Onderzoekje

Zit jij in de bovenbouw van vmbo of havo? Doe dan mee aan dit korte onderzoek van een paar minuutjes over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com van 15 euro!

MEEDOEN 


Inleiding

Mens en omgeving. Wat wil dit zeggen?
De omgeving van de mens, dat is alles wat je om je heen ziet. De lucht, de grond, het water, de dieren, de planten, alles wat er op de aarde is hoort bij jou omgeving. De omgeving is erg belangrijk voor de mensen. Als jouw omgeving mooi en niet vervuilt is, voel je je beter als wanneer je in een vieze, vervuilde omgeving woont.
Daarom is het belangrijk dat je goed met je omgeving omgaat. Je moet het milieu niet onnodig vervuilen. Het milieu word door de vervuiling erg bedreigt. En omdat wij midden in het milieu leven, worden wij daardoor zelf bedreigt. De planten, dieren en de lucht word daardoor ook bedreigt.

Kern

Opdracht 1

Ik heb de reader ‘mens en milieu’ gelezen

Opdracht 2

Opdr. 1

Dit artikel gaat over de vervuiling van ons milieu.

- deze opdracht heeft met welvaart te maken doordat er in Nederland welvaart is. Door die welvaart zijn er meer dingen met meer afvalstoffen. Dit is erg vervuilend voor het milieu.
- Dit heeft gevolgen voor de mens, dier en natuur want wij leven zelf in de natuur en hebben de natuur nodig om te leven. Als we de natuur vervuilen, worden we zelf net zo erg als de natuur bedreigd.
- De oplossing hiervoor is dat we het milieu minder moeten vervuilen en milieubesparende dingen moeten gebruiken.

Opdr. 2

planten en dieren die met het uitsterven bedreigd worden zijn:
Grutto, Reuzenpanda, Zwanebloem en Lisdodde.

- deze opdracht heeft met welvaart te maken doordat het milieu vervuild word door onze afvalstoffen en daardoor sterven er planten en dieren uit.
- De gevolgen voor mens, dier en plant zijn dat de kringloop van de natuur onderbroken wordt.
- Als het milieu niet meer vervuild word sterven de dieren en planten niet meer uit want dan zijn de levensomstandigheden beter.

Opdr. 3

Gebieden op de wereld waar zich tropische regenwouden bevinden zijn:
Amazone gebied, Kongo, Zuidoost Azië
Dit zijn niet hele rijke gebieden.

- deze opdracht heeft met welvaart te maken. Welvaartslanden laten tropische regenwouden kappen omdat ze hout nodig hebben.
- dit heeft gevolgen voor mens, dier en plant want doordat tropische regenwouden verdwijnen verandert het klimaat, er spoelt vruchtbare grond weg en sommige dieren en plantensoorten worden hierdoor uitgeroeid.
- We moeten minder hout laten kappen, of alleen hout kopen met het FSC-merk. Dan weet je zeker dat toen de boom werd gekapt er ook weer een nieuwe voor in de plaats is gekomen.

Opdr. 4

Het huiselijk afval bestaat het meest uit composteerbaar afval.
De hoeveelheid glas is klein omdat dit door spontane verzameling via glasbakken word verzameld.
Het milieu word sterk vervuilt door het weggooien van giftig of niet helemaal afbreekvaar afval.

- dit heeft met welvaart te maken, want hoe meer je hebt, hoe meer je weggooit.
- Door dat we van alles weggooien heeft dit grote gevolgen voor het milieu. Het wordt erdoor vervuilt en op den duur is er geen onvervuild stukje aarde meer over.
- We moeten minder dingen kopen zodat we minder weggooien.

Opdr. 5

De kippen zijn het meest toegenomen. Met wel 60 miljoen.

- doordat er meer welvaart is hebben we meer geld om vlees te kopen dus fokken we meer dieren.
- Dit heeft gevolgen voor de dieren want ze worden alleen maar gefokt omdat wij vlees willen hebben. Ook is er zo meer mest nodig en dat is milieuvervuilend.
- Er moet minder vlees gekocht worden of alleen vlees van een biologisch bedrijf.

