publicatiedatum: 1971       

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in 1963 in Frankrijk en Rome. Een terroristische organisatie in Frankrijk genaamd de OAS wilt de Franse premier Gaulle dood hebben omdat deze voor onafhankelijkheid voor Argentinië zou zijn. Maar nadat de 6de aanslag op hem alweer is mislukt door een amateuristische fout, besluit de leiding van de OAS dat het tijd is om een professionele buitenstaander bij hun zaak te betrekken.

Deze man is ‘de jakhals’, ook wel eens ‘the Englishman’ of ‘the fair headed man’ genoemd. Een mysterieuze, kille en zakelijke man met een Engels accent, die zich al gauw neerzet als zowel professioneel en meedogenloos. Nadat de leiding van de OAS hem inlicht over de opdracht, de Jakhals enkele contacten geeft voor zijn benodigdheden en de Jakhals hen zijn tarief van 500.000 franc geeft, zondert hij zich weer van hen af. Hij heeft geen behoefte aan hulp of verdere instructies behalve een telefoonnummer waarmee hij met hun contact op zal nemen.

Nu is er het probleem dat de OAS niet even ergens 500.000 franc heeft liggen. Om dit te vergaren voordat de Jakhals zijn salaris komt innen, beroven ze verscheidene juwelierszaken verspreid over Frankrijk. En zo komt de Franse inlichtingendienst voor het eerst op het spoor van de Jakhals zijn bestaan. Ze weten namelijk dat de OAS de daders van de overvallen zijn, en zo’n groot bedrag kan maar voor één doelwit zijn: De premier. Maar een buitenstaander opsporen die amper connecties heeft met de OAS is niet al te gemakkelijk, en daarom huren ze inspecteur Claude Lebel in.

Ondertussen gaat de Jakhals zijn gekregen contacten af om zijn missie voor te bereiden: Een Belgische wapenmaker en een Franse ID-vervalser. Hij geeft de Belg aanwijzingen voor een ingenieus plan dat iets met dunne pijpen te maken zou hebben, en hij overhandigd de Fransman twee zelf gestolen ID kaarten van mannen met gelijkende kenmerken en een man die enkele jaren geleden gestorven was. Na het maken van wat foto’s met pruiken of geverfd haar heeft de jakhals nu drie alternatieve ID kaarten van een Engelsman, een Amerikaanse student en een Deense priester. Maar de vervalser wilt meer geld en chanteert de Jakhals. Zijn lijk wordt in de kist met zijn eigen pruiken gedumpt en de Jakhals vertrekt na het ophalen van zijn geweer naar Italië om zijn tijd af te wachten.

Na het gebruik van chantage via familieleden, weet de Franse overheid een man te vangen die hoog in de OAS staat, een bodyguard die bij het overleg was tussen de Jakhals en de leidinggevenden. Hoewel deze niet veel kan vertellen over de missie, verteld hij wel wat over de Jakhals zelf zoals zijn naam en dat hij Engels en blond zou zijn. Door de haast van zijn verhoor sterft hij kort daarna.

Op Lebel’s verzoek vragen de Fransen hulp aan de omringende landen Nederland, België, Engeland, Amerika en Italië voor een man met zo’n beschrijving. Uiteindelijk blijven er enkele verdachten over in Engeland, maar zelfs als men de verdachten naar één man weten terug te brengen blijkt dit een dood spoor.

Ondertussen lekt de informatie uit dat de Fransen op de hoogte zijn van de Jakhals, en de OAS stelt voor om de missie af te breken. Dit doet de Jakhals echter niet, hij moet en zal zijn missie afmaken.

Continu reizend naar ander plaatsen, meestal enkele uren voordat de Franse overheid hem zou vangen vertrekkend, blijft de Jakhals nooit op dezelfde plaats. Hij is hen telkens een stap voor en als de Fransen zijn identiteit weten te ontmaskeren veranderd deze weer. Inspecteur Lebel denkt (correct) dat dit komt omdat er een lek zou zijn in hun onderzoek. Daarom laat hij alle telefoons van zijn collega’s aftappen en komt achter het lek: De vriendin van kolonel Saint-Clair de Villauban. Deze man, neerbuigend en overambitieus tijdens het onderzoek, vertelde zijn vriendin ’s nachts gedetailleerd over hun vooruitgang in het onderzoek, wat zij dan weer naar de OAS doorsluiste. Villauban neemt meteen ontslag als hij haar stem hoort op de afgeluisterde band.

Ondertussen ontmoet de Jakhals een oudere maar aantrekkelijke mevrouw genaamd La Baronne de la Chalonnière. Hij volgt haar nadat ze elkaar in het hotel tegenkomen en deelt een nacht het bed met haar in haar villa. De dag daarna rommelt ze echter door zijn spullen en vind de wapenonderdelen. Hij dood haar en rijd weg in haar wagen. Haar lijk wordt pas later die dag gevonden door de twee bediendes.

En dan gaat de Jakhals in Parijs. Snel overschakelend naar de Deense priester om binnen te komen en dan als de Amerikaanse student tot de dag van zijn aanslag: Liberation day, waar de Premier op een plein decoraties zal geven aan oorlogsveteranen. De Jakhals laat nog een slachtoffer achter zich; een andere student die hem in zijn appartement had uitgenodigd. Als Liberation day dan aanbreekt, verkleed de Jakhals zich als een oude oorlogsveteraan met maar een been en weet zich zo langs de opgeworpen barrières te praten om een huis in te lopen vanaf waar hij zijn geweer, verstopt in zijn metalen kruk, in stelling kan brengen.

