Baron van Munchhausen

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 2e klas vwo | 2303 woorden
  • 30 mei 2001
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
74 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

SAMENVATTINGEN PER HOOFDSTUK

hst 1 MIJN EERSTE REIS

De grootste wens van de baron was om alle landen te doorreizen. Zijn eerste reis was van Amsterdam tot Ceylon met een schip. Bij een eiland stak er een verschrikkelijke storm op, en die blies hun weg, samen met een grote komkommerboom, waarin een man en een vrouw zaten. De boom landde op de wrede koning van dat eiland. Heel het eiland was blij met de dood van de koning, en riep de man en de vrouw uit tot koning en koningin. De baron voer verder, en arriveerde na zes weken in Ceylon. Hij gaat daar met een goede vriend op jacht. Hij loopt alleen terug, maar komt een leeuw tegen. Hij wilde schieten, maar hij had geen kogels meer. Hij schoot dus met los kruit, en wilde daarna wegrennen. Achter hem was echter een krokodil van 14 meter lang, en rechts van hem was een afgrond met slangen. De leeuw sprong op hem af, maar hij viel op de grond, zodat de leeuw in de muil van de krokodil sprong, en vast zat. De baron doodde hen allebei, en zette de krokodil in een museum.

hst 2 DE REIS NAAR EGYPTE

In de buurt van Constatinopel vond hij een man die zeer kon snel rennen, en zijn dienaar werd. Zij gingen samen verder, tot zij aan de rand van een groot woud weer een man ontmoeten die het gras kon horen groeien. Hij wilde ook wel dienaar van de baron zijn. In buurt kwam hij een derde man tegen, die heel goed kon schieten. Ook hij wilde wel een dienaar van de baron zijn. Bij de berg van Libanon kwamen zij een vierde man tegen, en hij trok met touw een heel bos uit de grond! Hij antwoordde dat hij ook wel een dienaar van baron wilde zijn. Toen zij aan het begin van Egypte kwamen, ontmoetten zij een vijfde man, die hard kon blazen. Ook hij wou dienaar van de baron zijn. Na het bezoek aan Egypte, ging de baron naar huis, maar wipte nog even langs bij de sultan van Turkije. Hij was een goede vriend van de baron, en hij mocht dus de harem van de sultan gebruiken, de bofkont.

hst 3 MIJN NIEUWE DIENAREN

De sultan was gesteld op de baron. Samen gingen zij na het eten naar een geheim kantoor van sultan, waar volgens de baron de op één na lekkerste wijn stond. Hij sloot een weddenschap af met de sultan, dat de baron binnen één uur een fles betere wijn uit Wenen zou hebben. De baron stuurde zijn snelle loper met een brief naar de keizerin. Na 55 min was de loper nog niet terug, en kreeg de baron het toch wel benauwd. Hij vroeg zijn luisteraar te luisteren; die meldde, dat loper sliep in de buurt van Belgrado. De schutter keek, en zag hem liggen. Hij schoot tien keer in die boom, waaronder de loper lag te slapen. En hij werd wakker, en met een sprintje haalde hij het nog net. De wijn was inderdaad beter. De baron liet zijn sterke man de schatkamer leeghalen als beloning, en nam snel de benen op zijn schip. Want de boze sultan achtervolgde hen met zijn schepen. Gelukkig blies de blazer alle schepen weg. De baron zet koers naar Italië, waar al zijn goud geroofd zou worden.

hst 4 DE REIS NAAR RUSLAND

De baron hoorde over de slechte wegen in en naar Rusland, dus reisde hij per paard. 's Avonds laat was alles ondergesneeuwd en maakte hij zijn paard vast aan een 'boom' en sliep in. De volgende dag ontwaakt hij op een kerkhof. Hij keek omhoog, en zag zijn paard aan de kerktoren hangen. Hij schoot de leidsels door en ging weer op pad. In Rusland, ging hij vaak jagen. Toen hij daar een prachtig hert zag, had hij juist geen kogels meer. Hij schoot op het hert met kersenpitten. Twee jaar later zou hij weer het hert tegenkomen, met een kersenboom op z'n kop. Dan zou hij het wel doodschieten. De baron had voor de jacht de snelste hond ter wereld. Een vrouwtje, dat zwanger was. Tijdens jacht in een bos rende het vrouwtje achter een haas aan. Diep in bos kregen zij beide hun jongen. De baron was nu in bezit van 6 hazen en 6 honden. Tijdens een bezoek aan een andere baron temde hij een wild paard. Als cadeau mocht hij het paard houden, wat tevens een goede springer te bleek zijn, omdat het door de open raampjes van een rijdende koets heen kon springen. Bij één foute sprong viel de baron in een rivier met paard en al. Aan zijn eigen staartje trok hij hen beiden er uit.

hst 5 IN TURKS GEVANGENSCHAP

Tijdens gevechten tegen de Turken, werd de baron gevangen genomen, en werd slaaf van de sultan. Hij moest de bijen van de sultan houden. Wanneer hij één bij van twee beren redde met zijn zilveren bijl, gooit hij die per ongeluk op de maan. Hij plantte een boon, en via de plant die er meteen uit groeide, klom hij naar de zilveren maan. Wanneer hij eindelijk de bijl weer had, kon hij niet meer terug, want de zon had de plant verdroogd. Daarom klom met een touw naar beneden. Het touw was te kort, dus sneed hij het stuk boven hem af, en bond het onder aan het touw weer vast. Op de hoogte van de wolken brak touw door het vele snijden en knopen. De baron viel op de grond, en sloeg diepe krater in de grond van wel 90 meter diep. Met zijn vingers groef hij een trap, en klom naar boven.

