Inleiding "Het enige recht van een vrouw is het aanrecht", wordt er tegenwoordig nog wel eens gegrapt. Daar is natuurlijk niets meer van waar. Vrouwen bekleden hoge posities op de arbeidsmarkt en laten niet zomaar meer over zich heen lopen. In de grondwet kun je dan ook het volgende lezen:
Artikel 1: Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Ze zijn begiftigd met verstand en geweten en behoren jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.
Artikel 2.1: Een ieder heeft aanspraak op alle rechten en vrijheden, in deze verklaring opgesomd, zonder enig onderscheid van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst of andere status.
Artikel 23.3: Een ieder zonder enige achterstelling, heeft recht op gelijk loon voor gelijke arbeid.
Zo'n honderd jaar geleden was dat wel anders. Deze sociale wetten werden absoluut niet nageleefd. Vrouwen hadden een ondergeschikte rol in de samenleving;
* Vrouwen werden gezien als een object om kinderen te baren en dienstbaar aan de man te zijn. God had de vrouw geschapen om voor mensen te zorgen. Ze waren dus constant bezig met de opvoeding van de kinderen en het huishouden.
* Vrouwen hadden geen gelijke kansen op een opleiding. De opleidingen voor meisjes waren van mindere kwaliteit en vervolgopleidingen waren vaak alleen toelaatbaar voor jongens.
* Terwijl mannen op de arbeidsmarkt allerlei functies konden bekleden, was het voor de vrouw vrijwel onmogelijk een (normale) baan te vinden. Deze baantjes bestonden dan vaak uit eentonig fabriekswerk en werden zeer slecht betaald.
* Vrouwen waren niet of nauwelijks betrokken bij politieke besluitvorming. Alleen mannen mochten stemmen en zich verkiesbaar stellen. Een vrouw in de regering was in die tijd nog ondenkbaar.
* Vrouwen werden vaak gedwongen tot seks. Omdat de man alle macht had binnen het huwelijk, werd van vrouwen verwacht dat ze maar gewoon meededen als de man zin had om te vrijen.
* Vrouwenmishandeling was heel gewoon. Als vrouwen niet deden wat hun mannen van hen verwachtten, werden ze geslagen.
Rond 1900 kwamen de vrouwen tegen dit alles in opstand. Vrouwen en mannen moesten voortaan gelijke rechten hebben, er mocht geen onderscheid meer gemaakt worden. Dit verkrijgen van gelijke rechten en het inhalen van een achterstand, noemt men emancipatie. In dit werkstuk ga ik de volgende vraag aan de orde stellen:
Hoe is de verbetering van de positie van de vrouw vanaf het einde van de 19e eeuw tot nu in Nederland bereikt?
Deze hoofdvraag ga ik proberen te beantwoorden met behulp van de volgende deelvragen:
Hoe verliep de eerste feministische golf?
Wat waren de strijdpunten van de eerste feministische golf?
Wat heeft men met deze eerste feministische golf bereikt?
Welke personen hebben tijdens deze eerste feministische golf een belangrijke rol gespeeld?
Welke vrouwenbewegingen en organisaties hebben tijdens de eerste feministische golf een belangrijke rol gespeeld voor de huidige positie van de vrouw?
Hoe verliep de tweede feministische golf?
Wat waren de strijdpunten van de tweede feministische golf?
Wat heeft men met deze tweede feministische golf bereikt?
Welke personen hebben tijdens deze tweede feministische golf een belangrijke rol gespeeld?
Welke vrouwenbewegingen en organisaties hebben tijdens de tweede feministische golf een belangrijke rol gespeeld voor de huidige positie van de vrouw?
Wat zijn de verschillen tussen deze twee feministische golven?
Wat is feminisme? Om een goed beeld te krijgen van de betekenis van het begrip feminisme, heb ik het woord op verschillende plaatsen opgezocht. Ik kreeg hierbij de volgende resultaten.
Volgens het woordenboek:
1) Vrouwenbeweging
2) Het streven, de economische, juridische, maatschappelijke enz. rechten van vrouwen en mannen op gelijk niveau te brengen.
3) Het streven de maatschappij te feminiseren.
