Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!


Destilleren van wijn.
Benodigdheden volledige les:
-indampschaaltje
-lucifer
-thermometer
-kooksteentjes
-wijn
-koeler
-brander
-destillatiekolf(volgens mij gebruikte wij gewoon een erlenmeyer)
-statief
-driepoot
-gaasje
1e proef:
Is wijn brandbaar?
Benodigdheden:
-Indampschaaltje met bodempje wijn
-lucifer
Waarnemingen voor de handelingen:
-De wijn is helder en rood van kleur
Handelingen:
-ik heb een lucifer aangestoken en die boven het laagje wijn in het indampschaaltje gehouden. toen ik bijna mijn hand brandde heb ik de lucifer weer uitgemaakt
Waarnemingen:
-waar de vlam de wijn raakte zijn doffe witte vliezen ontstaan,die drijven op de wijn. Voor de rest is de wijn niet veranderd
Conclusie:
-wijn is niet brandbaar.
2e proef
Destilleren van wijn.
Benodigdheden:
-statief
-brander
-destillatiekolf
-kooksteentjes
-koeler
-(schoon) indampschaaltje
-wijn
-thermometer
-lucifer
-driepoot
-gaasje
-bekerglaasje
Opstelling:
- de statief staat boven de brander,met daarop de Destillatiekolf,waar de thermometer in is gestoken. Deze thermometer hangt ongeveer een decimeter boven de wijn die onderin de kolf zit. In de wijn liggen de kooksteentjes. Aan de destillatiekolf is de koeler bevestigd. Onder het uiteinde van de koeler staat de driepoot met daarop het gaasje om het indampschaaltje(wat later word vervangen door het bekerglaasje) te ondersteunen.
Waarnemingen voor handelingen;
-de wijn is helder en donkerrood,bijna paarsachtig. De thermometer geeft 21o C aan.
Handelingen:
Na alles te hebben gecontroleerd steek ik de brander aan,rustige blauwe vlam,en zet deze onder het statief. Ik verwarm de wijn tot het kookpunt en wacht op de eerste druppel. Waneer deze is gevallen bekijk ik de stand van de thermometer. Hetzelfde doe ik na ongeveer 20 druppels. Waneer ik dat gedaan heb vervang ik het indampschaaltje door het bekerglaasje.
Ondertussen bekijk ik of hetgeen wat ik heb opgevangen brandbaar is (de verdere beschrijving daarvan komt later in dit verslag). Waneer er ongeveer 10 milliliter in het bekerglas zit zet ik de brander uit en noteer ik de laatste waarnemingen.
Waarnemingen;
Bij de eerste gevallen druppel geeft de thermometer een temperatuur van 81o C aan. De wijn lijkt nog niet te veranderen.
Bij 20 druppels is de temperatuur 90o C.
De druppels zijn helder en kleurloos.
Het destillaat wat in het bekerglas is opgevangen is hetzelfde als de druppels,het heeft een zoetige geur die ik ergens van herken maar niet goed kan plaatsen.
2,5e proef(proef tussendoor)
Is het destillaat van wijn brandbaar?
Benodigdheden;
-indampschaaltje met enkele druppels van het destillaat van wijn
-lucifers
Waarnemingen voor de proef
Het destillaat is een heldere kleurloze vloeistof
Handelingen
-ik steek een lucifer aan en houd deze boven het destilaat
Waarnemingen
-het destillaat begint te branden.het brand met vlammen die bijna niet zichtbaar zijn,alleen de toppen van de vlammen zijn zichtbaar. Deze zijn heel licht geel.
 


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Kut verslag, klopt geen hond van.

3 jaar geleden