Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Gandhi

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 5522 woorden
  • 7 april 2007
  • 104 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 104 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Profielwerkstuk Gandhi

Inhoudsopgave

Plan van aanpak
Taakverdeling
Bronnen
Inleiding
Hoofdvraag
Hoofdstuk 1
Korte biografie van Gandhi
Grove tijdslijn van Gandhi
Hoofdstuk 2
Wie was Gandhi en wat maakte hem zo bekend?
• §1 Gandhi in Zuid Afrika
• §2 Gandhi’s eerste overwinning
Hoofdstuk 3
Wat wilde Gandhi bereiken met de volgende middelen?
• §1 Uitleg engels bestuur in India
• §2 Zoutmars
• §3 Algemene informatie

• §4 Protestmarsen en opstanden
• §5 Hongerstakingen
Hoofdstuk 4
In hoeverre is de film historisch verantwoord?
• §1 Wie waren de belangrijkste spelers in de film?
• §2 De belangrijkste gebeurtenissen die de film laat zien
• §3 Welke gebeurtenissen kloppen wel/niet met de werkelijkheid Bladzijde 18
Hoofdstuk 5
Citaten van Gandhi
Hoofdstuk 6
Heeft Gandhi uiteindelijk zijn doel bereikt?
• §1Wat Gandhi allemaal heeft bereikt.
• §2 Het samenbrengen van de Hindoes en Moslims.

Plan van aanpak

Wij gaan eerst informatie zoeken op het internet en dan een boekje huren bij de bibliotheek. Daarna gaan we al de bruikbare informatie die we hebben gevonden sorteren bij de deelvragen en gaan we de film van Gandhi ook kijken. Hierna gaan we alle informatie en bronnen uitwerken per deelvraag, en die deelvragen worden zo eerlijk mogelijk verdeeld. Nu kunnen we ieder onze deelvragen beantwoorden. De hoofdvraag maken we samen, en de hoofdvraag ook. Als laatste maken we alles in orde. We werken alles netjes uit, zoeken passende plaatjes bij de teksten en schrijven ieder een persoonlijke evaluatie. Ook maken we titelblad, inleiding, inhoudsopgave en samenvatting en conclusie.

Taakverdeling

Deelvraag 1

Wie was Gandhi en wat maakte hem zo bekend? Ook in Zuid Afrika? Deelvraag 1
Wat wilde Gandhi bereiken met de volgende middelen?
• Zoutmars
• Stakingen
• Protestmarsen
• Hongerstakingen
Deelvraag 2
Heeft Gandhi uiteindelijk zijn doel bereikt? Deelvraag 2
In hoeverre is de film historisch verantwoord?
Bronnenvermelding Bronnen vermelding
Persoonlijke evaluatie Persoonlijke evaluatie
In elkaar zetten van werkstuk
In de juiste volgorde. Titelblad en Inhoudsopgave
Biografie van Gandhi
Hoofdvraag en Inleiding

Bronnen
Alle bronnen waaruit we de informatie hebben gehaald

Internet

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi
http://members.lycos.nl/mot/gandhi.html
http://www.kinderenwebhotel.be/godsdienst/gandhi.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gandhi
http://www.kennisnet.nl/vo/scholier_havovwo_perdagwijzer/gandhi/html/page3.html
http://users.skynet.be/zoekheteensop/ghandi.htm
http://nl.wikiquote.org/wiki/Mahatma_Gandhi
http://www2.werkstuknetwerk.nl/cgi-bin/zoeken/cgi/zoeken.cgi?actie=zoeken&zoektype=vak&itemwaarde=ges
http://www.amnesty.nl/encyclopedie_lemma/1137
http://nobelprize.virtual.museum/nobel_prizes/peace/articles/lundestad/index.html
http://www.biosagenda.nl/film_gandhi_5425.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi
http://members.lycos.nl/mot/gandhi.html
http://kinderenwebhotel.be/godsdienst/gandhi.htm
http://www.vredesmuseum.nl/t_vision/paneel8.html
http://www.hovo.leidenuniv.nl/index.php3?c=274
http://nl.wikipedia.org/wiki/Natal_Indian_Congress

Film
De film Mahatma Gandhi, dit is een film dat het leven van Gandhi laat zien, zijn leven wordt in deze film nagespeeld.

Krant

Bibliotheek

We hebben een klein infoboekje gehuurd in Son, om te controleren of de info op internet klopten.