Opdr. 6

Bij dit ongeluk is er asbest vrijgekomen.
In asbest zitten schadelijke stoffen waar je kanker van kan krijgen.
De boer was de sloot aan het uitbranden en het was al een tijdje droog geweest en er stond een stevige wind. Als de boer dit in de gaten had gehad was het wel anders verlopen.
- door dat er welvaart is, zijn er dingen met asbest. In landen waar geen welvaart is hoor (bijna) niks over dingen met asbest.
- asbest is een schadelijke stof en dat is bedreigend voor de mensen.
- er moet geen asbest meer gebruikt worden in de producten en als er asbest vrij komt moet dat direct schoon gemaakt worden.

Opdr. 8

Aan de ene kant is reizen met de trein wel vervuilend. De trein heeft brandstof nodig, hij rijd soms dwars door de natuur heen, er zijn allerlei onderdelen voor nodig om een trein te maken en uiteindelijk belandt een trein op de afvalhoop.
Aan de andere kant is het ook weer niet vervuilend omdat al die mensen die in de trein zitten niet met de auto gaan. Het is beter 110 mensen in 1 trein dan 100 mensen in 100 auto’s want die trein rijdt toch wel en een auto is ook erg milieuvervuilend.

- door de welvaart is er de mogelijkheid om met de trein te reizen.
- Er worden brandstoffen verbrand en dit is milieuvervuilend en hierdoor komen mens, dier en planten in gevaar.
- Er moet een brandstof uitgevonden worden die de milieu niet vervuilt.

Opdr. 9

De brandstof Diesel is het meest vervuilend voor het milieu. Daarna komen: benzine, loodvrije benzine en LPG.

- door de welvaart hebben we meer geld en heeft bijna elk gezin wel een auto bij de deur staan.
- De lucht word hierdoor vervuilt en dat is ongezond voor alle mensen, dieren en planten.
- We moeten minder auto rijden zodat er minder brandstoffen worden verbrand.

Opdr. 10

Doordat er steeds meer brandstoffen worden verbrand zweven er steeds meer gassen en vaste deeltjes in de lucht ontstaat het broeikaseffect. Deze gassen en vaste deeltjes zijn als een soort ‘deken’ in de dampkring terecht gekomen. De dampkring zorgt ervoor dat een deel van de straling uit het heelal word tegen gehouden. Ook word de temperatuur op aarde erdoor beïnvloed. Doordat die ‘deken’ in de dampkring is terechtgekomen is het moeilijk voor de aarde om de straling uit het heelal terug te kaatsten en word het steeds warmer op aarde. Hierdoor zal het poolijs smelten en de zeespiegel stijgen, de groei van de planten word er door beïnvloed en dat heeft weer grote gevolgen voor de landbouw.

- door de welvaart zijn er meer producten die brandstoffen verbranden en daardoor word de dampkring vervuilt.
- Het wordt door het broeikaseffect steeds warmer. Hierdoor word de groei van de planten beïnvloed.
- Er moet minder afvalstoffen in de dampkring komen.

Opdr. 11

Cfk’s zijn via spuitbussen en schuimisolatie materiaal in de atmosfeer terechtgekomen.

- Door de welvaart zijn er producten met cfk’s uitgevonden.
- Cfk’s breken de ozonlaag af. Hierdoor komen er meer ultraviolette stralen op aarde en dat is schadelijk voor mensen, planten en de dieren.
- Er moeten geen cfk’s meer gebruikt worden.

Opdracht 4

Opdracht 4a.

