Pratica

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 4e klas vwo | 429 woorden
  • 24 mei 2001
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
INLEIDING We moesten in 5 weken tijd practica doen. Elke week moesten we 1 van de 3 practica kiezen, behalve de laatste week: 1 van de 2 practica. Alle practica van mij waren microscopische practica. Bij alle microscopische practica moest de vergroting 400* zijn. Ik heb de volgende practica gekozen: Week 1: Uiencel
Week 2: Cellen uit de bessen van de lijsterbes
Week 3: Cellen uit een blad
Week 4: Plasmolyse
Het doel van de proef: het doel was om de cellen van de ui, lijsterbes, blad en plasmolyse te bekijken. En vervolgens op papier tekenen.
BENODIGHEDEN - Microscoop + lamp - Preparaat + dekglaasje - Water - Scheermesje - Tissue - KNO3 (concentratie 10%) - Tekenpapier + scherp H-potlood + liniaal WERKWIJZE De werkwijze was bij alle practica hetzelfde, de practica die ik heb gedaan, waren met behulp van een microscoop, preparaat, dekglaasje en water. Bij practicum uiencel moesten we een stukje uit een ui snijden. Vervolgens op een preparaat leggen, water erop en het dekglaasje erop. En dat moesten we met behulp van een microscoop bekijken. Wat we zagen, moesten we teken op papier. Zo ging dat ook met de practica in week 2 en 3. In week moesten we het anders doen: een klein stukje van de opperhuid van een roodgekleurde blad van een plant moesten we bekijken (op een preparaat met een druppel leidingwater). Vervolgens moesten we er een oplossing van KNO3 (concentratie 10%) toevoegen door het dekglaasje en aan de andere kant water weg zuigen met een tissue. Voor dat we KNO3 toevoegden, waren de cellen rose/rood. Na dat we KNO3 toevoegden, werden de cellen voor ongeveer de helft groen (zie tekening) maar dat was niet bij alle cellen, ene meer dan de andere. Daarna voegden we op dezelfde wijze gewoon water toe en we zagen dat er minder groen was dan ervoor. RESULTATEN De practica van de uiencel, lijsterbes, cellen uit een blad en plasmolyse zijn best wel goed gelukt. Ik kon de kenmerken van de cellen goed zien (dikke/dunne celwand, vacuole, celkern etc.). De resultaten zijn de tekeningen die ik heb gemaakt, zie volgende pagina. CONCLUSIE Van deze practica hebben we geleerd hoe de cellen van een ui, lijsterbes, blad en plasmolyse er uit zien. We hebben ook geleerd dat deze cellen bepaalde kenmerken hebben en qua uiterlijk van elkaar verschillen (bv. De kleur). En we weten nu nog beter hoe een microscoop werkt, maar dat wist ik eigenlijk al. Het doel van de proef is bereikt, we hebben de cellen bekeken en vervolgens op papier getekend EVALUTIE Er valt niet zoveel op te merken over de proefopzet, alles ging wel goed. Er kon ook niet zoveel misgaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.