Inleiding
Over ons onderzoek over Gandhi

Ons werkstuk gaat zoals je ziet over Mahatma Gandhi. In dit werkstuk willen we meer te weten komen over Gandhi. Wie hij was en wat hij heeft gedaan. We gaan daarom de volgende vragen onderzoeken:
1. Wie was Gandhi en wat maakte hem zo bekend? Ook in Zuid Afrika?
2. Wat wilde Gandhi bereiken met de volgende middelen?
3. Heeft Gandhi zijn doel bereikt?
4. In hoeverre is de film historisch verantwoord?
Door antwoord te vinden op deze vragen weten we al een hele hoop meer over Gandhi. Ook proberen wij een antwoord te vinden op de hoofdvraag; Wat was de betekenis van Gandhi in India en waarom vinden wij hem nog steeds belangrijk?
Ons doel van dit onderzoek is, er achter komen wie Gandhi is, waarom hij zo belangrijk was en waarom hij dit nog steeds is, wat hem zo bekend maakte en erachter komen waarom hij zo speciaal was. Als we antwoord hebben kunnen vinden op de hoofdvraag en op de deelvragen dan kunnen we zegen dat we ons doel bereikt hebben.

Hoofdvraag
Wat was de betekenis van Gandhi in India en waarom vinden we hem nog steeds belangrijk?

Gandhi heeft heel veel betekend voor India. Hij was de eerste die zich verzette tegen de Britten en de eerste die dit ook durfde. Iedereen keek als het ware tegen hem op. De enige die niet blij met Gandhi waren, waren de Britten zelf en hun aanhangers. Gandhi was zelf ook een kleurling en kwam voor alle kleurlingen op. Neem het voorbeeld in de trein. Gandhi had een kaartje voor de eerste klas, maar omdat hij gekleurd was, mocht hij niet in de eerste klas zitten. Dit vond Gandhi ronduit belachelijk. Gandhi heeft veel goede dingen gedaan voor zijn land., zoals het her opbouwen van steden door scholen en ziekenhuizen te bouwen. Gandhi was het met name niet eens met de wetten die de Britten opstelde. Zoals bijvoorbeeld de Rowlatt-wet. Deze wet houdt in dat je mensen mag vastzetten zonder dat je een rechtzaak hebt. Gandhi was zo boos dat hij protesten begon, en het congrespartij hielp hierbij een handje mee. Zelfs nu merk je nog wat Gandhi heeft betekend voor India en nog steeds betekend voor India. Gandhi is de man die ervoor heeft gezorgd dat India onafhankelijk werd. Dat India, India werd en niet een sub landje van Groot Brittannïe. Dit zijn alle Indiërs hem nog steeds dankbaar en de onafhankelijkheid van India wordt nog steeds jaar op jaar gevierd. Hij was zo speciaal omdat hij zich verzette, maar dan wel op een geweldloze manier. Neem bijvoorbeeld de Zoutmars, dit betekent nog steeds veel voor India. Door de Zoutmars zijn de belastingen op hun eigen zout verdwenen. Dit was belangrijk, omdat het zout van India was, en niet van de Engelse. De Engelse lieten de Indiërs veel belasting betalen voor het zout. Duizenden mensen liepen mee in deze mars, om vooral de Britten te dwarsbomen en hun eigen bezit op te eisen. Gandhi was ook de man die vond dat vrouwen ook een rol moesten spelen in de onafhankelijkheidsbeweging. Hij had een plan, zelf spinnen van eigen kleding. Hierdoor werd het engelse textielbedrijf geboycot. Gandhi heeft ook vaak hongerstakingen gehouden. Dit deed hij voornamelijk als “zijn” volk geweld gebruikten. De mensen in India vonden dit belachelijk, een oude man kon toch niet dagen lang zonder eten. Ze stopten dan ook met hun geweld, voor een tijdje. En als ze dan weer begonnen, begon Gandhi ook weer met zijn hongerstaking. Hij is nog steeds zo belangrijk omdat hij een van de weinige mensen in de wereld is, die streed voor onafhankelijkheid en respect, zonder ook maar een keer geweld te gebruiken. Hij heeft zijn doel niet echt bereikt. Hij wou dat de hele wereld geen geweld meer zou gebruiken en dat er overal vrede op aarde zou zijn. Het is hem wel gelukt om India onafhankelijk te krijgen en daar zijn de mensen hem nog steeds heel erg dankbaar voor. Het was een man, die liefde voor “zijn” volk uitstraalde, en blij was dat hij zoveel aanhangers had. Hij wilde zo graag dat de wereld helemaal geen geweld meer zou gebruiken. Maar dit is hem nooit gelukt.

Hoofdstuk 1
Biografie van Gandhi
Korte beschrijving van Gandhi om een beeld te krijgen van hem.

Korte biografie
Gandhi, die voluit Mohandas Karamchand Gandhi heet, werd geboren op 2 oktober in 1869. Hij is geboren in het plaatsje Porbandar, dat is een dorpje in de staat Gujarat in India. Hij was de zoon van de hoofdminister van Porbandar.

Gandhi is opgegroeid met het principe ahimsa . Ahimsa betekend niet pijn doen aan alle wezens, dus hij was ook vegetariër. Toen hij in Engeland kwam, zag hij dat het gewoon bijna onmogelijk was om vegetariër te zijn daar. Ook werd er daar veel alcohol gebruikt. Hij had er heel veel spijt van dat hij vlees had gegeten en dat hij een keer had gelogen.

