Karinthië is ongeveer de populairste vakantiebestemming in Oostenrijk met o.a. ongeveer 200 druk bezochte dal- en bergmeren. De Grossglockner-Hochalpenstrasse is een prachtige bergweg langs gletsjers en door de eeuwige sneeuw. De hoofdstad Klagenfurt is bekend door allerlei oude gebouwen en verschillende musea, waaronder het Landesmuseum met mozaïeken, beelden en graffragmenten uit de Romeinse tijd. Op de Magdalensberg ligt de Romeinse ruïne Virunum.
Oberösterreich ten noorden van de Donau heeft een glooiend, groen landschap. Ten zuiden van de Donau liggen bergen, bergmeren, veel bossen en riviertjes. Ten noorden van de hoofdstad Linz ligt de cisterciënzer abdij Wilhering met een van de mooiste rococo kerken van Oostenrijk. Het concentratiekamp Mauthausen is opengesteld voor het publiek en toont de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog. Het grootste alpenmeer van Oostenrijk is de Attersee met een indrukwekkende natuur (zie figuur 5). Bad Ischl is een bekend kuuroord.
Salzburg is een van de culturele barokke hoogtepunten van Europa. Toeristen bezoeken hier vooral de Dom en de Domplatz, Mozarts woonhuis, het Dommuseum en het Spielzeugmuseum.
Het Salzburgerland, in het westen van Oostenrijk wordt gekenmerkt door hoge bergen, heuvels, sparrenbossen en het zoutte verleden( vroeger werd er hier veel zout gewonnen). Een oude nog steeds in bedrijf zijnde zoutmijn ligt in Bad Dürnberg. Zeer interessant in de buurt van Werfen is de Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. Ten noorden van Saalfelden ligt de Lamprechtshöhle met gekke steenformaties en ondergrondse watervallen. De Krimmler watervallen storten zich 380 meter omlaag. Het beste van alles vindt men Tirol (zie tabel 2) met zijn indrukwekkende berglandschap, bossen en dalen en plaatsen als Innsbruck, Kufstein, Kitzbühel en natuurlijk Fieberbrunn heeft alles in zich voor een geslaagde vakantie. Innsbruck is de culturele hoofdstad van Tirol met o.a. de Spitalkirche uit 1320. Het bekendste gebouw is het Haus mit dem Goldenen Dachl dat bedekt zou zijn geweest met 2680 vergulde koperplaten. De Hofkirche, gebouwd als mausoleum voor keizer Maximiliaan, staat langs het Tiroler Volksmuseum.
In de Alpenzoo zijn tientallen soorten Alpendieren te zien. Een favoriete bestemming in Tirol is het Zillertal met veel wandel- en skigebieden. In Kufstein is het Heldenorgel gebouwd, een openluchtorgel met 46 registers en 5000 pijpen. De internationale jetset komt bij elkaar in het mondaine Kitzbühel. Het hoogst gelegen hotel-restaurant van Oostenrijk is te bereiken met de Tiroler Zugspitzbahn en ligt op 2805 meter hoogte. In het Ötztal werd in 1991 "Ötzi" gevonden, een gemummificeerde jager die 5300 jaar eerder was overleden. En in Fieberbrunn is wel niet zoveel te beleven (behalve dan dat “lord of the boards” daar wordt gehouden zie figuur 6) maar je kunt er lekker skiën en het is er altijd super gezellig.
Vorarlberg is de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk. Vorarlberg is vooral geschikt voor wandel- en autotochten. De hoofdstad Bregenz is bekend om zijn Festspiele die in juli en augustus gehouden worden. Interessant is het Vorarlberger Landesmuseum waar de geschiedenis van Bregenz en Vorarlberg wordt verteld. Een bekende toeristenstad is Schrunz.
§5 Accommodaties
-Hotels en familiepensions
Het is geen probleem accommodatie te vinden in Oostenrijk, ook niet als je op goed geluk een kamer zoekt. Er zijn honderden hotels, familiepensions, Gasthöfe in alle prijscategorieën en ook is de ‘Zimmer frei’ overal te vinden. De service die deze Oostenrijkse variant van bed & breakfast biedt, is vaak heel goed. De kamers met eigen badkamer doen vaak niet onder voor die van een middenklassenhotel. Niet voor niets hebben trouwe Oostenrijk-gangers vaste adresjes bij particulieren die een paar kamers verhuren of een klein pension of Gasthof runnen.