- ik vind de bedragen best hoog en wist niet dat het echt zo duur was.
- Ik had dit lager geschat. Als je berekent hoeveel je per jaar betaalt kom je op een heel hoog bedrag uit.
- Ik wist wel waar je allemaal voor moet betalen maar daar sta je niet altijd bij stil.
- Op dit moment heb ik wel zoiets van dat je veel minder gas en stroom moet gebruiken maar als ik een keer lekker wil douchen dan denk ik daar denk ik niet direct aan.
- Alles gaat het riool in onder de grond. Deze rioolbuizen komen uiteindelijk bij een afvalwaterzuiveringbedrijf uit. Daar worden heel veel bacteriën toegevoegd. Als een soort pac-mannetjes eten ze alle schadelijke stoffen in het water op. Dat duurt een hele tijd. Als de bacteriën klaar zijn met eten, is het water absoluut nog niet drinkbaar maar wel schoon genoeg om naar de rivier afgevoerd te worden. Daar doet de natuur de rest.
- Drinkwater wordt in tweederde deel van Nederland gemaakt van grondwater. Grondwater is regenwater dat diep - tussen de 40 en 200 meter - de grond is ingezakt. In het westelijk deel van Nederland is het grondwater niet geschikt voor het maken van drinkwater; het zoute water van de zee heeft zich ermee vermengd. Daarom wordt in dit deel van het land vooral oppervlaktewater gebruikt (dat wil zeggen water uit meren, rivieren et cetera).
- Het schoonmaken van water is duur. In 2000 besteedde de overheid 30 miljoen gulden (bijna 14 miljoen euro) voor het zuiveren van drinkwater.

Opdracht 4b.

- 25 Jan 1 febr. 8 febr.
Gas: 60479,260 60704,429 60875,456
Elektriciteit: 86796 86941 87087

- ik ga een spreekbeurt voor mijn familie houden. Ik ga dit gewoon onder het eten doen zodat ik er even de tijd voor heb om wat te vertellen. Ik ga het hebben over hoe duur de energie is, welke gevolgen het energiegebruik voor het milieu heeft en hoe je beter voor het milieu kunt zijn door milieu bewust te handelen.
- Ik kom er achter dat ik mijn radio en mijn lampen ook vaak aan laat staan terwijl dat niet nodig is omdat ik er niet ben.
- Ik ga nu kijken of anderen van mijn familie ook milieubewust handelen.
- Ik zie dat bij mijn familieleden ook vaak de lampen aan staan op de kamer. En dat ’s ochtends de lampen branden terwijl het buiten al licht genoeg is.
Het gebeurt ook vaak dat de lamp in de wc en de douche aan staat terwijl er niemand is.
- de spreekbeurt:

Ik ga jullie nu wat vertellen over het milieu. Dit doe ik omdat ik een opdracht van school heb gekregen over het milieu.
Het is belangrijk dat we goed met het milieu omgaan. Veel dingen in een bepaalde omgeving vormen samen het milieu: Mensen, dieren, planten, lucht, water en bodem.

Als een deel van het milieu verandert, verandert de rest ook.
Als bijvoorbeeld het water vervuild raakt, dan is het voedsel voor de kleine diertjes dus ook vervuild. De kleine diertjes worden dan ziek. De grotere dieren eten de zieke kleine diertjes op en worden zelf ook ziek. De grote dieren worden soms ook door de mens gegeten en dan wordt de mens ook ziek.
Doordat wij veel gas, elektriciteit en water verbruiken word het milieu vervuilt. En, word het milieu vervuilt, worden wij zelf vervuilt. Het is dus van belang voor onszelf, de dieren, planten, lucht, water en bodem, belangrijk dat wij milieubewust gaan leven.
Gas, elektriciteit en water kosten ook nog eens veel geld. Ik heb dat 3 week bijgehouden en ik stond er verbaasd van te kijken wat wij wel niet allemaal verbruiken. Daarom vind ik dat we milieubewuster moeten gaan handelen. Ik heb ook gekeken naar hoe vaak ik zelf als ik mijn kamer uitloop de lamp nog heb aan staan en hoe vaak er nog muziek uit mijn radio komt. Bijna altijd, kwam ik tot de conclusie. En ik denk dat als jullie er zelf naar gaan kijken dat het ook regelmatig gebeurt. Daarom heb ik wat afspraken op papier gezet en als we die de komende 3 weken nakomen ga ik kijken of we ook minder gas en elektriciteit verbruiken.
- geen lampen aan laten staan in kamers waar je niet bent en als je ziet dat er toevallig nog een lamp aan staat, doe die dan uit.
- Laat ook geen radio aan staan.
- Ga geen 20 minuten onder de douche staan, dit kost veel water en ook veel gas.
- Laat geen deuren open staan, hierdoor gaat de warmte weg en moeten we nog warmer stoken.
- Als je een tosti gaat maken, en je weet dat er nog iemand is die een tosti wil, doe dan direct 2 tosti’s in de tosti-ijzer in plaats van 2 keer achter elkaar.

