Oostenrijk

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 3566 woorden
  • 16 februari 2004
  • 104 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
104 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

I Wat zij de belangrijkste geografische kenmerken van Oostenrijk?

§1 Waar ligt Oostenrijk? Oostenrijk (officieel: Republik Österreich) is een bondsrepubliek en ligt in het centrum van Europa. Oostenrijk is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Het heeft landsgrenzen met Zwitserland en Liechtenstein in het westen, Hongarije in het oosten, Slovenië en Italië in het zuiden en Duitsland, Tsjechië en Slowakije in het noorden. (figuur 1) §2 Wat voor Klimaat heeft Oostenrijk? En hoe is het landschap? Boven de 1500 meter heerst het hooggebergteklimaat. Kenmerkend zijn de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zomer en winter en noord- en zuidhelling. Door de ijle lucht stijgt de temperatuur overdag snel. In de nacht daalt de temperatuur echter weer zeer snel. Boven de 1800 meter komt de gemiddelde temperatuur in de zomer niet veel hoger dan 10°C. Dit is een gebergtetoendra. Op 2800 meter begint de sneeuwgrens. Hier begint pas het echte hooggebergte klimaat. Het verschil tussen de noord helling en de zuidhelling kan tientallen graden bedragen. Het heuvelland en de laagvlakten vormen de overgang naar een landklimaat. Het zuiden neigt meer naar een mediterraan klimaat met mooie zomers en relatief weinig regen. Het westen heeft een klimaat met veel regen. De gemiddelde neerslag bedraagt 620 mm per jaar. Vooral in het voorjaar waait de föhn, een warme droge valwind die vooral waait in de noordelijke alpendalen. De temperatuur kan dan in enkele uren tussen 10 en 15°C stijgen. Hierdoor veroorzaakt de föhn in het bijzonder in de winter vaak groot lawinegevaar.

Een kwart van de oppervlakte van Oostenrijk behoort tot laag- en heuvelland. De rest behoort tot het middel- en hooggebergte. De hoogste toppen bereiken een hoogte van bijna 4000 meter. De hoogste berg is de Grossglockner, bijna 3800 meter. Een groot deel van het land wordt ingenomen door de Oost-Alpen. Naar het oosten daalt het gebergte af naar het heuvelland van het Wienerwald en naar de laagvlakte. Het Alpenvoorland loopt van de noordrand van de Alpen tot bij de hoofdstad Wenen. Het is een gebied met heuvelruggen, bossen, weiden en brede dalen. Oost-Oostenrijk bestaat uit vlakten en heuvelland (zie figuur 2). Onder invloed van het weer en de flora en fauna eroderen de Alpen en ontstaat er een landschap met hoge pieken en diepe dalen. Sneeuwlawines zijn een elk jaar terugkerend fenomeen en kosten de nodige slachtoffers. 's Winters en in het voorjaar als de sneeuw gaat smelten, is de kans op sneeuwlawines het grootst. Gletsjers zijn traag stromende ijs- en sneeuwrivieren. De snelheid waarmee gletsjers zich kunnen voortbewegen bedraagt in de Alpen 30 tot 150 meter per jaar. Oostenrijk telt ongeveer 2000 Alpengletsjers. De belangrijkste rivier die door Oostenrijk stroomt, is de Donau die ongeveer 350 kilometer over Oostenrijkse bodem stroomt. Oostenrijk telt ongeveer 90 meren. Vooral het stroomgebied van de Traun is rijk aan meren, o.a. de Attersee, het grootste Alpenmeer van Oostenrijk.

§3 Wat zijn de bevolkingskenmerken?

- Samenstelling v.d bevolking: Het Oostenrijkse volk is ontstaan uit vele etnische groepen: Illyriërs, Kelten, Germanen, Slaven, Hongaren e.a. Oostenrijk heeft meer dan 8 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van ongeveer 95 inwoners per km2. Het grootste deel (56%) van de Oostenrijkers woont in de grote steden. In de hoofdstad Wenen woont zelfs ruim 20% van de totale bevolking. Meer dan 100.000 inwoners tellen de steden Graz, Linz, Salzburg en Innsbruck. De ontvolking van het platteland gaat in een hoog tempo. Vooral de jongeren trekken weg naar de grote steden vanwege de industriële ontwikkeling en het toerisme. Een baan is daar makkelijker te vinden dan op het platteland. De huidige groei van de bevolking wordt vooral veroorzaakt door een positief migratieoverschot en pas op de tweede plaats door een geboorteoverschot.

