Isolatie

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 1e klas vwo | 747 woorden
  • 29 mei 2004
  • 214 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
214 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Wat is de beste manier om een plastic bekertje te isoleren?

Onderzoeksvraag

Wat is de beste manier om een plastic bekertje te isoleren?

Met een deksel (1), isolatiemateriaal (2), een kartonnen bekertje (3), aluminiumfolie (4) of met helemaal niks (5)?

Hypothese

Ik denk dat water in een bekertje geïsoleerd met deksel in 3 minuten afkoelt van 100 graden naar 80 graden, met isolatiemateriaal 5 minuten, met karton 4 minuten, met folie 3 min en met helemaal niks 2 minuten.

Ik denk dus dat isolatiemateriaal de beste manier is om een plastic bekertje te isoleren.

Eerst de benodigdheden even:

• 5 plastic bekertjes • een kartonnen bekertje • een dekseltje die op een plastic bekertje past • isolatiemateriaal (van piepschuim waar een plastic bekertje in past) • aluminiumfolie • thermometer • horloge of stopwatch • brander • lucifers • driepoot • bekerglas • water • gaasje (voor op de driepoot)

Maak voordat je bezig gaat even de opstelling die je ziet op figuur 1:

Zorg ervoor dat je de brander onder de driepoot kan schuiven en dat het niet zo is dat als je dat wilt doen dat de slang te kort is. Zorg er ook voor dat het gaasje met de bolle kant naar onderen ligt zodat het bekerglas er goed op kan staan. Als je de opstelling hebt gemaakt dan moet je eerst even (voor je eigen veiligheid) controleren of de luchtregeling en de gasregelknop (zie figuur 2 op de volgende bladzijde) wel goed open en dicht kunnen. Draai ze dan dicht. Dan
kun je de gaskraan open draaien en de brander voorzichtig aansteken met een lucifer door deze aan te steken en boven de brander terwijl je de gasregelknop open draait. Lees wel eerst even het volgende stukje.

Voor je eigen veiligheid: Zorg dat als je met een brander werkt, dat je in een omgeving bent waar je jezelf kan blussen of geblust kan worden als er een ongeluk(je) gebeurd met de brander. Er moet dus of een douche zijn, of een brandblusser. Zorg dat als er een douche is, die niet helemaal aan de andere kant van de kamer is, maar vlakbij je. Want als je in de fik vliegt en je gaat snel rennen naar die douche, dan krijgt het vuur juist heel veel zuurstof en dan komt er alleen maar meer vuur. Als je in de les bezig gaat met een brander, houd je dan aan alle regels die je leraar of lerares maakt. Laat de brander nooit alleen als hij op de blauwe vlam (volgende stukje) staat. Dan valt ie niet op en dan merkt iemand misschien niet dat ie met zijn mouw in het vuur hangt.

Hieronder de brander en de onderdelen van een brander:

We gaan weer verder! Nu de brander aanstaat, zet je hem op een slecht zichtbare, maar wel goed hoorbare ruisende (blauwe) vlam door de luchtregeling open te draaien. Als je iets gaat verwarmen (zoals nu) zet je de brander altijd op de blauwe vlam. Schuif nu rustig de brander onder de driepoot. Wacht totdat het water in het bekerglas kookt. Dat kun je zien aan de bellen die in het water verschijnen. Terwijl je wacht kun je één van de volgende opstellingen maken:

Als het water kookt haal je de brander onder de driepoot vandaan en zet je hem op de gele vlam door de Luchtregeling dicht te draaien. Giet het kokende water in het bekertje van de opstelling die je hebt gemaakt. Doe de thermometer in het water en meet met het horloge of stopwatch om de minuut de temperatuur van het water. Noteer steeds de temperatuur. Doe dit alles steeds weer bij elke opstelling van figuur 3. Zorg dat je steeds dezelfde hoeveelheid water verwarmd.

Resultaten

Dit wil je ook lezen:

Hieronder de meetresultaten in een tabel en in grafieken:

Tijd (min.) Opstelling 1 Opstelling 2 Opstelling 3 Opstelling 4 Opstelling 5
1 95 °C 95 °C 95 °C 95 °C 94 °C
2 91 °C 91 °C 93 °C 92 °C 89 °C
3 87 °C 87 °C 89 °C 87 °C 85 °C
4 82 °C 84 °C 83 °C 85 °C 80 °C
5 80 °C 80 °C 80 °C 83 °C
6 80 °C

Vragen uit het boek

Proef 4: Opdr. 1: zie tabel. Opdr. 2: zie grafieken. Opdr. 3: ik snap de vraag niet en ik kan deze vraag niet maken. Opdr. 4: a- B, het bekertje in aluminiumfolie wikkelen. b- Nee, het maakt niet veel uit welk materiaal je gebruikt, maar wie gaat er nou zijn bekertje isoleren om zijn kokende water heet te houden?

Conclusies

De beste manier om een plastic bekertje te isoleren is door het in aluminiumfolie te wikkelen.

Was mijn hypothese een beetje goed?

Nou, nee niet echt, ik zal even een vergelijking geven zodat je zelf kunt oordelen:

Opstelling 1 Opstelling 2 Opstelling 3 Opstelling 4 Opstelling 5
Hypothese 3 min. 5 min. 4 min. 3 min. 2 min. Resultaat 5 min. 5 min. 5 min. 6 min. 4 min.

REACTIES

K.

K.

Ik moet ook een eem proefje wat daar best wel op lijkt doen maar ik moest een bekertje isoleren en ik moest om dat bekertje watjes en aluminium eromheen doen. En ook met een topwatch elke minuut de gradens opschrijven alleen ik moest ook veel vragen erbij maken namelijk deze;

Beoordelingsmatrix verslag Dichtheid Klas 2.

Inleiding (3p)
Voorbeeld van isoleren uit het dagelijks leven
Korte beschrijving van hoofdstukken

Ontwerpvraag (3p)
Welk probleem zal jouw ontwerp op moeten losssen?

Theorie (9p)
Opmerkingen:

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.