Nadat hij de huisvrouw gedood heeft neemt hij de premier dan eindelijk in zijn vizier, maar zijn eerste schot mislukt. Hij krijgt geen tweede kans, want dan stormt een agent binnen. De jakhals schiet hem met een explosieve kogel neer, maar voordat hij hetzelfde met inspecteur Lebel kan doen, raapt deze het machinegeweer van de dode politieagent op en dood de Jakhals.

Leessfeer

De sfeer van het boek gaat voornamelijk over 1. de daden van de Jakhals en 2. het kat-en-muis spel dat de Franse inlichtingendienst met hem speelt. Bij de Jakhals zelf is het om zijn professionaliteit en karakter te ontwikkelen zodat hij de killer kan zijn die uiteindelijk de aanslag succesvol kan plegen. Zijn rol in het verhaal is de bewonderingswaardige antagonist en de geoliede dreiging.

De recensie gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De sfeer van het boek gaat voornamelijk over 1. de daden van de Jakhals en 2. het kat-en-muis spel dat de Franse inlichtingendienst met hem speelt. Bij de Jakhals zelf is het om zijn professionaliteit en karakter te ontwikkelen zodat hij de killer kan zijn die uiteindelijk de aanslag succesvol kan plegen. Zijn rol in het verhaal is de bewonderingswaardige antagonist en de geoliede dreiging.

Bij de Fransen is het voornamelijk inspecteur Lebel en zijn handlanger die de Jakhals snel moeten doorgronden via slimme deducties, de politie en de andere personages zijn gewoon hun pakezels voor het zwaardere werk en de kolonel is de tweede ‘rivaal’ om een directere vijand te geven. Hoewel de lezer altijd een stapje voorstaat op de Fransen qua kennis over de Jakhals, is Lebel toch nog een boeiende profiler omdat deze zijn ontdekkingen bewonderingswaardig slim maar niet onrealistisch maakt en hij eigenlijk de enige is die de Jakhals echt lijkt te begrijpen. De fransen menen namelijk dat de Jakhals continu geluk heeft en zij pech, Lebel is eigenlijk de enige die zijn professionaliteit inziet.

Personages

De Jakhals: Zoals al gezegd is hij de eigenlijke hoofdpersoon van het verhaal. Hij is professioneel, slim en charismatisch, maar ook meedogenloos en arrogant. Zo is hij een perfecte killer. Hij weet wanneer en hoe hij iemand kan manipuleren en zijn kille karakter voor deze te verbergen, en hij kan ook zonder problemen een bevriend gezicht uitschakelen als deze ’t het minst verwacht.  Dit zorgt er echter voor dat hij zich niet sociaal met mensen bind, deze blijven voor hem onbekenden.

Zo is hijzelf ook een inwisselbaar figuur, wat hij kan bijvoorbeeld zonder problemen veranderen van een Deense priester naar een Amerikaanse student, maar dit maakt hem wel afhankelijk van zijn twee eigen waardes: reputatie en geld. De Jakhals schijnt wanhopig gebonden te zijn aan zijn reputatie tot een punt waarop hij met geen mogelijkheid een geaccepteerde klus kan neerleggen of uitstellen. Of zoals hij zelf dacht, zou hij zijn leven van mooie vrouwen en dure villa’s moeten opgeven als hij deze klus niet zou klaren. Dan zou zijn hele reputatie ophouden te bestaan. En dus bleef hij koppig met zijn opdracht doorgaan totdat deze hem fataal werd.

 

Claude Lebel: is niet bepaald een jong en atletisch figuur meer, maar een man van middelbare leeftijd. Zijn personage is niet gebonden aan groei, aanzien of impulsiviteit, maar aan ervaring en goed gerijpt talent. Hij weet wanneer hij kan praten en wanneer hij stil moet zijn en hij ziet deze klus niet als een prestigieuze opdracht maar als een ‘baan die niemand anders wou hebben’. Zo zijn z’n deducties niet plotselinge ingevingen die hij luidkeels aan het corps verteld maar stille en effectieve maatregelen die hij binnen de regeltjes uitvoert. Ook wordt hij niet gestuurd door zijn emoties, hij blijft rustig en schikt zich naar de mening van zijn superieuren als deze zijn advies niet accepteren.

Hoewel Lebel wel bij de frontlinie van het onderzoek aanwezig is en zijn invloed heeft bij de leidinggevenden van het onderzoek, is hij zeer gematigd en passief tot het einde waarin hij en de Jakhals voor het eerst met elkaar in contact komen.  Zo gaat hij wel bijvoorbeeld naar Engeland toe om de Jakhals zijn identiteit te ontmaskeren, maar komt hij tot op het eind nooit in spannende of gevaarlijke vecht-, volg- of achtervolgingsscènes terecht.

Mening

Ik vond het een zeer spannend boek, en het lezen zeker waard. Het boek centreert zich niet alleen op de killer, de inspecteur of opleukende actie, maar weet een goede afwisseling tussen de eerste twee te vinden en kan goed zonder de laatste met behulp van mentale strijd en sterke personages. Ook is het een spannend boek voor een wijdverspreid publiek van studenten, een boek dat trouwens door zowel brugklassers als eindejaars studenten gelezen kan en mag worden (voor Engels).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The day of the jackal door Frederick Forsyth"