- Taal: De bevolking is voor 97% Duitstalig. Er is een aantal kleine bevolkingsgroepen die een andere taal spreken. In enkele delen van Burgenland wonen Hongaren (6% van de bewoners van dat land). In Wenen woont een kleine Tsjechische en Slowaakse minderheid (7000). In Karinthië en Burgenland wonen twee kleine etnische minderheden, 19.000 Slovenen in Zuid-Karinthië en 26.000 Kroaten in Burgenland.

- Godsdienst: Van de bevolking is ruim 78% rooms-katholiek, ongeveer 5% is protestants (vnl. luthers) en ongeveer 8,6% is onkerkelijk. De Rooms-katholieke Kerk is verdeeld in twee kerkprovincies: het aartsbisdom Salzburg met vier bisdommen en het aartsbisdom Wenen met drie bisdommen. In 1925 sloten de luthersen en gereformeerden zich aaneen tot de Evangelische Kirche Augsburgischen und Helvetischen Bekenntnisses in Oesterreich met aan het hoofd ervan een bisschop. De nieuwe Protestantenwet van 1961 verleende aan de Evangelische Kirche volledige autonomie en de garantie van financiële steun door de staat. Ook de oud-katholieken hebben een bisschop in Wenen. De joodse gemeenschap, in 1938 nog 180.000 zielen, leeft voornamelijk in Wenen en is gekrompen tot ongeveer 10.000. Onder de migranten zijn veel moslims en leden van Oost-Europese orthodoxe kerken.

II Wat voor faciliteiten zijn er in Oostenrijk en wat zijn de grootste toeristische attracties?

§4 Attracties Wenen is het meest toeristisch. In de binnenstad bevindt zich de Hofburg met de Spaanse Rijschool en de beroemde Stephansdom. Aan de Ringstrasse die rond de binnenstad loopt vinden we de Karlskirche, de mooiste kerk van Wenen, historische theaters en vele musea, bijvoorbeeld Historisches Museum der Stadt Wien, Museum Moderne Kunst, Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum en het Uhrenmuseum, Schloss Schönbrunn, het "Versailles" van Oostenrijk is vooral veelbezocht. Vaak bezocht wordt het Prater, een kermis die er altijd staat ook heeft deze kermis een wereld beroemd reuzenrad (zie figuur 3).

In Niederösterreich vind je heel veel kloosters, burchten en paleizen en veel stadjes als Dürnstein, Lilienfeld en Retz. Heel bekend is het klooster Melk, een van de mooiste barok abdijen van Europa. Burgenland, langs de grens met Hongarije wordt gekenmerkt door de vele kastelen, de wijnbouw en het steppelandschap rond het natuurgebied Neusiedler See, het grootste steppemeer van Europa. Aan de oevers van de Neusiedler See liggen badplaatsen als Rust en Padersdorf. Ook in Steiermark zijn veel abdijen en kastelen te vinden. Voor sportieve toeristen zijn er heel veel wandel- en fietspaden. De hoofdstad Graz organiseert jaarlijks heel veel culturele evenementen. Maar het Toeristisch hoogtepunt is Schloss Eggenberg, een barok slot met twintig pronkzalen die als museum zijn ingericht. Verder bevinden zich in het slot nog een jachtmuseum en een historisch museum met vondsten van de prehistorie tot de Romeinse tijd, met als belangrijkste object de "Kultwagen" uit de Hallstattperiode. (zie figuur 4)