Toen Gandhi 13 jaar werd, werd Gandhi uitgehuwelijkt aan Kasturba Makharji.

Gandhi was een middelmatige student aan de Universiteit van Bombay.
Gandhi kreeg de gelegenheid om naar Groot Britanïe te gaan.
Toen hij 19 jaar werd ging hij rechten studeren aan het University College London.

Toen Gandhi terug naar India kwam, probeerde hij een baan te krijgen bij een advocaten kantoor. Maar het had geen succes, en toen Gandhi de mogelijkheid kreeg om naar Zuid Afrika te gaan, heeft hij dat aanbod ook aangenomen. Hij verbleef in het plaatsje Natal.

Daarna is hij teruggegaan naar India, om ervoor te zorgen dat India onafhankelijk werd. En hij leidden verschillenden stakingen en opstanden. Op 30 januari 1948 werd Gandhi doodgeschoten in New Delhi, hij was onderweg naar een gebedsdienst. Gandhi werd vermoord door Nathuram Godse. Gandhi’s laatste woorden waren: “Oh God”.

Grove tijdslijn van Gandhi
Deze tijdslijn komt van een site

1869 Gandhi was geboren in Porbandar in Gujarat.
1893 Gandhi verliet Johannesburg om rechten te gaan studeren. Hij werd zijn eerste jaar weggestuurd omdat hij gekleurd was.
1906 Gandhi, 37 jaar, start een campagne tegen geweld ten opzichte van de discriminatie van Indiërs.
1914 Mohandas Gandhi ging terug naar India toen hij 45 jaar was. Hij had 21 jaar lang rechten gestudeerd in Zuid-Afrika.
1930 Een campagne tegen de Britten begon op 12 maart in Indië.
1947 Indië was voor 200 jaar vrij van de Britse wetten. Dit is een echte overwinning voor Gandhi´s principes.
1948 Gandhi was vermoord door Nathuram Godse, een fanatieke Hindoe.

Hoofdstuk 2
Wie was Gandhi en wat maakte hem zo bekend?
Ook in Zuid Afrika?

§1 Gandhi in Zuid-Afrika

Mohandas Karamchand Gandhi werd op 2 oktober 1869 geboren in het plaatsje Porbandar in India. Hij was een Indiaas politicus omdat hij zich voor de Indiase bevolkingsgroep inzette toen hij in Zuid-Afrika was. Hij had rechten gestudeerd in Engeland maar de grootste reden waardoor hij ook leider werd van de Indische onafhankelijkheidsstrijd is dat hij pacifisme gebruikte als middel voor revolutie. Dat betekent dat hij geen geweld wilde gebruiken. Zo was hij ook in het dagelijkse leven. Door het principe Ahimsa mocht hij geen een wezen pijn doen.

Na zijn rechtenstudie in Engeland keerde Gandhi terug naar India om als advocaat te werken maar hij was niet erg succesvol en daarom ging hij naar Zuid-Afrika zodra hij de mogelijkheid kreeg om daar te werken.

Zuid-Afrika heeft Gandhi gemaakt tot wat hij was toen hij terugkeerde naar India; een leider die streed voor zijn volk. Dat kwam door een aantal gebeurtenissen in Zuid-Afrika. Bijvoorbeeld dat hij in Pietermaritzburg uit de trein gezet werd omdat hij niet wilde te gaan zitten in de derde klasse met zijn eerste klasse kaartje. Ook werd hij overal behandeld als grof vuil en hierdoor ging hij anders naar de wereld kijken. Hij verzette zich altijd als hij slecht werd behandeld en ging ook altijd een confrontatie aan. Hij was namelijk niet bang om pijn te lijden.

De confrontaties waren het eerste kenmerk van Gandhi waar hij bekend om begon te worden. Daarna kwamen er nog veel meer dingen waardoor hij veel aanhangers kreeg. Gandhi koos ervoor om niet meteen terug te keren naar India maar om het Natal Indian Congress op te richten (NIC) dat tegenwoordig met het National African Congress (NAC) is samengesmolten, een Zuid-Afrikaanse vrijheidsbeweging.
Ze verdedigden de rechten van de Indiërs in Zuid-Afrika omdat er een groot aantal contractarbeiders vanuit India naar Zuid-Afrika waren gekomen die op het punt stonden hun kiesrecht te verliezen, samen met alle andere Indiërs die in India woonden.