Handtekening ouders:

Opdracht 4c.

Schoonmaakmiddel: hoe vaak het word aangevuld: navulverpakkingen:

sunil waspoeder 1 x in de 3 week nee
vanish 1 x in het jaar ja
biotex 2 x in het jaar nee
allesreiniger 1 x in de 2/3 maand nee
superontvetter 1 x in de 2/3 maand ja
laminaatreiniger 1 x in de 4 maand nee

Als er navulverpakkingen zijn kopen we ze vaak wel, het is goedkoper en beter voor het milieu.

4 vervangende schoonmaakmiddelen die milieuvriendelijk zijn”
- schoonmaakazijn
- groene zeep
- soda
- schuurmiddel in poedervorm zonder bleekmiddel
mijn moeder gebruikt al schoonmaakazijn.
Mijn conclusies zijn dus niet verandert want we gebruikten ze al.

opdracht 4 d

- we wonen in onderdendam en daar zijn geen winkels dus moeten we de boodschappen met de auto verderop halen. Toen mijn ouders trouwden was de trouwtext: de verstandige huisvrouw haalt haar spijs van verre. Spr. 31:14
- er wordt het meest naar de prijs en de kwaliteit van het product gekeken
- een beetje, er wordt geen product waar chloor of bleekmiddel in zit gebruikt.
- Ja, er wordt schoonmaak azijn gebruikt
- Alleen pizza’s, anders niet
- Er wordt een bodempje water gebruikt voor het koken van de aardappels en groenten
- Het is ook aanbevolen om aardappels in een bodempje water te koken. Je moet niet meer gebruiken dan nodig is.
- We gebruiken het gasfornuis en de combimagnetron om te koken.
- Het is niet milieuvriendelijk, je verbruikt gas en elektriciteit.

Opdracht 4 e

- We mogen thuis niet te lang douchen. Dit kost veel geld, gas en water.
- Je kunt kca herkennen aan de verpakking. 6 make-up artikelen die onder kca vallen:
Mascara
Nagellak
Nagellakremover
Deodorant
Haarlak
Schuimgel

- Deodorant
Een deodorantspuitbus of spray bevat 50 tot 60% drijfgas en 30 tot 40% aan oplosmiddelen (soms ook oplosmiddelen die schadelijke effecten hebben op de ozonlaag). Rollers, mechanische verstuivers en sticks bevatten geen drijfgas. Sticks en rollers bevatten wel tot 10% oplosmiddel.

Haarversteviging
Haarlak in een spuitbus bevat 50% drijfgassen. Een alternatief is haarlak in een flesje met mechanische verstuiving. Dit bevat geen drijfgassen. Haarschuim bevat 10% drijfgas. Haargel bestaat voor 97% uit water en alcohol en bevat geen drijfgas. Wax bevat geen drijfgassen en ook geen oplosmiddelen.

Scheerschuim en Ontharingsmiddelen
Deze bevatten 4 tot 6% drijfgas. Een alternatief is scheerzeep en ontharingsstrips. Parfum en aftershave
Deze producten bestaan voor 75 tot 90% uit alcohol en voor 10 tot 25% uit parfum. Er zijn geen alternatieven met minder oplosmiddel verkrijgbaar.