De overnachting is in Oostenrijk verhoudingsgewijs voordelig, zeker als je kiest voor de iets minder toeristische gebieden. Dan kun je zelfs in het ontzettend toeristische Tirol nog aangename en voordelige accommodatie vinden. In de steden is het, zoals overal op de wereld, het duurst om te overnachten.
-Jeugdherbergen
Jeugdherbergen hebben zich aangepast aan de moderne eisen. Ze liggen vaak in mooie gebieden of centraal in de stad en beschikken over onder meer tweepersoonskamers en familiekamers met vier bedden.
-Kastelen en paleizen
Wie juist meer voelt voor een chique overnachting kan terecht bij enkele tientallen kastelen en paleizen die erop zijn ingericht gasten te ontvangen. Ze bieden een aparte sfeer, met hun stijlvol ingerichte kamers en zalen. In sommige kastelen treedt de adellijke familie zelf als gastheer op.
§6 Vervoer
-Autorijden
Voor het gebruik van de Oostenrijkse Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) moet tol betaald worden – officieel vanwege het milieu en de geluidshinder, inofficieel om de schatkist te spekken. Je betaalt niet bij een kassa aan de snelweg maar koopt een algemeen vignet of ‘Mautpicker’ bij pompstations, wegrestaurants of wisselkantoren langs de snelweg in Duitsland en Oostenrijk. De vignetten zijn er in drie variaties: een tien-dagenvignet, een twee-maandenvignet, geldig gedurende twee opeenvolgende maanden en een jaarvignet dat in de maand december ingaat en 14 maanden geldig is. Er zijn verschillende tarieven: voor motorrijders, voor automobilisten en voor auto’s met caravan of aanhanger.
-Openbaar vervoer
Bijna alle steden van betekenis zijn met de trein bereikbaar en veel kleinere vakantieplaatsen met een lokaal lijntje of zelfs met een nostalgisch boemeltje. Alleen in de berggebieden zijn de mogelijkheden om met de trein te reizen uiteraard beperkt. De belangrijkste trajecten zijn de westelijke route(zie figuur 8) (Wenen–Linz–Salzburg–Innsbruck–Bregenz) en de zuidelijke route (Wenen–Wiener Neustadt–Graz–Klagenfurt–Villach–Salzburg). In Wenen kunt u ook gebruik maken van de U-bahn.
III Waarom gaat men naar Oostenrijk? En welke nationaliteit hebben de toeristen?En wat levert het op?
§7 In welk jaargetijden komt het belangrijkste toerisme voor?
In het winter seizoen komt het belangrijkste toerisme voor. Traditionele dorpjes verwelkomen skiërs met warme gastvrijheid en de gezellige apres ski avonden gaan tot in de kleine uurtjes door. Ook zijn er fantastische sneeuwcondities, goed betaalbare skilift abonnementen en het lange ski seizoen maakt van Oostenrijk een wereldberoemd ski paradijs. Echter schijnt het ’s zomers ook erg leuk te zijn. Dit is af te lezen uit de cijfers uit tabel 1. (Oudere mensen gaan ’s zomers graag wandelen in Oostenrijk. Bovendien is de droge lucht ook goed voor astma patiënten.) Daardoor verschillen de cijfers weinig van elkaar als je kijkt naar het zomer of winter seizoen. Zie tabel 1.
§8 Uit welk land komen de toeristen? En wat is de voornaamste bestemming?
Oostenrijk is een populair vakantieland. In de zomer trekken veel mensen naar de bergen van Oostenrijk om te wandelen of andere bergsporten te beoefenen. In 1999 bezochten 17,4 miljoen buitenlandse gasten Oostenrijk. Bijna 8 miljoen Oostenrijkers brachten de vakantie in hun eigen land door. In het totaal waren er 112,6 miljoen overnachtingen, hiervan waren 81,56 miljoen buitenlanders. Mensen gaan voornamelijk naar Tirol. Dit is dan ook het populairste skigebied.