Het profielwerkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Karinthië is ongeveer de populairste vakantiebestemming in Oostenrijk met o.a. ongeveer 200 druk bezochte dal- en bergmeren. De Grossglockner-Hochalpenstrasse is een prachtige bergweg langs gletsjers en door de eeuwige sneeuw. De hoofdstad Klagenfurt is bekend door allerlei oude gebouwen en verschillende musea, waaronder het Landesmuseum met mozaïeken, beelden en graffragmenten uit de Romeinse tijd. Op de Magdalensberg ligt de Romeinse ruïne Virunum. Oberösterreich ten noorden van de Donau heeft een glooiend, groen landschap. Ten zuiden van de Donau liggen bergen, bergmeren, veel bossen en riviertjes. Ten noorden van de hoofdstad Linz ligt de cisterciënzer abdij Wilhering met een van de mooiste rococo kerken van Oostenrijk. Het concentratiekamp Mauthausen is opengesteld voor het publiek en toont de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog. Het grootste alpenmeer van Oostenrijk is de Attersee met een indrukwekkende natuur (zie figuur 5). Bad Ischl is een bekend kuuroord. Salzburg is een van de culturele barokke hoogtepunten van Europa. Toeristen bezoeken hier vooral de Dom en de Domplatz, Mozarts woonhuis, het Dommuseum en het Spielzeugmuseum. Het Salzburgerland, in het westen van Oostenrijk wordt gekenmerkt door hoge bergen, heuvels, sparrenbossen en het zoutte verleden( vroeger werd er hier veel zout gewonnen). Een oude nog steeds in bedrijf zijnde zoutmijn ligt in Bad Dürnberg. Zeer interessant in de buurt van Werfen is de Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. Ten noorden van Saalfelden ligt de Lamprechtshöhle met gekke steenformaties en ondergrondse watervallen. De Krimmler watervallen storten zich 380 meter omlaag. Het beste van alles vindt men Tirol (zie tabel 2) met zijn indrukwekkende berglandschap, bossen en dalen en plaatsen als Innsbruck, Kufstein, Kitzbühel en natuurlijk Fieberbrunn heeft alles in zich voor een geslaagde vakantie. Innsbruck is de culturele hoofdstad van Tirol met o.a. de Spitalkirche uit 1320. Het bekendste gebouw is het Haus mit dem Goldenen Dachl dat bedekt zou zijn geweest met 2680 vergulde koperplaten. De Hofkirche, gebouwd als mausoleum voor keizer Maximiliaan, staat langs het Tiroler Volksmuseum. In de Alpenzoo zijn tientallen soorten Alpendieren te zien. Een favoriete bestemming in Tirol is het Zillertal met veel wandel- en skigebieden. In Kufstein is het Heldenorgel gebouwd, een openluchtorgel met 46 registers en 5000 pijpen. De internationale jetset komt bij elkaar in het mondaine Kitzbühel. Het hoogst gelegen hotel-restaurant van Oostenrijk is te bereiken met de Tiroler Zugspitzbahn en ligt op 2805 meter hoogte. In het Ötztal werd in 1991 "Ötzi" gevonden, een gemummificeerde jager die 5300 jaar eerder was overleden. En in Fieberbrunn is wel niet zoveel te beleven (behalve dan dat “lord of the boards” daar wordt gehouden zie figuur 6) maar je kunt er lekker skiën en het is er altijd super gezellig. Vorarlberg is de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk. Vorarlberg is vooral geschikt voor wandel- en autotochten. De hoofdstad Bregenz is bekend om zijn Festspiele die in juli en augustus gehouden worden. Interessant is het Vorarlberger Landesmuseum waar de geschiedenis van Bregenz en Vorarlberg wordt verteld. Een bekende toeristenstad is Schrunz.

§5 Accommodaties

-Hotels en familiepensions
Het is geen probleem accommodatie te vinden in Oostenrijk, ook niet als je op goed geluk een kamer zoekt. Er zijn honderden hotels, familiepensions, Gasthöfe in alle prijscategorieën en ook is de ‘Zimmer frei’ overal te vinden. De service die deze Oostenrijkse variant van bed & breakfast biedt, is vaak heel goed. De kamers met eigen badkamer doen vaak niet onder voor die van een middenklassenhotel. Niet voor niets hebben trouwe Oostenrijk-gangers vaste adresjes bij particulieren die een paar kamers verhuren of een klein pension of Gasthof runnen.