Nagellak en nagellakremover
Nagellak bevat 72% organische oplosmiddelen en nagellakremover 91%, grotendeels aceton. Voor nagellak en nagellakremover is geen milieuvriendelijker alternatief verkrijgbaar.

Shampoo
Shampoo en crèmespoeling bestaan voor circa 66% uit water en een kleine hoeveelheid conserveermiddel en parfum. Hiervan zijn geen milieuproblemen bekend. Verder bevatten ze ongeveer 20% wasactieve stoffen. Ze zijn gemaakt van aardolie of van natuurlijke vetten.

Crèmespoeling en shampoo met conditioner
Shampoos met een haarconditioner bevatten meer milieubelastende stoffen, zoals quaternaire ammoniumverbindingen, dan ''gewone'' shampoos. Shampoos met de ammoniumchloride's ATMAC en DADMAC hebben mogelijk een schadelijk effect op het waterleven. Ze zijn slecht afbreekbaarheid en licht giftig voor waterorganismen. Een alternatieve stof die beter afbreekbaar is, is bijvoorbeeld DEEDMAC. Ook crèmespoeling bevat quaternaire ammoniumverbindingen, die een mogelijk schadelijk effect op het milieu hebben.

Vloeibare zeep en douchegel
Ze bevatten over het algemeen geen milieubelastende ingrediënten. Ze bevatten 60-80% water, 16% wasactieve stoffen en 0,3% conserveermiddelen. Daarnaast bevatten ze parfum, kleurstoffen, vetten, anti-oxidanten en verdikkingsmiddel. De gebruikte kleurstoffen (te herkennen aan het CI nummer, Color Indexnumber) worden vaak ook gebruikt in voedingsmiddelen.
- ik ga het product niet vervangen, daar heb ik geen geld voor.
- Ik denk dat de producten wel duurder zijn, daarom koop ik ze ook niet.
- Ik denk , als ik het zou kopen, het zal wel veel milieuvriendelijker zou zijn.

Opdracht 4 f

-

Vrijwel alle producten die tot het klein chemisch afval behoren, hebben een speciaal logo op de verpakking: een afvalcontainer met een kruis erdoor.
- Batterijen
TL buizen
Lampenolie
Injectienaalden
Verf
Zwavelzuur
Accu’s
- Klein chemisch afval moet worden ingeleverd bij de gemeente. De meeste gemeenten hebben een chemokar, die een aantal vaste standplaatsen heeft. Vaak is er ook een gemeentedepot (soms milieustraat genoemd) of kca-depot. Batterijen, medicijnen en fotochemicaliën kunnen vaak worden ingeleverd in de winkels waar ze zijn gekocht.
- We kiezen voor de goede verf dat in 1 keer dekt en niet al te duur is
- Met terpentine maken we de kwasten schoon. Daarna gaat dat naar de chemokar
- We kunnen wat milieuvriendelijkere verf gaan kopen, alleen is dat vaker verf met mindere kwaliteit en is het duurder
- Sommige medicijnen die schadelijk horen wel bij KCA

Opdracht 4g

A B

a. hier staan twee lelijke containers. Dit is geen gezicht en ik vind dat dit wel ondergronds kan worden bewaart, verder staan er nog twee gashokjes die je uitzicht belemmeren. Deze gashokjes moeten er misschien wel staan, maar ik zou willen veranderen dat deze verscholen achter de bosjes komen te staan.
Dit moet de gemeente beslissen dus is dit een verandering op meso-niveau.

b. in het linker huis woon ik. Zoals je ziet stelt onze tuin niet veel voor. Ik zou het willen veranderen zoals hieronder te zien is. Dat onze tuin tot het water doorloopt, want het stuk tussen onze tuin en het water is toch alleen maar een onbestemd stukje gras. Als we samen met de buren naar de gemeente stappen om toestemming te vragen dat wij dat stukje grond kunnen kopen is dit een verandering op micro-niveau.