§2 Gandhi’s eerste overwinning

In september 1906 tijdens een bijeenkomst in Johannesburg, kondigde Gandhi zijn plannen aan voor een vreedzaam protest. Hij noemde dit de Satyagraha, wat ‘devotie aan de waarheid’ betekende. Gandhi riep het volk op om zich te verzetten tegen de pasjeswetgeving, waarbij geen geweld gebruikt zou mogen worden en ook geen scheldwoorden. De pasjeswetgeving hield in dat elke Indiër ten alle tijden een pasje bij zich moest dragen waarop stond dat die persoon een Indiër was en dus gediscrimineerd werd. De zeven jaar daarna werden duizenden Indiërs elkaar geslagen, gevangengezet en vernederd, maar er werd van hun kant geen geweld gebruikt. Het volk in Zuid-Afrika begon steeds meer sympathie te krijgen voor Gandhi en ze steunden hem volledig. Uiteindelijk was generaal Jan Christian Smuts gedwongen om met Gandhi te onderhandelen. Ander zouden er alleen maar meer opstanden komen. In 1924 besloot Gandhi terug te keren naar India.

Hoofdstuk 3
Wat wilde Gandhi bereiken met de volgende middelen?

§1 Uitleg over het Engelse bestuur in India
Brits India
India kreeg de naam Brits-India of ook wel Brits-Indië. India was een Britse kolonie tot 1947. Deze kolonie bezat het gebied met de landen India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka.
In 1876 kreeg de engelse koningin Victoria een andere naam. Ze heette niet langer Koningin van Engeland of Koningin van het Britse Rijk, maar ze kreeg de titel Keizerin van India. Van 1876 tot 1947 werd India daarom ook wel Keizerrijk India genoemd.
Koningin Victoria regeerde zelf niet, hiervoor had ze een Onderkoning. De Onderkoning maakte weer gebruik van de Indiase adel.
Door die goede contacten met de Indiase adel lukt het de Britten om India onder controle te krijgen. Als de Britten geen contacten hadden met de adel was het de Britten waarschijnlijk nooit gelukt om India onder controle te krijgen.

Komst van de Europeanen.
Het eerste Europese land dat India bereikte was Portugal. Portugal was degene die de kolonie Goa daar vestigde. In de 17e eeuw begon Engeland de situatie in India te beïnvloeden, maar zij waren niet de enige. Niet veel later in 1676 kwamen ook de Fransen eens kijken. Zij vestigde zich aan de oostkust van India bij Pondicherry, wat je ten zuiden van Madras kan vinden.

Britse periode
De Britten hadden in 1858 heel India onder controle en tot 1947 werd India geregeerd als een deel van het Britse Rijk. In deze periode was Brits-India een land waar veel verdeeldheid was. Dit kwam vooral doordat de Britten de gewoontes en doen en laten van de Indiërs niet accepteerde. Alle Indiërs waren of Moslim of Hindoe en de Britten waren allemaal Christenen. De Britten zorgden voor veel onrust door bijvoorbeeld heilige koeien te slachten of door onreine dieren te eten. Veel Indiërs zagen de Britten liever gaan.
Omdat in de periode van de Britse overheersing van India de slavernij werd afgeschaft, werden er veel Indiërs gedwongen om te gaan werken als contractarbeider in India of in andere landen die van het Verenigd Koninkrijk waren. Veel Indiërs moesten van de Britten de plaats innemen van de negerslaven die op de plantages werkten.

§2 Zoutmars

In maart 1930 werd het voor Gandhi duidelijk dat de Engelsen, India nooit onafhankelijkheid of zelfbestuur zouden geven. Hierdoor vond Gandhi dat er iets moest gebeuren. Hij begon een vreedzaam protest tegen de onrechtvaardige belastingen.
Dit was het begin van de Zoutmars. Dat hield in dat Gandhi met zijn volgelingen in Ahmedabad naar de oceaan ging lopen, om precies te zijn in het plaatsje Dandi. Ze deden 24 dagen over deze reis, die 400 km lang was. Ze waren vertrokken op 12 maart 1930 en kwamen aan op 6 april. Gandhi’s idee was namelijk om naar de oceaan te lopen, waar zout werd gewonnen. Oorspronkelijk is het zout van India, maar de Engelsen laten de inwoners van India extra belasting over het zout betalen, en hier in Gandhi het niet mee eens. Dus gaat hij in protest. Hij roept al het volk van India op, om mee te gaan om daar zelf zout te winnen.
Tijdens het maken van deze reis, groeide het aantal volgelingen enorm. Het aantal mensen was maar liefst een paar duizenden. Gandhi gaf het voorbeeld om zelf zout te winnen, want het zout was tenslotte van India zelf. De mensen deden massaal mee met het zout winnen. Er werden meer dan 60.000 mensen gevangen gezet, waaronder Gandhi. Maar de opstanden stopten niet. Lord Irwin, de “baas” van de regering besloot voor het eerst direct te onderhandelen met Gandhi.