De overnachting is in Oostenrijk verhoudingsgewijs voordelig, zeker als je kiest voor de iets minder toeristische gebieden. Dan kun je zelfs in het ontzettend toeristische Tirol nog aangename en voordelige accommodatie vinden. In de steden is het, zoals overal op de wereld, het duurst om te overnachten.

-Jeugdherbergen
Jeugdherbergen hebben zich aangepast aan de moderne eisen. Ze liggen vaak in mooie gebieden of centraal in de stad en beschikken over onder meer tweepersoonskamers en familiekamers met vier bedden.

-Kastelen en paleizen
Wie juist meer voelt voor een chique overnachting kan terecht bij enkele tientallen kastelen en paleizen die erop zijn ingericht gasten te ontvangen. Ze bieden een aparte sfeer, met hun stijlvol ingerichte kamers en zalen. In sommige kastelen treedt de adellijke familie zelf als gastheer op.

§6 Vervoer

-Autorijden
Voor het gebruik van de Oostenrijkse Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) moet tol betaald worden – officieel vanwege het milieu en de geluidshinder, inofficieel om de schatkist te spekken. Je betaalt niet bij een kassa aan de snelweg maar koopt een algemeen vignet of ‘Mautpicker’ bij pompstations, wegrestaurants of wisselkantoren langs de snelweg in Duitsland en Oostenrijk. De vignetten zijn er in drie variaties: een tien-dagenvignet, een twee-maandenvignet, geldig gedurende twee opeenvolgende maanden en een jaarvignet dat in de maand december ingaat en 14 maanden geldig is. Er zijn verschillende tarieven: voor motorrijders, voor automobilisten en voor auto’s met caravan of aanhanger.

-Openbaar vervoer
Bijna alle steden van betekenis zijn met de trein bereikbaar en veel kleinere vakantieplaatsen met een lokaal lijntje of zelfs met een nostalgisch boemeltje. Alleen in de berggebieden zijn de mogelijkheden om met de trein te reizen uiteraard beperkt. De belangrijkste trajecten zijn de westelijke route(zie figuur 8) (Wenen–Linz–Salzburg–Innsbruck–Bregenz) en de zuidelijke route (Wenen–Wiener Neustadt–Graz–Klagenfurt–Villach–Salzburg). In Wenen kunt u ook gebruik maken van de U-bahn.

III Waarom gaat men naar Oostenrijk? En welke nationaliteit hebben de toeristen?En wat levert het op? §7 In welk jaargetijden komt het belangrijkste toerisme voor?

In het winter seizoen komt het belangrijkste toerisme voor. Traditionele dorpjes verwelkomen skiërs met warme gastvrijheid en de gezellige apres ski avonden gaan tot in de kleine uurtjes door. Ook zijn er fantastische sneeuwcondities, goed betaalbare skilift abonnementen en het lange ski seizoen maakt van Oostenrijk een wereldberoemd ski paradijs. Echter schijnt het ’s zomers ook erg leuk te zijn. Dit is af te lezen uit de cijfers uit tabel 1. (Oudere mensen gaan ’s zomers graag wandelen in Oostenrijk. Bovendien is de droge lucht ook goed voor astma patiënten.) Daardoor verschillen de cijfers weinig van elkaar als je kijkt naar het zomer of winter seizoen. Zie tabel 1.

§8 Uit welk land komen de toeristen? En wat is de voornaamste bestemming?

Oostenrijk is een populair vakantieland. In de zomer trekken veel mensen naar de bergen van Oostenrijk om te wandelen of andere bergsporten te beoefenen. In 1999 bezochten 17,4 miljoen buitenlandse gasten Oostenrijk. Bijna 8 miljoen Oostenrijkers brachten de vakantie in hun eigen land door. In het totaal waren er 112,6 miljoen overnachtingen, hiervan waren 81,56 miljoen buitenlanders. Mensen gaan voornamelijk naar Tirol. Dit is dan ook het populairste skigebied. Het grootste gedeelte van de toeristen is Duits. De rest is voor een groot deel van Nederlandse afkomst. Andere toeristen komen dan voorla uit de landen: Italië, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, België en Frankrijk. Dit is af te lezen uit tabel 2. Ik zal een paar opvallende vergelijkingen weergeven. Mensen uit Italië gaan vaak naar wenen (waarschijnlijk komen zij voor de cultuur.) Nederlanders, Duitsers, Belgen en Luxemburgers gaan het liefst naar Tirol, Salzburg en Karnten. Dit wijst erop dat deze landen voornamelijk voor de sport gaan. Groot-Brittannië is gelijk verdeeld. Men gaat graag naar Wenen, maar ook naar Tirol voor de sport.