Het grootste gedeelte van de toeristen is Duits. De rest is voor een groot deel van Nederlandse afkomst. Andere toeristen komen dan voorla uit de landen: Italië, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, België en Frankrijk. Dit is af te lezen uit tabel 2. Ik zal een paar opvallende vergelijkingen weergeven. Mensen uit Italië gaan vaak naar wenen (waarschijnlijk komen zij voor de cultuur.) Nederlanders, Duitsers, Belgen en Luxemburgers gaan het liefst naar Tirol, Salzburg en Karnten. Dit wijst erop dat deze landen voornamelijk voor de sport gaan. Groot-Brittannië is gelijk verdeeld. Men gaat graag naar Wenen, maar ook naar Tirol voor de sport.
§9 Wat zijn de inkomsten van het toerisme?
Het toerisme is één van de essentiële zuilen van de Oostenrijkse Economie. In 1999 bezochten 17,4 miljoen buitenlandse gasten Oostenrijk. In totaal waren er 112,6 miljoen overnachtingen, waarvan het aandeel aan buitenlanders 81,6 miljoen bedroeg. Tabel 3 bevat de informatie over de inkomsten van het toerisme. Opvallen is dat er minder opbrengsten zijn dan vroeger wat betreft de overnachtingen. Dit terwijl de inkomsten van de reizen alleen maar stijgen. Je zou dus kunnen zeggen dat steeds minder mensen op eigen gelegenheid naar Oostenrijk gaan en dus bij een reis bureau boeken. De reizen zijn namelijk apart berekend.
IV Welke milieuproblemen ontstaan door toerisme en hoe lost men die problemen op?
§10 Lawines
Bijna elk jaar verschijnt er wel een bericht over een sneeuwlawine in de krant. Een sneeuwlawine is een pak losse sneeuw dat plotseling als een witte wolk naar beneden komt rollen (zie figuur 9+10). Vooral als het een koude nacht is geweest en er flink veel sneeuw is gevallen, staan er vaak borden dat je op moet passen voor lawinegevaar. Je hebt plakkerige sneeuw en je hebt poedersneeuw. Bij plakkerige sneeuw heb je niet zo gauw een lawine, maar bij poedersneeuw wel. Omdat de sneeuw los ligt kan ook maar een enkel schokje de sneeuw doen rollen. De snelheid van een lawine kan wel een snelheid van 300 kilometer per uur bedragen. De luchtdruk die voor de lawine uitgaat, kan wel zo sterk zijn dat hij op een tegenoverliggende helling een bos kan ontwortelen. Vooral op de noordoostelijke hellingen is men altijd erg voorzichtig. Deze lawines worden vaak ook veroorzaakt door onvoorzichtige skiërs die zo nodig buiten de piste moeten skiën.
§11 Het probleem van de berghutjes: afval & afvalwater
Om de vele toeristen onderdak te bieden, zijn er in de bergen een groot aantal berghutten gebouwd (zie figuur 8). Ze zijn te vinden in alle delen van de Alpen. We kunnen ons de primitieve berghutten maar nauwelijks voorstellen. Vier muurtjes van rotsblokken met daaroverheen een blikken dak. De meeste hutten kunnen honderd mensen herbergen en je kunt er een goede maaltijd eten.
In de meeste Oostenrijkse berghutten is de koude waterbak van vroeger al lang vervangen door warme douches en in de hutten staan bedden. Omdat je met de auto steeds dichter bij de hutten kunt komen, worden deze steeds luxer. Maar door deze luxe blijft er ook hoe langer hoe meer rommel achter. Achteloos weggesmeten blikjes, plastic zakken, lege gasbusjes … noem maar op. Tot op grote hoogte zijn de sporen van het bergtoerisme al te vinden. Allerlei dingen worden omhoog gesleept, maar vrijwel niemand piekert erover de verpakking mee terug te nemen. Maar hoog in de bergen komt nu eenmaal geen vuilnisman en de waard van de hut en zijn vrouw hebben ook wel iets anders te doen dan de rommel van de toeristen op te ruimen! Daarom wordt de afvalberg van jaar tot jaar steeds hoger en ook de hoeveelheden afvalwater die op beekjes en gletsjers worden geloosd nemen bedenkelijke vormen aan. Op sommige plaatsen is het al voorgekomen dat het gletsjerwater waar bergdorpen van dronken, zo vuil was dat de bevolking drinkwater van ergens anders moest importeren!
