Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

De gekleurde fles en De magische rozijn

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas vmbo | 336 woorden
  • 18 juli 2006
  • 24 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Titels van de proeven: De magische rozijn en De gekleurde fles.

Proef 1: De magische rozijn.

Doel van de Proef: Ik wil graag zien wat er gebeurd wat er gebeurd met rozijnen als je soda en azijn en water bij elkaar doet.

Benodigdheden:
Ø Schep soda
Ø Azijn
Ø 400 ml water
Ø Rozijnen
Ø Maatglas

Uitvoering: gooi een schep soda in het glas en doe er ong. 15 rozijnen in en doe er water bij(200 ml is wel voldoende) ROER NIET!
Zet het glas op tafel en doe er een scheut azijn in. Kijk en schrijf op wat je ziet.


Doorsnee tekening of proef opstelling.

Waarnemingen: Zodra je de azijn bij de soda en water en de rozijnen doet komt er allemaal schuim(gasbelletjes). Even later zie je dat de gasbelletjes zich aan de rozijnen hechten en ze tillen de rozijnen op naar het wateroppervlak maar als de rozijn het wateroppervlak heeft bereikt ontsnappen de belletjes en valt de rozijn weer naar beneden. Dit herhaalt zich de hele tijd.

Conclusie: Door de gasbelletjes van het azijn en soda die zich aan de rozijnen hechten komen de rozijnen omhoog en als de belletjes ontsnappen zinken de rozijnen.

Proef 2 de gekleurde fles.

Doel van de proef: ik wil graag weten wat er met de ballon gebeurd als je water in een erlenmeyer laat koken.

Benodigdheden:
Ø Statief met klem
Ø 5 ml water
Ø erlenmeyer
Ø ballon brander

Uitvoering: Doe 5 ml water in de erlenmeyer en zet hem vast in de klem. Doe de ballon er overheen en doe het vuur onder de erlenmeyer aan. Schrijf op wat je ziet.

Waarnemingen: Als je het water aan de kook brengt gaat de ballon groter worden en als ie heel groot is knapt de ballon en is er overal stoom.

Conclusie: Als het water kookt komt er stoom vanaf en dat stoom kan nergens heen, het kan alleen in de ballon. Om dat de ballon rekbaar is gaat alle stoom in de ballon zitten en zo wordt de ballon veel groter maar als de ballon te groot wordt gaat de ballon knappen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.