ADVERTENTIE
Waarom je twee keer per week een zelftest moet doen!

Ein-de-lijk mag je weer naar school! Zonder afstand, maar met gratis zelftesten. Maar waarom je twee keer per week een zelftest moet doen lees je in ons artikel! 

Suiker Onderzoekswerk
Doel van de proef:
Het onderzoeken welke suiker het snelst in water oplost.

Benodigdheden:

maatbeker

thermometer

roerspateltje

stopwatch

kraanwater

4 soorten suiker (korrelsuiker, poedersuiker, suikerklontje, kandij suiker)


Werkwijze:

We hebben een tabel gemaakt waar we de massa van de suiker, de oplostijd en de oplossnelheid in gram per seconden. Daarna vulde we de maatbeker tot 150 ml water en meten we de temperatuur op. We hebben eerst het suikerklontje gewogen en daarna het zelfde aantal gram genomen voor de andere soorten suikers. Wanneer we het eerste soort suiker in de maatbeker gooien, starten we de stopwatch en roeren de hele tijd op de zelfde snelheid door tot de suiker is opgelost.

We halen het water en suiker uit de maatbeker en herhalen de proef weer vanaf het begin.
Resultaten:


De temperatuur van het water waar de suiker in opgelost is was 22º Celsius en we hebben het in 150 ml kraan water opgelost.Soort suiker


Massa suiker in gram


Oplostijd in seconden


Oplossnelheid in gram per seconden


Korrelsuiker


3,3


92


0,0358695


Poedersuiker


3,1


58


0,0534482


Suikerklontje


3,29


137


0,0233576


Kandij suiker


3,29


422


0,0078199

Waarnemingen:

De korrelsuiker loste eerst snel op en daarna wat langzamer. De poedersuiker loste eerst gewoon op en er bleef later wat antiklonten middel over in het water dat niet oploste. Het suiker klontje loste eerst ook snel op maar later loste het veel minder snel op. Het kandij suiker loste heel langzaam op, hoe langer het er lag hoe bruiner het water werd.Conclusie:

De suiker die het snelste oploste was de poedersuiker. De poedersuiker heeft een oplossnelheid van 0,0534482 gram per seconden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.