Recyclen

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1161 woorden
  • 6 juni 2019
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoudsopgave

Wat is recyclen?. 2

Voordelen recyclen. 2

Afval scheiden. 3

Plastic. 3

Glas. 4

Papier. 4

Apparaten recyclen. 5

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Recycling

https://www.vtwonen.nl/inspiratie/duurzaam-wonen/recyclen/

https://wikikids.nl/Recyclen

http://werkstukpapier.weebly.com/weetjes.html

https://www.scholieren.com/verslag/verslag-anders-plastic-zakjes-recycle

https://www.rd4.nl/                   

 

Wat is recyclen?

Je hoort het steeds vaker dat producten worden gerecycled. Maar wat is recyclen nu precies? Het is het opnieuw gebruiken van materialen. En dat is weer iets anders dan hergebruik, waarbij het product in zijn geheel opnieuw wordt gebruikt. Bij recycling wordt het product verwerkt zodat er iets nieuws van gemaakt kan worden. Grondstoffen die vaak worden gerecycled, zijn glas, plastic en papier.

Als mensen iets niet meer willen dan gooien ze het weg in de vuilbak. Het meeste van in de vuilbak word gegooi kan nog worden hergebruikt. Maar dan moeten mensen wel afval scheiden. Er zijn verschillend materialen die je kunt scheiden: glas, plastic papier. Als je je afval scheiden. Kun je het aan de straat zetten en komen ze het halen een paar dagen in de maand. Of je brengt het naar een Milieupark in de buurt daar kun je de meest materialen krijg zonder te betaal, maar voor sommige is een limit van hoeveelheid of moet je een beetje betalen.

 

Voordelen recyclen

Er zitten veel voordelen aan recyclen. Je hebt namelijk minder nieuwe grondstoffen nodig, waardoor minder bomen voor papier gekapt hoeven te worden. Ook is er minder landbouwgrond nodig voor de productie van bijvoorbeeld hout of katoen. Nu kan deze grond gebruikt worden voor voedselproductie.  En als laatste kost het ook minder energie om materialen te hergebruiken dan ze opnieuw te produceren. Er zijn dan minder broeikasgassen wat goed is voor het milieu.

Recyclen

Recyclen begint bij ons thuis door afvalt te scheiden. Als het afval niet gescheden is dan wordt het op de fabriek bijna onmogelijke om te Recyclen. En boven die ook nog veel te duur.

De gemeente is verplicht zins 2010 om Plastic  apart op te halen  Recyclen. Het Recyclen van apparaten zoals een wasmachine en zo zijn winkels verplicht om deze kosten loos meenemen en baterijen leven je ook weer apart in om het zink te hergebruiken

 

Afval scheiden

Om materialen te kunnen recyclen moeten ze goed worden gescheiden. Om dit achteraf te doen is bijna onmogelijk, daarom begint recycling al bij ons thuis. Door afval te scheiden wordt het mogelijk om het met recycling weer opnieuw te gebruiken. We kunnen onder anderen glas, papier en gft-afval scheiden. Tegenwoordig wordt ook plastic afval steeds vaker gerecycled. Niet onbelangrijk, want de voorraad aardolie raakt een keer op. En wat denk je van kleding? Natuurlijk is het nog beter om zo min mogelijk afval te produceren.

 

Plastic

We gebruiken met zijn allen bergen plastic, en dat terwijl aardolie kostbaar is. Daarnaast is plastic erg slecht voor het milieu. Gelukkig is het sinds 2010 verplicht voor gemeenten om het apart op te halen. In veel plaatsen krijg je ook speciale zakken om je plastic verpakkingen in te verzamelen. De verzamelde verpakkingen kunnen gebruikt worden om nieuw plastic van te maken. Ook kan er weer aardolie van gemaakt worden, waar dan energie mee opgewekt kan worden.

Stappen van het recyclen bij plastic flessen

  1. Het plasticafval gooi je in een aparte bak.
  2. Het plasticafval wordt opgehaald door de vuilnisman en naar de plasticfabriek gebracht.
  3. Niet al het plastic kan omgezet in voedselverpakking. Het wordt eerst getest om te kijken of het schoon en veilig is.
  4. Eerst wordt het plastic gesnipperd tot kleine schilfers.
  5. De schilfers worden gewassen. Stukjes papier drijven bovenin en worden verwijderd. Daarna wordt het water gekookt om de plastic schilfers te wassen.
  6. De schilfers worden in een tank met water gegoten. Dingen die er niet thuishoren, zoals flesdopjes, zinken. Het plastic drijft naar boven.
  7. De schone, pure schilfers worden gesmolten. Soms voegt men er nieuw plastic aan toe.
  8. Van het vloeibare plastic worden nieuwe flessen gemaakt.