Hier een paar uitspraken die tijdens deze onderhandeling plaats vonden:
Kinnoch: "Met alle respect, meneer Gandhi, zonder Britse administratie wordt dit land tot chaos gereduceerd."
Gandhi: "Meneer Kinnoch, ik vraag u te accepteren dat er geen volk op aarde is dat niet zijn eigen slechte regering prefereert boven een goede regering van een buitenlandse macht"

In maart 1931 werd er het Gandhi-Irwin-pact getekend. Hierin stond dat alle Britten beloofden alle politieke gevangenen vrij te laten in ruil voor het einde van de “burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging”. Dat wil hield in dat Gandhi zijn “mannen” moest terug roepen, en dat hij moest ophouden met de opstanden. Ook werd Gandhi uitgenodigd voor de rondetafelconferentie in London. Gandhi was de enige aanwezige van het Indisch Nationaal Congres. Gandhi vond dat de conferentie een hele teleurstelling was, omdat het voornamelijk ging om de Indische prinsen en minderheden maar het ging niet om de overdracht van de macht. Lord Irwin werd opgevolgd door Lord Willingdon. Lord Willingdon begon gewoon weer vooraan, en begon ook weer de nationalisten te onderdrukken.

§3 Algemene informatie

Hoofdstad van India: 1700 – 1912 Calcutta
1912 – 1931 Delhi, wat na 1931 New Delhi ging heten.

Regeringsvorm: Kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk, na 1876 keizerrijk onder Britse kroon.

Het bestaan van het Brits-India: 1858 tot 1947

Opgegaan in: - Oost en West India
- Pakistan
- Bangladesh (1971 ontstaan uit Oost – Pakistan)

Oppervlakte: 4.235.530 km²

Taal: Engels en Hindi

Religie: Hindoeisme en Islam

§4 Protestmarsen en opstanden

Gandhi werd in 1920 voorzitter van de door Dr. Annie Besant opgerichte All-India Home Rule League,een organisatie die India onafhankelijk wilde maken door wel te “vechten” voor India maar dan op een geweldloze manier. Gandhi werd voorzitter van de Congrespartij.
Onafhankelijkheid van India was voor Gandhi heel erg belangrijk, daarom besloot hij dat onafhankelijkheid één van de doelen in het partijprogramma moest worden. Gandhi begon hierom ook het boycotten van buitenlandse goederen, en met name het boycotten van Britse goederen.

Een van de eerste stakingen was het maken van eigen kleding. Hij beval iedereen om zijn eigen kleding te spinnen. Gandhi vond ook dat vrouwen een rol moesten hebben in deze onafhankelijkheidsbeweging, en eigen kleding maken konden vrouwen ook. Dit protest was grootschalig en enorm succesvol. Maar toch gaat het weer mis, om precies te zijn in februari 1922 in het plaatsje Chauri-Chaura, daar werd namelijk geweld gebruikt. Gandhi zette de campagne meteen stop, want hij is heel erg tegen geweld. Maar Gandhi werd toch opgepakt. De reden die de Britten gaven was, dat Gandhi de burgers aangezet zou hebben tot rebellie. Hiervoor kreeg Gandhi een celstraf van 6 jaar, maar in februari 1924 werd hij vervroegd vrijgelaten.

Terwijl Gandhi in de gevangenis zat, was het Congrespartij in tweeën gesplitst.
Ook was de samenwerking tussen moslims en Hindoes aan het afbrokkelen, terwijl deze samenwerking in het begin heel erg sterk was. Gandhi hield zich het grootste gedeelde van de jaren ’20 op de achtergrond. Hij wou namelijk alles op een lijn krijgen tussen de Swaraj Partij en het Indisch Nationaal Congres. Maar in 1928 kwam Gandhi weer terug naar de voorgrond.
Gandhi begon weer te boycotten, maar nu binnen de Indische politiek. Gandhi wilde als doel dat de Britten India niet een gedeeltelijke autonomie (dominion – status) zou blijven, maar dat India volledig onafhankelijk zou worden. En dan zou Gandhi de massale protesten stop zetten. 26 januari 1930 werd toen door het Indisch Nationaal Congres uitgeroepen als de dag van de onafhankelijkheid voor India.

Een van de protesten begon in Afrika. Gandhi had een kaartje voor de eerste klas, maar hij moest persé in de derde klas zitten. Gandhi was hier zo boos om en luisterde er niet aan, het was namelijk niet de eerste keer dat ze hem al grof vuil behandelde.
Gandhi en zijn ‘volgelingen’ verzetten zich tegen de pasjes wetgeving. De pasjes wetgeving hield in dat alle kleurlingen/Indiërs een pasje bij zich moesten hebben. Anders werden ze nergens toegelaten, zoals bijvoorbeeld openbare gebouwen e.d. Bij dit verzet zou er absoluut geen geweld mogen worden gebruikt en er zou ook niet eens gescholden mochten worden. De Indiërs werden die 7 jaren dat dit proces duurde in elkaar geslagen, vernederd en gevangengezet, maar zelf gebruikten de Indiërs geen geweld. Op dat moment kreeg het publiek van Zuid Afrika toch respect en sympathie voor Gandhi, en was de generaal Jan Christian Smuts eigenlijk wel gedwongen om met Gandhi te onderhandelen.