§12 Erosie
Vaak worden hele stukken bos opgeofferd en bergen opgeblazen om skipistes te maken. Het mooie landschap verandert dus in een snel tempo. Aan de natuur van de Alpen wordt ogenschijnlijk geen schade toegebracht maar voor de planten- en dierenwereld heeft het grote gevolgen. Wanneer wij in de zomer in de bergen zijn, valt ons meteen het veelkleurige bloementapijt op waarmee de alpenweide bedekt zijn. Al die bloemen trekken insecten waaronder vlinders aan. Van al die insecten profiteren de vogels, die in een groot aantal aanwezig zijn. Wij kunnen ons niet voorstellen dat onder zo´n enorme berg sneeuw zo´n rijke plantenwereld schuilgaat. Je kunt het vergelijken met een dekbed. Als je daar onder kruipt, houdt het je lekker warm. Net zo houdt de lucht in de sneeuw het beetje warmte van de aarde vast. De wortels van de planten zijn ´s winters daardoor niet bevroren. Sneeuw is dus niet schadelijk zoals wel eens wordt beweerd, maar zorgt er juist voor dat planten en dieren niet doodvriezen!
Wat gebeurt er nu als deze velden opeens als skipiste worden gebuikt? De sneeuw wordt er telkens opnieuw vastgestampt, niet alleen door de vele skiërs maar vooral door de zware pistemachines die worden gebruikt om de piste in goede staat te houden. De aangestampte sneeuw verliest daardoor zijn lucht en verandert dus in ijs. Daardoor kan de sneeuw de warmte van de aarde niet meer vasthouden en bevriest de grond. Als in het voorjaar de sneeuw gaat smelten, blijft op de piste nog weken lang een laag ijs liggen.
Het begin van de korte alpenzomer wordt daardoor nog eens enkele weken vertraagd. In de zomer kun je zien wat voor schade de sneeuwmachines hebben aangericht. Zij stampen de grond zo vast aan, dat deze ondoordringbaar wordt voor water. Zo stroomt het smeltwater en later het regenwater over de grond naar beneden en slepen losse steentjes en plantenresten met zich mee. Dit verschijnsel noemen we erosie. Door deze erosie worden grote stukken grond verplaatst naar lager liggende plaatsen waar de weiden bedolven worden. Als je zou proberen om deze grond terug naar zijn oude plek te brengen, ontstaat er gevaar voor lawines omdat de los opgebrachte grond makkelijk wegglijdt.
Vaak worden hele stukken bos opgeofferd en bergen opgeblazen om skipistes te maken. Het mooie landschap verandert dus in een snel tempo. Aan de natuur van de Alpen wordt ogenschijnlijk geen schade toegebracht maar voor de planten- en dierenwereld heeft het grote gevolgen. Wanneer wij in de zomer in de bergen zijn, valt ons meteen het veelkleurige bloementapijt op waarmee de alpenweide bedekt zijn. Al die bloemen trekken insecten waaronder vlinders aan. Van al die insecten profiteren de vogels, die in een groot aantal aanwezig zijn. Wij kunnen ons niet voorstellen dat onder zo´n enorme berg sneeuw zo´n rijke plantenwereld schuilgaat. Je kunt het vergelijken met een dekbed. Als je daar onder kruipt, houdt het je lekker warm. Net zo houdt de lucht in de sneeuw het beetje warmte van de aarde vast. De wortels van de planten zijn ´s winters daardoor niet bevroren. Sneeuw is dus niet schadelijk zoals wel eens wordt beweerd, maar zorgt er juist voor dat planten en dieren niet doodvriezen!
Wat gebeurt er nu als deze velden opeens als skipiste worden gebuikt? De sneeuw wordt er telkens opnieuw vastgestampt, niet alleen door de vele skiërs maar vooral door de zware pistemachines die worden gebruikt om de piste in goede staat te houden. De aangestampte sneeuw verliest daardoor zijn lucht en verandert dus in ijs. Daardoor kan de sneeuw de warmte van de aarde niet meer vasthouden en bevriest de grond. Als in het voorjaar de sneeuw gaat smelten, blijft op de piste nog weken lang een laag ijs liggen.