Volgens de Winkler Prins encyclopedie: In het algemeen een wereldbeschouwing die de bestaande machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen ter discussie stelt en een herwaardering van vrouwen en vrouwelijkheid beoogt. Feminisme wordt ook als synoniem voor vrouwenbeweging gebruikt. Sinds eind 19e eeuw noemen veel vrouwen binnen de internationale vrouwenbeweging zich feministisch.
Volgens de Encarta encyclopedie op cd-rom: Naam van de beweging van radicalisering onder vrouwen vanaf het eind van de jaren '60. De feministische beweging onderscheidt zich van de vrouwenbeweging rond de eeuwwisseling en de daaruit voortgekomen en nog steeds bestaande organisaties door de nadruk die zij legt op het feit dat de juridische en politieke gelijkheid, die sinds het verkrijgen van het algemeen kiesrecht stap voor stap werden uitgebreid, niet voldoende zijn om werkelijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen te creëren. Men streeft ook naar de opheffing van alle gedragspatronen die de achterstelling van de vrouw ten opzichte van de man bestendigen.
Het woord 'feminisme' komt van het Latijnse woord femina, dat vrouw betekent. Het begrip werd voor het eerst gebruikt rond 1800 door Hubertine Auclert, een Franse kiesrechtstrijdster. Het feminisme is ontstaan door het achttiende-eeuwse verlichtingsdenken. Men ging met het gezonde verstand nadenken over het geloof in rationalisme, vrijheid, gelijke rechten en het recht op ontplooiing van alle individuen. De eerste feministen waren dan ook vooral liberalen; zij waren namelijk vooral voor vrijheid van het individu.
Je kunt dus kort samengevat zeggen dat men met feminisme wil bereiken dat mannen en vrouwen gelijke rechten krijgen en dat er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen mannen en vrouwen. Je kunt het begrip dus ook omschrijven als vrouwenemancipatie.
De eerste feministische golf De eerste feministische golf vond plaats rond de eeuwwisseling. Vrouwen waren de situatie zat en begonnen op te komen voor hun rechten. Zoals in de inleiding ook al beschreven staat, werden vrouwen onderdrukt door mannen en werden de sociale wetten niet of nauwelijks nageleefd. In de eerste feministische golf waren de volgende strijdpunten de belangrijkste:
Het recht op onderwijs De vraag naar onderwijs voor vrouwen werd zeer groot. Meisjes wilden net als jongens een opleiding kunnen volgen die kwalitatief niets meer of minder was. Jongens kregen de mogelijkheid om na de middelbare school ook nog een vervolgopleiding te doen, terwijl dit voor meisjes een uitgesloten kwestie was. Meisjes moesten worden opgevoed tot huisvrouw. De eerste vrouw in het onderwijs was Aletta Jacobs. Zij kreeg in 1871 toestemming voor het volgen van colleges aan de universiteit in Groningen. In 1878 kwam zij zelfs als eerste vrouwelijke arts van de Universiteit. Door middel van gratis spreekuren en cursussen hygiëne en zuigelingenzorg bracht zij verbetering in de slechte levensomstandigheden van arbeidersvrouwen. Ook bond Jacobs de strijd aan tegen de prostitutie en ze pleitte voor verbetering van de werkomstandigheden van vrouwelijk winkelpersoneel. In 1984 was ze medeoprichtster van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Jacobs was een internationaal bekend feministe (een soort voorbeeld voor elke vrouw), die veel voor de situatie van de vrouw heeft betekend. Onderwijs werd voor vrouwen steeds meer mogelijk en de situatie op de arbeidsmarkt verbeterde.
Het profielwerkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
Misschien niet heel essentieel voor het hele werkstuk, maar in het begin worden er een aantal artikelen gegeven die in de grondwet zouden staan, maar het zijn artikelen zeker weten artikelen de staan in de Universele Rechten van de Mens. Nederland heeft deze wel ondertekend, maar dit staat niet in onze grondwet.
14 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
hallo goed werkstuk hoor, voor jouw zeg ik de drie p's : pico bello! perfect! prima!
groetjes: een super butje ( net zoals jij)
21 jaar geleden
Antwoorden