1934:
Het Congres partij besloot om te strijden tegen de verkiezingen en macht te accepteren. Hier was Gandhi zo boos over, dat hij besloot zijn lidmaatschap op te zeggen. Gandhi keerde terug. En Nehru nam het voorzitterschap op zich. Gandhi wilde zich nu met name richtte op de onafhankelijkheidsstrijd en zich niet meer zo bezig houden met de Indische regering en hun toekomst.

1938:
Subhas Candra Bose werd in dit jaar voorzitter van de Congrespartij, maar hij deed niets aan het principe over de geweldloosheid. Dit pikte de All-India leiders niet en dat zorgde voor een vertrek van alle gekozen congresleden. Dit was een protest tegen het besluit om India mee te laten doen zonder enige over leg, met de 2e wereld oorlog.

§5 Hongerstakingen

Gandhi, die zelf tot de elite behoorde, kwam altijd op voor de mensen die het niet zo goed hadden, en daarmee wordt bedoeld voor de zogenaamde onaanraakbare. Dat zijn de mensen van de allerlaagste kaste. De regering besloot om voor de onaanraakbare in de nieuwe grondwet ze een aparte verkiezing te geven. Gandhi was het hier absoluut niet mee eens. Hij vond dat alle mensen gelijk waren.
Om te laten zien dat Gandhi het hier niet mee eens was, besloot hij 6 dagen lang te vasten, en dwong de regering de wet te veranderen. Maar het vasten was niet het enige wat Gandhi deed, hij startte ook een campagne om het leven van “de kinderen van God” ( zo noemt hij de onaanraakbare) te verbeteren.
Ook heeft hij vanaf 8 mei 1933, 21 dagen gevast omdat hij er niet meer tegen kon dat de Britten hun land zo onder druk zetten. Hij vond het belachelijk dat de Britten de Indiërs zo belachelijk behandelden. De Indiërs werden belachelijk gemaakt, geslagen en geschopt zonder enkele redenen en ga zo maar door.

In 1919 kwam de Rowlatt-wet in werking, die hield in dat de overheid mensen in de gevangenis mocht zetten zonder een rechtzaak. Gandhi en de Congrespartij vonden dit belachelijk en organiseerde massale protesten. Alles steden en dorpen in India waren in Staking en de overheid zag dit als een noodtoestand waarin ze moesten optreden. Het leger van de Britten doodden maar liefst 379 burgers volgens officiële bronnen en 1000 doden volgens alle andere bronnen, die op een bijeenkomst aanwezig waren. Gandhi was hier enorm door getraumatiseerd en het volk van India wilde ook niet meer naar Gandhi luisteren. Iedereen uitte zijn woede door agressie te tonen. Gandhi dacht dat als hij ging vasten, dat het volk van India dan misschien wel wilde luisteren. Met succes. Toen Gandhi op sterven lag, omdat hij al dagen al niet had gegeten. Besefte het volk waar ze mee bezig waren, ze konden niet zomaar een oude man dood laten gaan door hun schuld.

Hoofdstuk 4
In hoeverre is de film historisch verantwoord?

§ 1 Wie waren de belangrijkste spelers in de film?

Ben Kingsley: Mahatma Gandhi
Roshan Seth: Pandit Nehru
Candice Bergen: Margaret Bourke White
Edward Fox: Generaal Dyer
John Gielgud: Lord Irwin
Trevor Howard: Rechter Broomfield
John Mills: De onderkoning
Martin Sheen: Vince Walker (verslaggever New York Times)
Ian Charleston: Dominee Charlie Andrews
Alyque Padamsee: Mohammed Ali Jinnah

§ 2 De belangrijkste gebeurtenissen die de film laat zien

De film begint met de moord op Gandhi. Vervolgens ga je terug in de tijd.
Mohandas Gandhi, die in Londen rechten heeft gestudeerd, gaat naar Zuid-Afrika voor zijn werk. Daar wordt hij gediscrimineerd omdat hij Indiër is. Door geweldloos verzet verbetert hij de situatie voor de Indiërs in Zuid-Afrika. Hij voorkomt namelijk een nieuwe wet die de Indiërs veel rechten zou ontnemen. Dan vertrekt hij naar India. Hij reist door het land en houdt toespraken over onafhankelijkheid. Hij wordt zeer populair bij het volk. Omdat zijn invloed te groot wordt, wordt hij opgepakt en opgesloten, maar niet voor lang. Omdat hij geen geweld gebruikt wordt hij voorlopig met rust gelaten.

Er komt een wet die verbiedt grote menigten te vormen, om Gandhi te hinderen bij zijn toespraken en oproepen tot verzet. Als een grote menigte naar een toespraak luistert (niet door Gandhi) worden er meer dan 1500 mensen neergeschoten. Dit wordt het bloedbad bij Armitsar genoemd. Het overtuigt Gandhi ervan dat de Britten, die de controle beginnen te verliezen, uiteindelijk gewoon zullen vertrekken.