 

Glas

Glas is misschien wel het makkelijkste materiaal om te recyclen. Het is ook niet voor niets dat we glas al lang apart inleveren in de glasbak. Glas kan namelijk heel goed worden omgesmolten tot nieuwe glazen producten. Bij glas gaat zelfs de kwaliteit niet achteruit.

Stappen van het recyclen bij glas

  1. Je gooit het glas in een glasbak.
  2. Het glas wordt opgehaald door de vuilnisman en naar een glasfabriek gebracht.
  3. Eerst wordt het glas geplet. Alles wat geen glas is, wordt verwijderd. Een magneet verwijdert stalen dopjes. Het gebroken glas valt door een scherm op de transportband.
  4. Een sorteermachine gebruikt lichtstralen om de verschillen kleuren te scheiden (groen, bruin en wit).
  5. De stukjes smelten in de oven. In de oven is het wel 1400 graden. Nieuw materiaal wordt toegevoegd.
  6. De hete vloeistof wordt in een vorm gegoten. Het koelt af en zorgt voor nieuwe potten.
  7. Nieuwe potten zijn klaar om gevuld te worden met voedsel of drank.

 

Papier

Papier wordt gemaakt van hout en daar moeten bomen voor worden gekapt. Bomen zijn belangrijk voor de natuur en om zuurstof te produceren. Daar moeten we dus zuinig mee omgaan. Natuurlijk kun je het best proberen om minder papier te gebruiken. Plak bijvoorbeeld een Ja/Nee of een Nee/Nee sticker op de brievenbus en print minder uit. Het papier dat je wel gebruikt kun je gelukkig gemakkelijk scheiden en laten recyclen. Papier wordt in alle gemeenten apart opgehaald. Van het oude papier kan weer nieuw (kringloop)papier worden gemaakt. Meestal wordt daar wc-papier van gemaakt, maar bijvoorbeeld ook grote posters en folders.

Het profielwerkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Papier wordt gemaakt van hout en daar moeten bomen voor worden gekapt. Bomen zijn belangrijk voor de natuur en om zuurstof te produceren. Daar moeten we dus zuinig mee omgaan. Natuurlijk kun je het best proberen om minder papier te gebruiken. Plak bijvoorbeeld een Ja/Nee of een Nee/Nee sticker op de brievenbus en print minder uit. Het papier dat je wel gebruikt kun je gelukkig gemakkelijk scheiden en laten recyclen. Papier wordt in alle gemeenten apart opgehaald. Van het oude papier kan weer nieuw (kringloop)papier worden gemaakt. Meestal wordt daar wc-papier van gemaakt, maar bijvoorbeeld ook grote posters en folders.

 

Stappen van het recyclen bij papier

  1. Het oud papier wordt in de papierbak gegooid.
  2. Het papier wordt opgehaald door de vuilnisman en gebracht naar een papierfabriek.
  3. Oud papier wordt gemengd met water en omgezet tot pulp.
  4. De pulp wordt zorgvuldig gereinigd. Vuile bubbels met inkt of lijm worden bovenin weggehaald. Nieuwe houtpulp wordt toegevoegd om de kwaliteit te verbeteren.
  5. De schone pulp wordt geplet en tot vellen gerold.

Elke keer dat papier wordt gerecycled, verliest het aan kwaliteit. Daarom wordt het steeds voor andere doeleinden gebruikt.

Top kwaliteit printpapier → Lage kwaliteit notitie papier → Krantenpapier → Toiletpapier

 

Apparaten recyclen

Er worden elk jaar miljoenen elektrische apparaten afgedankt. Ook deze elektrische apparaten en lampen kunnen gerecycled worden. Deze apparaten mogen niet zomaar in de afvalbak. Gelukkig kun je het bijna altijd kwijt bij de winkel waar je een nieuw apparaat koopt. We betalen tegenwoordig namelijk een verwijderingsbijdrage. Dankzij deze speciale belasting zijn winkels verplicht om je oude apparaat zonder extra kosten in te nemen. Kan dat toch niet, dan kun je ze bij de gemeentelijke stortplaats inleveren. Werkt je apparaat nog? Breng hem dan naar de kringloopwinkel. Uit elektrische apparaten kunnen grondstoffen als ijzer, aluminium, koper, kunststof, glas en hout worden gehaald. Natuurlijk lever je batterijen ook apart in, zodat het zink hieruit opnieuw gebruikt kan worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.