- Ik zou een verandering op macroniveau ook nog wenselijk vinden. Er zijn vlak bij Onderdendam twee loonbedrijven. Die scheuren met hun landbouwverkeer met een rotgang door het dorp heen. Verder is Onderdendam een plaats waar vrij veel verkeer doorheen komt omdat het verkeer van alle kanten komt. (zie plaatje hieronder)

Daarom zou ik in het dorp een 30 km zone willen en buiten het dorp een 60 km zone. Zo hoop ik dat het een stuk veiliger word.

- als alternatieve energiebronnen zouden wij zonnepanelen op het dak kunnen maken en windenergie

opdracht 4h

- ik kan niet echt milieubelastende factoren bedenken in mijn omgeving waar ik ziek van kan worden. Alleen de sigarettenrook een beetje.
- Je kan hier longkanker van krijgen
- Minder roken en alleen buiten of in de schuur.
- Ja, van heel hard geluid kan je doof worden, en sommige geluiden kunnen heel hinderlijk zijn.
- Bijv. tv, internet
- Naar sommige dingen gewoon niet kijken.

Opdracht 4i

Wat ga je doen:
De gemeente wil 100 nieuwe huizen bouwen. In Onderdendam rijden al veel auto’s rond en hierdoor zullen dat er nog meer worden. Al die uitlaatgassen zijn milieu vervuilend en daarom wil ik een actiegroep oprichten en een bijeenkomst regelen om te bepraten wat hier tegen gedaan kan worden.
Hoe ga je te werk:
Ik ga eerst bekijken wat er gedaan kan worden tegen uitlaatgassen, dan ga ik kijken hoeveel mensen er net zoals mij over denken, dan ga ik allerlei informatie inwinnen bij de gemeente en dan ga ik kijken waar ik een bijeenkomst kan regelen.
Bij wie kan JIJ terecht voor informatie:
Bij VDO (vereniging dorpsbelangen onderdendam) en bij de gemeente
Hoe regel je een bijeenkomst:
Eerst kijk ik waar ik een bijeenkomst wil houden. De meest voor de hand liggende plek lijkt mij het dorpshuis. Dan ga ik met de dorpshuisbeheerder praten over de datum en het tijdstip waarop het kan. Dan ga ik de mensen uit het dorp inlichten over de bijeenkomst en ze uitnodigen om te komen.
Wat ga je doen voor mensen die willen komen maar last hebben van benauwdheid:
Ik stel een rookverbod in en laat de airco aan staan.
Bij welke afdeling van de plaatselijke overheid kun je de resultaten van de buurtbijeenkomst aanbieden:
Bij de gemeente belangen Bedum.
Welke politieke partijen willen zich het meeste inspannen voor een beter milieu:
Christen Unie, pvda, cda
Beschrijf van twee ‘groene’ partijen het beleid omtrent milieuzaken:
Christen Unie:
Steeds vaker maakt milieu een integraal onderdeel uit van het totale gemeentelijke beleid en kiezen gemeenten voor een duurzaamheidbeleid of leefomgevingbeleid waarbij naast milieuaspecten ook sociaal-culturele en economische aspecten een rol spelen. Een andere trend die zich voordoet, is het ontwikkelen van gebiedsgericht milieubeleid, waarbij voor elk gebiedstype in een gemeente specifieke milieuambities geformuleerd worden. De beleidsruimte die een gemeente op basis van landelijk en provinciaal beleid heeft, biedt hiervoor genoeg mogelijkheden.
De natuur in Nederland delft vaak het onderspit door ontwikkelingen die zich voordoen op velerlei gebied; de groei van recreatie, de bevolkingsgroei, de intensivering en extensivering van de landbouw en dergelijke. Al deze veranderingen dwingen ons tot een duidelijke visie op de groene ruimte en de plaats die ‘groen’ heeft, zowel buiten als binnen de bebouwde kom. Door de eenzijdige economische gerichtheid van veel beleid is de natuur nog altijd vaak een ondergeschoven kindje De economische waarde van ‘groen’ wordt zelden in de prijzen doorberekend.

