ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Rode wijn destilleren
Inleiding
Door het experiment uit te voeren wil ik erachter komen of je alcohol kan destilleren van rode wijn met behulp van een destillatieopstelling. De definitie van destilleren is: Scheidingsmethode voor vloeistofmengsels die berust op het verschil in kookpunt van de componenten. Door een bepaalde opstelling in elkaar te zetten en ervoor te zorgen dat de temperatuur precies de juiste is denk ik dat ik de alcohol uit de rode wijn halen.

Werkwijze
1 Bouw de opstelling na.


2. Sluit een slang aan op ‘kraanwater uit’ en doe het einde van deze in de gootsteen.
3. Sluit een slang aan op ‘kraanwater in’ en sluit deze aan op de kraan.
4. Doe 50 milliliter rode wijn in de destillatie kolf.
5. Doe om de thermometer een rubberen bandje. Zet de thermometer in de hals van de destillatie kolf.
6. Laat de opstelling controleren door je docent.
7. Zet de kraan zachtjes aan en controleer of de slangen goed zitten.
8. Zet de brander aan op de ruisende vlam, zet de brander onder de driepoot.
9. Als er 5 milliliter alcohol in de destillaat is gedruppeld doe dan eerst de brander uit en daarna de kraan.
10. Doe de verzamelde alcohol in een platte glazen schaal, vraag je docent of je de alcohol mag aansteken (als het licht uit is in het lokaal zijn de vlammen beter te zien).

Resultaten
Voordat ik met het experiment begin zie ik een redelijk heldere donkerrode wijn. Tijdens het experiment bouwt de temperatuur zich op tot 80 graden Celsius. Rond de 30 graden Celsius kookt de wijn en ontstaat er condens. Via het diagonale stuk in de opstelling loopt de alcohol door naar het destillaat waar het redelijk snel in druppelt. Na een aantal minuten heb ik ruim 5 milliliter alcohol verzameld in het destillaat.


De wijn ziet er nog steeds hetzelfde uit.
Daarna giet ik de alcohol in een platte glazen schaal en ik steek het aan met een lucifer, de alcohol brandt. Doordat de lichten in het klaslokaal uit zijn, zijn de vlammen beter te zien. De alcohol brand zo’n 2 minuten daarna is het op.

Conclusie
Door de destillatieopstelling na te bouwen en alle stappen te volgen die in het hoofdstukje ‘Werkwijze’ zijn beschreven kan ik de alcohol uit de rode wijn halen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.