ADVERTENTIE
Heb jij hulp nodig bij het kiezen van jouw studie?

Thijs (22 jaar) kreeg hulp van onze studiekeuzeadviseur Marise. Door telefonische gesprekken en een aantal testen weet Thijs nu welke studie het beste bij hem past. Zijn tip: “Wacht niet af, ga op onderzoek uit en laat je adviseren!”

Vraag nu jouw persoonlijke gesprek aan!

Inleiding

In deze proef gaan we testen wat er gebeurt als je een zetmeeloplossing toevoegt aan wat speeksel.

Zetmeel is een koolhydraat, die het lichaam omzet naar glucose (bron 1).

Speeksel is een vloeistof in de mond die wordt aangemaakt door je speekselklieren.

Amylase is een stof die suikers kan afbreken, het wordt gebruikt om voedsel te verteren. In het speeksel van een mens zit amylase (bron 2).

Een indicator voor zetmeel is jodiumoplossing. Als je hiervan een druppeltje op een voorwerp doet, wordt het blauw/paars als er zetmeel in zit. Zit er geen zetmeel in, dan verandert de kleur niet of amper.

Onderzoeksvraag

Kan zetmeel speeksel verteren?

Hypothese

Ik denk dat het amylase zetmeel wel verteert. Dit zou betekenen dat de kleur van mijn speekselmengsel niet zou moeten veranderen.

Benodigdheden

  • Vier reageerbuisjes met standaard om deze daar in te zetten;
  • Zetmeeloplossing in twee van de vier reageerbuisjes;
  • Water in een van de vier buisjes;
  • Speeksel in het overgebleven buisje;
  • Een papiertje om op te schrijven wat er gebeurt;
  • Een watervaste stift.

Werkwijze

Je hebt nu de vier reageerbuisjes voor je staan: twee met zetmeeloplossing; een met water; en een met speeksel. Zorg dat je met een watervast stift op de buisjes aangeeft welk buisje bij welke vloeistof hoort (bijv.: W = water, S=speeksel etc.). Je giet de twee reageerbuisjes met zetmeel in de ene met water en in die met speeksel. Je zult zien dat de kleuren veranderen. Dit is goed. Nu kun je de resultaten noteren op een blaadje.

Resultaten

Reageerbuis

A

B

Vloeistoffen

Speeksel + zetmeeloplossing

Water + zetmeeloplossing

Kleur (voor toevoegen)

Wit/troebel

Doorzichtig

Kleur (direct na toevoegen)

Geel/doorzichtig

Blauw/paars/troebel

Je ziet dat er in buisje A geen zetmeel meer zit; dit kun je zien doordat het water geel wordt (en niet blauw/paars). In buisje B zit echter nog wel zetmeel; de kleur hiervan is namelijk veranderd in blauw/paars.

Conclusie

Verteert amylase zetmeel? We zien aan de resultaten van de proef dat amylase zetmeel afbreekt. Dit kunnen we zien doordat ons buisje met speeksel (wat amylase bevat) geel van kleur werd nadat wij hier zetmeeloplossing door hadden gedaan. Een indicator voor zetmeel is jodiumoplossing. Als er zetmeel aanwezig is, wordt het vloeistof blauw/zwart van kleur. Dit is niet het geval, dus kunnen we concluderen dat amylase zetmeel afbreekt.

Discussie

Als ik naar de resultaten van mijn klasgenoten keek zag ik dat de kleuren een beetje verschillen van elkaar. Dit kan komen doordat ze net gegeten hebben en er etensresten in het speeksel zitten.

Bronnenlijst

Evaluatie

Tijdens het practicum is er erg goed en aandachtig gewerkt. Ik heb dit verslag in mijn eentje gemaakt en dus geen taakverdeling nodig :).

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.