Bezig met je studiekeuze?

Deze en volgende week bieden we elke dag live Q&A's met studenten van verschillende studies. Stel je studiekeuzevragen, of kijk Q&A's terug.

 


Naar de Q&A's Alles over studiekeuze


ADVERTENTIE
Stel al je studiekeuzevragen aan studenten

Elke dag organiseren we meerdere live Q&A's waarbij studenten je studiekeuzevragen beantwoorden. Morgen om 15:00 is er weer een live Q&A  met studenten Dienke (Psychologie) en Wouter (Psychobiologie). Klik op de play-knop om een herinnering in te stellen!

Ga naar de livestream agenda

Suiker Onderzoekswerk
Doel van de proef:
Het onderzoeken welke suiker het snelst in water oplost.

Benodigdheden:

maatbeker

thermometer

roerspateltje

stopwatch

kraanwater

4 soorten suiker (korrelsuiker, poedersuiker, suikerklontje, kandij suiker)


Werkwijze:

We hebben een tabel gemaakt waar we de massa van de suiker, de oplostijd en de oplossnelheid in gram per seconden. Daarna vulde we de maatbeker tot 150 ml water en meten we de temperatuur op. We hebben eerst het suikerklontje gewogen en daarna het zelfde aantal gram genomen voor de andere soorten suikers. Wanneer we het eerste soort suiker in de maatbeker gooien, starten we de stopwatch en roeren de hele tijd op de zelfde snelheid door tot de suiker is opgelost.

We halen het water en suiker uit de maatbeker en herhalen de proef weer vanaf het begin.
Resultaten:


De temperatuur van het water waar de suiker in opgelost is was 22º Celsius en we hebben het in 150 ml kraan water opgelost.Soort suiker


Massa suiker in gram


Oplostijd in seconden


Oplossnelheid in gram per seconden


Korrelsuiker


3,3


92


0,0358695


Poedersuiker


3,1


58


0,0534482


Suikerklontje


3,29


137


0,0233576


Kandij suiker


3,29


422


0,0078199

Waarnemingen:

De korrelsuiker loste eerst snel op en daarna wat langzamer. De poedersuiker loste eerst gewoon op en er bleef later wat antiklonten middel over in het water dat niet oploste. Het suiker klontje loste eerst ook snel op maar later loste het veel minder snel op. Het kandij suiker loste heel langzaam op, hoe langer het er lag hoe bruiner het water werd.Conclusie:

De suiker die het snelste oploste was de poedersuiker. De poedersuiker heeft een oplossnelheid van 0,0534482 gram per seconden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.