§9 Wat zijn de inkomsten van het toerisme?

Het toerisme is één van de essentiële zuilen van de Oostenrijkse Economie. In 1999 bezochten 17,4 miljoen buitenlandse gasten Oostenrijk. In totaal waren er 112,6 miljoen overnachtingen, waarvan het aandeel aan buitenlanders 81,6 miljoen bedroeg. Tabel 3 bevat de informatie over de inkomsten van het toerisme. Opvallen is dat er minder opbrengsten zijn dan vroeger wat betreft de overnachtingen. Dit terwijl de inkomsten van de reizen alleen maar stijgen. Je zou dus kunnen zeggen dat steeds minder mensen op eigen gelegenheid naar Oostenrijk gaan en dus bij een reis bureau boeken. De reizen zijn namelijk apart berekend.

IV Welke milieuproblemen ontstaan door toerisme en hoe lost men die problemen op?

§10 Lawines

Bijna elk jaar verschijnt er wel een bericht over een sneeuwlawine in de krant. Een sneeuwlawine is een pak losse sneeuw dat plotseling als een witte wolk naar beneden komt rollen (zie figuur 9+10). Vooral als het een koude nacht is geweest en er flink veel sneeuw is gevallen, staan er vaak borden dat je op moet passen voor lawinegevaar. Je hebt plakkerige sneeuw en je hebt poedersneeuw. Bij plakkerige sneeuw heb je niet zo gauw een lawine, maar bij poedersneeuw wel. Omdat de sneeuw los ligt kan ook maar een enkel schokje de sneeuw doen rollen. De snelheid van een lawine kan wel een snelheid van 300 kilometer per uur bedragen. De luchtdruk die voor de lawine uitgaat, kan wel zo sterk zijn dat hij op een tegenoverliggende helling een bos kan ontwortelen. Vooral op de noordoostelijke hellingen is men altijd erg voorzichtig. Deze lawines worden vaak ook veroorzaakt door onvoorzichtige skiërs die zo nodig buiten de piste moeten skiën.

§11 Het probleem van de berghutjes: afval & afvalwater

Om de vele toeristen onderdak te bieden, zijn er in de bergen een groot aantal berghutten gebouwd (zie figuur 8). Ze zijn te vinden in alle delen van de Alpen. We kunnen ons de primitieve berghutten maar nauwelijks voorstellen. Vier muurtjes van rotsblokken met daaroverheen een blikken dak. De meeste hutten kunnen honderd mensen herbergen en je kunt er een goede maaltijd eten. In de meeste Oostenrijkse berghutten is de koude waterbak van vroeger al lang vervangen door warme douches en in de hutten staan bedden. Omdat je met de auto steeds dichter bij de hutten kunt komen, worden deze steeds luxer. Maar door deze luxe blijft er ook hoe langer hoe meer rommel achter. Achteloos weggesmeten blikjes, plastic zakken, lege gasbusjes … noem maar op. Tot op grote hoogte zijn de sporen van het bergtoerisme al te vinden. Allerlei dingen worden omhoog gesleept, maar vrijwel niemand piekert erover de verpakking mee terug te nemen. Maar hoog in de bergen komt nu eenmaal geen vuilnisman en de waard van de hut en zijn vrouw hebben ook wel iets anders te doen dan de rommel van de toeristen op te ruimen! Daarom wordt de afvalberg van jaar tot jaar steeds hoger en ook de hoeveelheden afvalwater die op beekjes en gletsjers worden geloosd nemen bedenkelijke vormen aan. Op sommige plaatsen is het al voorgekomen dat het gletsjerwater waar bergdorpen van dronken, zo vuil was dat de bevolking drinkwater van ergens anders moest importeren!