Weerwoord van de ChristenUnie
Omgang met natuur en milieu speelt op heel veel beleidsterreinen. Daarom pleit de ChristenUnie ervoor om bij ruimtelijke planvorming, bij recreatie en educatie, groenbeheer, economische vraagstukken en vergelijkbare beleidsterreinen visie te vormen met oog op de langere termijn. De ChristenUnie gelooft dat de mens de schepping van God de Schepper heeft ontvangen, om die te bebouwen én te bewaren. Dat schept een grote verantwoordelijkheid. De volgende generaties, maar ook mensen die elders leven, ondergaan de gevolgen van onze manier van leven en ook van ons (milieu)beleid (of het ontbreken daarvan).
Samenwerken aan een duurzame economie.

Cda:
Als gevolg van economische stagnatie staat de kwaliteit van het leefmilieu onder druk. Desondanks ziet het CDA in de gemeente Bedum het als haar opdracht om de schepping goed te beheren en de aarde in een zo goed mogelijke staat door te geven aan volgende generaties.
Het CDA is voorstander van:
1. Het controleren en handhaven van bestaande regels en voorschriften voor bedrijven en instellingen. Voor de ingezetenen wordt steekproefsgewijs toegezien op het adequaat scheiden van huishoudelijk afval en van klein gevaarlijk afval. Oud papier wordt aangeboden aan inzamelende instellingen en verenigingen.
2. Het formuleren van kaders, waarbinnen anderen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen (milieugebruiksruimte).
3. Preventie en voorlichting. De gemeente blijft een voorbeeldfunctie op het gebied van milieuzorg vervullen.
4. Het CDA wil het scheiden van afval blijven stimuleren. Vooralsnog is het CDA geen voorstander van het diftar-systeem.

Maak een uitnodiging voor de mensen in jouw omgeving en verwerk enkele punten die hiervoor genoemd zijn:

Dorpsgenoten:

Voor jullie allemaal

Om samen te praten over wat wij tegen de uitlaatgassen hier in Onderdendam hebben.

Waar: in het dorpshuis ‘zylvesterhoek’

Wanneer: 20 Maart 2006, om 20.00 uur

BA

BA

BA

BA

BA

BA
BA

BA

Ik reken op jullie allemaal
Ellen Comité SCHOON ONDERDENDAM

Afsluiting

Ik vind dat je goed met het milieu om moet gaan.
Door het werken aan deze map ben ik er nog meer achter gekomen hoe belangrijk het milieu is. Ik vind dat je als christen goed met je medemens en het milieu om moet gaan. De aarde is door God geschapen en wij mogen ervoor zorgen. God heeft het aan ons geven zodat wij er kunnen leven en als wij de aarde vervuilen vind ik dat wij daarmee God beledigen. Daarom vind ik dat we zo’n mooie aarde niet mogen vervuilen.

Bronnenlijst

Diverse internet pagina’s: www.bedum.nl
www.christenunie.nl
www.google.nl
www.scholieren.nl

Procesverslag

Ik vond deze leertaak erg veel werk. Ik ben er heel lang mee bezig geweest. Het was niet heel erg moeilijk, op de meeste vragen wist ik wel een antwoord te vinden, ik vond het alleen onzin dat we zoveel moesten doen. Met een kleinere opdracht was ik ook wel tevreden geweest. We hadden wel genoeg tijd voor deze opdracht gekregen zodat je het wel afkreeg. Ik ben gewoon bij het begin begonnen en heb zo naar het eind toegewerkt. Ik vond alleen dat je een spreekbeurt voor je familie moest houden een rare opdracht en ik snap ook niet wat je daarvan leert. Ik heb geen gebruik gemaakt van folders en heb alle informatie van internet gehaald.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.