Het begin van de korte alpenzomer wordt daardoor nog eens enkele weken vertraagd. In de zomer kun je zien wat voor schade de sneeuwmachines hebben aangericht. Zij stampen de grond zo vast aan, dat deze ondoordringbaar wordt voor water. Zo stroomt het smeltwater en later het regenwater over de grond naar beneden en slepen losse steentjes en plantenresten met zich mee. Dit verschijnsel noemen we erosie. Door deze erosie worden grote stukken grond verplaatst naar lager liggende plaatsen waar de weiden bedolven worden. Als je zou proberen om deze grond terug naar zijn oude plek te brengen, ontstaat er gevaar voor lawines omdat de los opgebrachte grond makkelijk wegglijdt.
§13 Eventuele oplossingen
Gelukkig worden steeds meer hutten verplicht om hun afval naar het dal af te voeren en om het afvalwater ter zuiveren. Omdat dit erg veel geld kost, zal het lang duren eer het milieu bij de berghutten echt schoon is. Bovendien liggen veel hutten ver weg waardoor het bijna onmogelijk is het afval te verwerken of af te voeren. Bergwandelaars en klimmers kunnen zelf ook hun steentje bijdragen aan een schone bergwereld. Zij moeten hun lege verpakkingen zelf mee naar beneden nemen. In veel berghutten zijn daarvoor gratis afvalzakjes op te halen. Met een beetje goede wil van de bergliefhebber moeten sport en milieubescherming dan samen kunnen gaan! En wat betreft de lawines die ontstaan: men moet strenger letten op off-piste skiërs en hen hoge boetes opleggen. Ook moet men de skipistes niet meer uitbreiden. Er zijn pistes genoeg.
Hoofdvraag: Wat is de invloed van het toerisme op de economie en het milieu van Oostenrijk?
Oostenrijk heeft een gebergtetoendra en een hooggebergte klimaat. Veel toeristen worden aangetrokken door de wintersport, de mooie bergen waar men kan wandelen, de zeer mooie natuur en de toeristische attracties. Verder zijn de accomodaties zeer goed. Ook de infrastructuur is zeer goed. Dankzij deze dingen verdient Oostenrijk veel aan het toerisme. Dit ondersteunt de economie enorm. Het zomer toerisme en winter toerisme staan wat cijfers betreft haast gelijk aan elkaar. Beide seizoenen trekken veel toerisme. De skieers komen voornamelijk uit Duitsland, Nederland, Italië, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, België en Frankrijk. Wel is het toerisme slecht voor het milieu van Oostenrijk en dat is jammer. Lawines ontstaan, erosie ontstaat, vervuiling van het water en de grond en ook de uitlaatgassen spelen een belangrijke rol. Want deze vervuiling kost Oostenrijk vaak weer geld. Toch blijven de inkomsten van het toerisme meer, waardoor Oostenrijk het Toerisme erg nodig heeft. Misschien dat extra liften mogelijkheid bieden om de vele uitlaatgassen die er vrij komen door de wintersporters die steeds weer naar de pistes rijden tegen te gaan. De troep bij de berghutten zal waarschijnlijk altijd blijven bestaan. Ookal heb je kans dat het minder wordt. Wat betreft de lawines door de skiërs moet er strenger gecontroleerd moet worden op mensen die off- piste gaan skiën, want zij zijn hier vaak de boosdoeners van. Dus er zouden gewoon boetes op moeten staan. Luisteren ze niet dan is dit weer goed voor de economie.
Bronnen:
http://www.oostenrijk.beginthier.nl
http://www.npht.sbg.ac.at
http://www.topcamping.at
http://www.kaernten.at
http://www.bruck-grossglockner.at
http://www.kitzbueheler-alpen.com
http://www.oostenrijk.pagina.nl/
http://www.austria-tourism.at/nl/
http://www.landenweb.com/
http://www.statistik.at/index.shtml
http://www.vakantie-oostenrijk.nl
Msn Encarta (Encarta on-line)
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
S.
S.
Heel goed verslag, erg goede informatie. Maar welke tabellen bedoel je?
9 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
ik vind het ook een super goed verslag......
8 jaar geleden