§12 Erosie

Vaak worden hele stukken bos opgeofferd en bergen opgeblazen om skipistes te maken. Het mooie landschap verandert dus in een snel tempo. Aan de natuur van de Alpen wordt ogenschijnlijk geen schade toegebracht maar voor de planten- en dierenwereld heeft het grote gevolgen. Wanneer wij in de zomer in de bergen zijn, valt ons meteen het veelkleurige bloementapijt op waarmee de alpenweide bedekt zijn. Al die bloemen trekken insecten waaronder vlinders aan. Van al die insecten profiteren de vogels, die in een groot aantal aanwezig zijn. Wij kunnen ons niet voorstellen dat onder zo´n enorme berg sneeuw zo´n rijke plantenwereld schuilgaat. Je kunt het vergelijken met een dekbed. Als je daar onder kruipt, houdt het je lekker warm. Net zo houdt de lucht in de sneeuw het beetje warmte van de aarde vast. De wortels van de planten zijn ´s winters daardoor niet bevroren. Sneeuw is dus niet schadelijk zoals wel eens wordt beweerd, maar zorgt er juist voor dat planten en dieren niet doodvriezen! Wat gebeurt er nu als deze velden opeens als skipiste worden gebuikt? De sneeuw wordt er telkens opnieuw vastgestampt, niet alleen door de vele skiërs maar vooral door de zware pistemachines die worden gebruikt om de piste in goede staat te houden. De aangestampte sneeuw verliest daardoor zijn lucht en verandert dus in ijs. Daardoor kan de sneeuw de warmte van de aarde niet meer vasthouden en bevriest de grond. Als in het voorjaar de sneeuw gaat smelten, blijft op de piste nog weken lang een laag ijs liggen. Het begin van de korte alpenzomer wordt daardoor nog eens enkele weken vertraagd. In de zomer kun je zien wat voor schade de sneeuwmachines hebben aangericht. Zij stampen de grond zo vast aan, dat deze ondoordringbaar wordt voor water. Zo stroomt het smeltwater en later het regenwater over de grond naar beneden en slepen losse steentjes en plantenresten met zich mee. Dit verschijnsel noemen we erosie. Door deze erosie worden grote stukken grond verplaatst naar lager liggende plaatsen waar de weiden bedolven worden. Als je zou proberen om deze grond terug naar zijn oude plek te brengen, ontstaat er gevaar voor lawines omdat de los opgebrachte grond makkelijk wegglijdt.

Vaak worden hele stukken bos opgeofferd en bergen opgeblazen om skipistes te maken. Het mooie landschap verandert dus in een snel tempo. Aan de natuur van de Alpen wordt ogenschijnlijk geen schade toegebracht maar voor de planten- en dierenwereld heeft het grote gevolgen. Wanneer wij in de zomer in de bergen zijn, valt ons meteen het veelkleurige bloementapijt op waarmee de alpenweide bedekt zijn. Al die bloemen trekken insecten waaronder vlinders aan. Van al die insecten profiteren de vogels, die in een groot aantal aanwezig zijn. Wij kunnen ons niet voorstellen dat onder zo´n enorme berg sneeuw zo´n rijke plantenwereld schuilgaat. Je kunt het vergelijken met een dekbed. Als je daar onder kruipt, houdt het je lekker warm. Net zo houdt de lucht in de sneeuw het beetje warmte van de aarde vast. De wortels van de planten zijn ´s winters daardoor niet bevroren. Sneeuw is dus niet schadelijk zoals wel eens wordt beweerd, maar zorgt er juist voor dat planten en dieren niet doodvriezen! Wat gebeurt er nu als deze velden opeens als skipiste worden gebuikt? De sneeuw wordt er telkens opnieuw vastgestampt, niet alleen door de vele skiërs maar vooral door de zware pistemachines die worden gebruikt om de piste in goede staat te houden. De aangestampte sneeuw verliest daardoor zijn lucht en verandert dus in ijs. Daardoor kan de sneeuw de warmte van de aarde niet meer vasthouden en bevriest de grond. Als in het voorjaar de sneeuw gaat smelten, blijft op de piste nog weken lang een laag ijs liggen. Het begin van de korte alpenzomer wordt daardoor nog eens enkele weken vertraagd. In de zomer kun je zien wat voor schade de sneeuwmachines hebben aangericht. Zij stampen de grond zo vast aan, dat deze ondoordringbaar wordt voor water. Zo stroomt het smeltwater en later het regenwater over de grond naar beneden en slepen losse steentjes en plantenresten met zich mee. Dit verschijnsel noemen we erosie. Door deze erosie worden grote stukken grond verplaatst naar lager liggende plaatsen waar de weiden bedolven worden. Als je zou proberen om deze grond terug naar zijn oude plek te brengen, ontstaat er gevaar voor lawines omdat de los opgebrachte grond makkelijk wegglijdt.