Hst 6 REIS NAAR DUITSLAND

Toen de baron vrij was uit zijn slavernij, moest hij zijn paard achter laten. Hij zette de reis naar huis per postkoets voort. Op een smalle weg kregen zij een tegenligger. De koetsier blies op zijn hoorn voor een teken aan de andere koetsier, maar hij kreeg geen geluid uit de hoorn, hoe hard hij ook blies. Daardoor konden zij niet verder rijden. De baron spande de paarden uit, en tilde de koets over het riviertje naast de weg. Daarna tilde hij de paarden erover. Zij reden nu verder naar het restaurant. De koetsier hing de hoorn aan een haak bij het vuur, en even later klonk er muziek door het restaurant. De tonen die koestier had geblazen waren bevroren in de hoorn, en ontdooiden nu in het restaurant.

De recensie gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Hst 7 DE REIS NAAR DE ETNA

De baron wilde graag eens een vulkaan bezoeken. Hij sprong in de krater van de Etna. Op de bodem ontmoet hij Vulcanus, die hem later boos in een diepe put smijt. Na een lange val, belandde de baron in water. Tegen de avond ziet hij een Hollands schip, dat hem oppikt. De bemanning vertelde hem, dat hij op de Grote Oceaan was. De baron begreep, dat de put door de hele aardbol heenging. Hij voer met hen mee en belande na drie maanden op een eiland. Op het eiland waren hele grote bomen, met nesten waarin 500 eitjes zaten! De jonge vogels zijn zo groot als 20 paarden, en zij zien ook ossen met een hoorn op hun kop. Na 3 dagen verder gevaren te hebben, was er opeens zwart water, nee, wijn! Zij zagen een hele grote vis zwemmen, die plotseling het schip op hapte. In de maag vonden zij nog zo'n 10.000 mensen. Zij kwamen bijeen om een ontsnappingsplan te bedenken. Het plan was, om twee masten van schepen rechtop in de bek van de vis te zetten. De truc lukte, toen de vis zijn bek open deed, en de baron met ongeveer 100 mannen de masten rechtop zette. De baron merkte, dat hij in de Kaspische Zee was, wat eigenlijk niet kon, want de Kaspische zee heeft helemaal geen verbinding met de andere zeeën. De baron ging toen maar naar een vriend in Petersburg, van wie hij een hond kreeg. Tijdens de jacht werd die hond gedood. De baron liet van zijn vel een vest maken, en telkens wanneer er bij de jacht een knoop af sprong, was er een haas in de buurt.

PLAATS VAN HANDELING PER HOOFDSTUK

Hst 1 MIJN EERSTE REIS

De baron vertrok vanuit de haven van Amsterdam (=idem). De storm brak los bij een eilandje, waarvan de naam niet werd gegeven. Met de komkommerboom vloog hij naar het paleis van de koning op hetzelfde eiland. 6 weken later arriveerde hij in Ceylon (= Sri Lanka). In een bos in dat land stuitte hij op de leeuw en de krokodil.

Hst 2 DE REIS NAAR EGYPTE

In de buurt van Constantinopel (= Istanbul) ontmoette hij zijn eerste speciale dienaar, de tweede speciale dienaar ontmoette hij aan de rand van een groot woud, en de derde dienaar was daar ook in de buurt. De vierde dienaar, die sterke, ontmoette hij bij de berg van Libanon (=idem). De laatste dienaar, de blazer, ontmoette zij in het begin van Egypte (=idem). Na het bezoek in Egypte, ging hij langs bij de sultan in Turkije (=idem).

Hst 3 MIJN NIEUWE DIENAREN

Bij de sultan in Turkije, zitten de sultan de baron op een avond na het eten in een geheim kantoortje in het paleis. De loper die de wijn gaat halen loopt naar Wenen (=idem) toe, maar op de terugweg slaapt hij onder een boom in de buurt van Belgrado (=idem). Nadat de baron de schat heeft, vlucht hij op zijn schip weg naar Italië.