Gandhi verenigt moslims en Hindoes in zijn protest tegen het Britse bestuur. Hij probeert ook de positie van de ‘onaanraakbare’ te verbeteren. Die zijn zeer arm. Hij spoort het volk aan om geen dure Britse kleding te kopen (verplicht), maar zelf kleding te maken op het spinnewiel, zoals vroeger altijd het geval was. Ook zegt hij dat het volk, dat zout nodig heeft, geen Brits zout moet kopen, waar belasting op zit. Het volk heeft het nodig, dus het volk mag het gaan halen, zo vindt Gandhi. Dus gaan ze zout winnen en verkopen. Over deze twee campagnes staat bij vraag 1 meer.

Gandhi gaat naar Londen om te overleggen over de onafhankelijkheid. Pas later wordt India onafhankelijk en het wordt, tot Gandhi’s verdriet, in twee delen gesplitst:
(Oost- en West-) Pakistan, waar vooral moslims leven, en India, waar het grote merendeel van de bevolking hindoeïstisch is. Dit was de eis van de Moslim Partij, en omdat de Britten alleen wilden vertrekken als de Moslim Partij en het Congres het eens zouden worden, had Gandhi geen keus dan ermee in te stemmen. Er breken rellen uit tussen moslims en Hindoes langs de grens en ook in de steden neemt het geweld toe. Gandhi gaat naar Calcutta en vast heel lang. Hij vast zo lang dat hij bijna gaat sterven, als de bevolking stopt met vechten. Dan is zijn doel bereikt. Hij wil dan naar Pakistan gaan om ook daar te proberen het geweld te beëindigen, maar voor hij er is wordt hij neergeschoten door een fundamentalistische hindoe, als hij zijn ochtendgebed wil gaan houden. Heel het volk rouwt en bij zijn crematie zijn de mensen niet te tellen.

§ 3 Welke gebeurtenissen kloppen wel/niet met de werkelijkheid?

Vier belangrijke gebeurtenissen die juist zijn in de film:
• Het bloedbad van Armitsar in April 1919
• De Zoutmars in 1930
• De rondetafelconferentie in Londen in 1930, waar Gandhi als enige vertegenwoordiger van het congres aanwezig was
• De moord op Gandhi

Drie belangrijke gebeurtenissen die onjuist zijn in de film:
• In de film vast Gandhi in Calcutta omdat hij wil dat er een einde aan de rellen komt. Daarna wil hij naar Pakistan gaan, maar voordat hij dat doet wordt hij neergeschoten. In de werkelijkheid is dat niet zo. Gandhi heeft in het echt nadat hij wegging uit Calcutta ook nog in New Delhi gevast om een einde aan deze rellen te maken in januari 1948, met succes. Pas daarna werd hij neergeschoten.
• Gandhi is 20 jaar in Zuid Afrika gebleven en is hij daar vaak in de gevangenis beland, maar in de film zie je maar een klein stukje dat hij in Zuid Afrika is geweest.
• In de film zie je dat de vrouw van Gandhi in de gevangenis sterft, in het echt is dit niet gebeurd.

Ik denk dat deze film wel een heel duidelijk beeld geeft over hoe Gandhi heeft geleefd en dat je een beetje een idee krijgt wat er allemaal is gebeurd. Maar je kan niet 100% op deze film vertrouwen, want er zitten wel een paar aanpassingen in. De film komt wel heel realistisch over, omdat je “met je eigen ogen” kan zien wie Gandhi voor iemand was. Op het begin had ik niet eens door dat er “fouten” in de film zaten, maar nadat ik informatie over Gandhi had opgezocht zag ik dat er sommige dingentjes niet kloppen. Dus de film is niet op alle gebieden historisch verantwoord, want bepaalde dingen kloppen niet. Maar dat wil niet zeggen dat het een verzonnen film is, want er zitten ook wel weer dingen in die kloppen. Je kunt dus niet alleen op de film vertrouwen, dus als je echt iets over Gandhi wil weten is het slim om informatie te zoeken in de bibliotheek en op het internet. Maar om een goed beeld te krijgen is de film ook echt de moeite waard om te kijken. Je moet wel goed letten op de feiten. Maar verder is het een goede film waar je toch veel van kan leren.