§13 Eventuele oplossingen

Gelukkig worden steeds meer hutten verplicht om hun afval naar het dal af te voeren en om het afvalwater ter zuiveren. Omdat dit erg veel geld kost, zal het lang duren eer het milieu bij de berghutten echt schoon is. Bovendien liggen veel hutten ver weg waardoor het bijna onmogelijk is het afval te verwerken of af te voeren. Bergwandelaars en klimmers kunnen zelf ook hun steentje bijdragen aan een schone bergwereld. Zij moeten hun lege verpakkingen zelf mee naar beneden nemen. In veel berghutten zijn daarvoor gratis afvalzakjes op te halen. Met een beetje goede wil van de bergliefhebber moeten sport en milieubescherming dan samen kunnen gaan! En wat betreft de lawines die ontstaan: men moet strenger letten op off-piste skiërs en hen hoge boetes opleggen. Ook moet men de skipistes niet meer uitbreiden. Er zijn pistes genoeg. Hoofdvraag: Wat is de invloed van het toerisme op de economie en het milieu van Oostenrijk? Oostenrijk heeft een gebergtetoendra en een hooggebergte klimaat. Veel toeristen worden aangetrokken door de wintersport, de mooie bergen waar men kan wandelen, de zeer mooie natuur en de toeristische attracties. Verder zijn de accomodaties zeer goed. Ook de infrastructuur is zeer goed. Dankzij deze dingen verdient Oostenrijk veel aan het toerisme. Dit ondersteunt de economie enorm. Het zomer toerisme en winter toerisme staan wat cijfers betreft haast gelijk aan elkaar. Beide seizoenen trekken veel toerisme. De skieers komen voornamelijk uit Duitsland, Nederland, Italië, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, België en Frankrijk. Wel is het toerisme slecht voor het milieu van Oostenrijk en dat is jammer. Lawines ontstaan, erosie ontstaat, vervuiling van het water en de grond en ook de uitlaatgassen spelen een belangrijke rol. Want deze vervuiling kost Oostenrijk vaak weer geld. Toch blijven de inkomsten van het toerisme meer, waardoor Oostenrijk het Toerisme erg nodig heeft. Misschien dat extra liften mogelijkheid bieden om de vele uitlaatgassen die er vrij komen door de wintersporters die steeds weer naar de pistes rijden tegen te gaan. De troep bij de berghutten zal waarschijnlijk altijd blijven bestaan. Ookal heb je kans dat het minder wordt. Wat betreft de lawines door de skiërs moet er strenger gecontroleerd moet worden op mensen die off- piste gaan skiën, want zij zijn hier vaak de boosdoeners van. Dus er zouden gewoon boetes op moeten staan. Luisteren ze niet dan is dit weer goed voor de economie.

Bronnen:

http://www.oostenrijk.beginthier.nl
http://www.npht.sbg.ac.at
http://www.topcamping.at
http://www.kaernten.at
http://www.bruck-grossglockner.at
http://www.kitzbueheler-alpen.com
http://www.oostenrijk.pagina.nl/ http://www.austria-tourism.at/nl/ http://www.landenweb.com/ http://www.statistik.at/index.shtml
http://www.vakantie-oostenrijk.nl
Msn Encarta (Encarta on-line)

REACTIES

S.

S.

Heel goed verslag, erg goede informatie. Maar welke tabellen bedoel je?

9 jaar geleden

H.

H.

ik vind het ook een super goed verslag......

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.