Hst 4 DE REIS NAAR RUSLAND

Hij reist per paard over slechte wegen naar Rusland (=idem), en 's avonds bindt hij zijn paard vast aan een boom, die net boven de sneeuw uitsteekt, omdat er niets te zien is. De volgende dag ontwaakt hij op een kerkhof in een dorpje, en zijn paard bungeld aan zijn leidsels aan de kerktoren. In rusland zelf jaagt hij in een bos in de buurt, waar hij diep in het bos een mooi hert ziet. Twee jaar later is hij in hetzelfde bos, en schiet het beest dood. Bij een bevriende baron, temde hij een wild paard, en mocht het meteen ook houden. Eén keer is de baron met dat paard in een riviertje gevallen, maar hij trok zichzelf aan zijn eigen staartje eruit.

Hst 5 IN TURKS GEVANGENSCHAP

De baron werd gevangen door de Turken, en moest voor de sultan in Turkije bijen houden. Hij gooide per ongeluk zijn bijl op de maan, en haalde die via een boon naar beneden. Het touw dat hij gebruikte op de terugweg, brak ter hoogte van de wolken, en hij sloeg een gat van 90 meter diep in de grond, toen hij daarop landde.

Hst 6 DE REIS NAAR DUITSLAND

Op de terugweg naar Duitsland (=idem), reed hij in zijn koets over een smalle weg, waar hij een tegenligger kreeg. Later arriveerde hij in een restaurant, waar de hoorn ontdooide.

Hst 7 DE REIS NAAR DE ETNA

De baron sprong in de Etna (=idem), en werd er na een tijd door de achterdeur weer uitgezet. Hij belandde in de Grote Oceaan (=idem). Hij werd opgepikt door een Hollands schip, en daarmee voer hij na drie maanden naar een eilandje. Op het eiland zagen zij grote bomen en vogels, en ossen met een hoorn. Na drie dagen verder varen, kwamen zij in een zee van wijn, waarin een hele grote vis zwom. Deze at hu op, en in de maag vonden hij en anderen mensen een plan om te ontsnappen. Eenmaal buiten, zijn zij in de Kaspische Zee (=idem). De baron gaat naar een vriend in Petersburg (=Sint Petersburg). Van het vel van de hond die hij van die vriend krijgt laat hij een vestje maken, dat geluk brengt bij het jagen.

TEGENSPELERS VAN DE BARON PER HOOFDSTUK

Hst 1

Hoofdpersoon Baron. Bijpersonen De man en de vrouw in de boom; de koning met een boom op zijn nek; de goede vriend waarmee hij gaat jagen; de leeuw; krokodil en de slangen in de afgrond.

Hst 2

Hoofdpersoon Baron. Bijpersonen De snelle loper; de man met de goede oren; de scherpe schutter; de sterke houthakker; de harde blazer; de sultan van Turkije.

Hst 3

Hoofdpersoon Baron. Bijpersonen De sultan van Turkije; de snelle loper; de Keizerin van Wenen; de man met de goede oren: de scherpe schutter; de sterke man.

Hoofdpersoon Baron. Bijpersonen De sultan van Turkije; de snelle loper; de Keizerin van Wenen; de man met de goede oren: de scherpe schutter; de sterke man.

Hst 4

Hoofdpersoon Baron. Bijpersonen zijn oude paard; het prachtige hert; de snelle hond +jongen; de haas +jongen; de bevriende baron; het nieuwe, wilde paard.

Hst 5

Hoofdpersoon Baron. Bijpersonen De bijen van de sultan; de twee rovende beren; de sultan van Turkije.

Hst 6

Hoofdpersoon Baron. Bijpersonen De brave koetsier; de vervelende tegenligger op de weg; de koperen hoorn.

Hst 7

Hoofdpersoon Baron. Bijpersonen De boze Vulcanus; de aardige Hollanders op het schip; de hongerige grote vis; de 10.000 gevangen mensen; de gezellige vriend in Petersburg; de gelukshond.

EVALUATIE Ik had in het begin gedacht, dat ik over het boekje wel 2 dagen zou moeten lezen, en dan nog het hele werkstuk eraan vastmaken. Ik had dus wel gedacht dat ik er minstens een hele week aan zou moeten beginnen. Toen ik eenmaal 3 dagen voor de uiterste inleverdatum het boekje eens doorbladerde, zag ik dat hel wel meeviel. Het enige echt moeilijke uit het boekje, was dat er bij moeilijke woorden, een plaatje of een omschrijving onder aan de bladzijde staat. Maar als je dan 6 hoofdstukken verder bent, en je ziet dat woord weer, dan herken ik dat echt niet! Dat was het enige vervelende. Maar, gelukkig kennen mijn ouders beneden wel wat Duits, dus hoefde ik niet het hele woordenboek uit te spitten. Ik vond het wel lekker makkelijk, dat deze vreemde taal, toch wel ontzettend veel op het Nederlands lijkt, in vergelijking met Frans of zo. Ik ken maar een paar woorden Duits, maar ik herken allen uit het Nederlands. Zelf vond ik het boekje heel anders, dan de film die ik had gezien, maar ja, de filmmakers maken altijd een film anders dan het boekje.

REACTIES

K.

K.

dit is echt slecht

19 jaar geleden

W.

W.

bedankt het werkstuk kon ik goed als boekverslag gebruiken!

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.