Hoofdstuk 5
De citaten van Gandhi

Dit zijn de belangrijkste en de bekendste citaten van Gandhi.
• “Er zijn mensen in de wereld die zo arm zijn dat God hun niet kan verschijnen tenzij in de vorm van een brood.”
• “Bijna alles wat ge doet is onbelangrijk maar het is erg belangrijk dat ge het doet.”
• “Wie smaak vindt in het lezen van goede boeken is bij machte om eenzaamheid te dragen, om het even waar en met groot gemak.”
• “Gebed is de sleutel van de ochtend en de grendel van de avond.”
• “De geest wordt onzuiver als het hart niet gewassen wordt door gebed.”
• “Het gebed is geen ijdel pleziertje van oude vrouwen. Als men het juist begrijpt en benut is het machtigste middel tot de actie.”
• “Geweldloosheid is de uiterste graad van deemoed.”
• “Humor. Indien ik geen gevoel voor humor had , dan zou ik al lang geleden zelfmoord gepleegd hebben.”
• “Leugen is de moeder van het geweld.”
• “De mens wordt vaak wat hij denkt.”
• “Als je zorgt voor de middelen zal het doel wel voor zichzelf zorgen.”
• “Een oog voor een oog maakt de hele wereld blind.”
• “Wantrouwen is een teken van zwakheid.”
• “Iemand kan je alleen je zelfrespect afnemen als je het hem geeft.”
• “Alleen Christenen begrijpen niet dat Christus geweldloos was.”
• “Alleen de waarheid zal standhouden; al het andere wordt door de vloed van tijd weggeveegd.”
• “Geweldloosheid is het eerste artikel van mijn geloof. Het is ook het laatste artikel van mijn levensmotto.”
• “Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan vechten ze tegen je en dan win je.”
• Wat mooi is om te zien, is zelden fijn om aan te raken.
• De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen maar niet ieders hebzucht.

Hoofdstuk 6
Heeft Gandhi uiteindelijk zijn doel bereikt?

§1 Wat Gandhi allemaal heeft bereikt.

Gandhi’s doelen begonnen klein en eindigden groots. Zo begon het met de pasjeswetgeving afschaffen en op het laatst wist hij heel India afhankelijk te maken.
Toch is niet alles gelukt wat hij wilde en moest hij voor de dingen die wel lukte erg veel moeite doen en veel opofferen zoals bij de hongerstakingen. Ook zag hij zijn gezin weinig en verloor hij zijn vrouw en secretaresse.
Par.1 Onafhankelijkheid
Gandhi begon zijn eisen voor onafhankelijkheid meer kracht bij te zetten en schreef de "Quit India"-resolutie waarin de Britse regering werd gevraagd India te verlaten. De "Quit India"-campagne was tot op de dag van vandaag de grootste en meest massale beweging voor onafhankelijkheid. Tijdens de campagne vonden massa-arrestaties en geweld op grote schaal plaats. Duizenden werden gedood en gewond door politiekogels en honderdduizenden werden gearresteerd. Gandhi zei dat in deze campagne, in tegenstelling tot de vorige keren, een individueel geval van geweld van de kant van de Indiërs geen reden meer was om te campagne af te lassen. Hij riep wel iedereen op om een vreedzame wijze protest te leveren in de strijd voor de vrijheid.
Gandhi werd gearresteerd en voor 2 jaar opgesloten in de gevangenis en werd uiteindelijk vrijgelaten omdat hij heel zwak was geworden en iedereen verwachtte dat hij ging sterven. Maar “Quit India’” was een succes en in 1943 tegen het eind van de Tweede wereldoorlog maakte de Britse regering duidelijk dat de macht in Indiase handen zou komen te liggen. Dit was voor Gandhi reden om de campagne af te sluiten en de leiders van de Congrespartij en rond de 100.000 politieke gevangenen werden vrijgelaten. Na 90 jaar bezetting was de onafhankelijkheid in zicht voor India.

§2 Het samenbrengen van Hindoes en Moslims

Hindoes en Moslims leefden apart in India en Gandhi wilden ze bij elkaar brengen zodat het een sterke bevolking zou worden. Hij was er vanaf het begin al aan mee bezig maar het probleem bleek te groot voor Gandhi. In 1946 toen hij met het Britse bestuur ging onderhandelen over de vrijheid van India en afspraken ging maken wees hij het voorstel af om Moslim- en Hindoe-staten te maken. Maar het congres ging akkoord met het voorstel en dit was de eerste keer dat ze Gandhi’s advies niet opvolgde. Ze wilden namelijk zo snel mogelijk de macht overnemen van de Britten.
Na veel overleg gaf Gandhi toestemming om het land te verdelen.
De onderverdeling van India in een staat die voornamelijk door Moslims werd bewoond en een staat die voornamelijk door Hindoes werd bewoond, kwam uit in een grote volksverhuizing, omdat vele dorpen en steden een gemengde bevolking hadden, en was de oorzaak van veel geweld.
Tussen 1946 en 1947 kwamen meer dan 5000 mensen om het leven door ontevredenheden tussen beide groepen. Het nieuwe Moslimland werd gecreëerd uit gebieden in het oosten en westen van India. Het werd oorspronkelijk West- en Oost-Pakistan genoemd, maar staan tegenwoordig bekend als Pakistan en Bangladesh.
Gandhi vierde de onafhankelijkheid niet, maar bracht de dag door in Kolkata waar hij rouwde om de verdeling en een oplossing probeerde te vinden voor het geweld tussen beide groepen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Goede info man!!!!!!

11 jaar geleden