Onderzoek

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 4e klas havo | 580 woorden
  • 1 augustus 2001
  • 174 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
174 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

BESCHRIJVING ONDERZOEK:
Ik kies één hen uit van de twintig kippen. Deze heeft eieren en ik ga haar observeren. Wanneer ze van haar eieren af is neem ik een ei weg en verf deze geel of ik doe er een geel papiertje omheen. Ik leg dan dit ei terug en ik wacht dan af wat de reactie van de hen is. Daarna herhaal ik de proef met de kleuren rood, blauw en zwart.

ONDERZOEKSVRAAG:
Accepteert een hen haar eieren nog als je de eieren een andere kleur geeft? En welke kleuren accepteert ze en welke kleuren niet?

HYPOTHESE:
De hen zal de eieren met de lichtere kleuren wel accepteren, omdat deze kleuren niet ver van de originele kleuren van het ei liggen. De donkere kleuren, zoals blauw en zwart, liggen te ver af van de originele kleuren en deze accepteert ze dus niet.

ONDERZOEK:
Ik heb een zwarte hen uitgezocht voor dit onderzoek. De zwarte hen zit op vier eieren (drie grote en één klein, wit ei, afkomstig van een andere soort kip). Waarschijnlijk zullen de eieren die er nog bij gelegd kunnen worden, er bij "geschraapt" worden.
De hen voor dit onderzoek is broeds en wisselt haar taak om op het nest te zitten, af met een andere hen, van dezelfde soort.
De kam van de hen is nu nog vuurrood (de kip is gezond) en aan het einde van de broedperiode zal deze kam wat slap en faal zijn, doordat de hen minder eet, omdat ze op het nest moet zitten.

Na het observeren van de kip begint het onderzoek.
De kip is uit het hok gegaan om wat te gaan eten. Ik heb buiten in de ren wat graan gestrooid. Om er zeker van te zijn dat de kip nog even niet terug komt doe ik het luikje, dat leidt van het hok naar de ren, dicht.
Nu pak ik één van de drie grotere eieren en onthoud goed wat de positie van dit ei was.
Ik verf dit ei geel, met een verfsoort dat snel droogt. Ook zorg ik ervoor dat het ei niet te veel afkoelt, want anders stoot de hen het ei alsnog af. Deze leg ik weer terug, in dezelfde positie als voorheen, in het nest. Ik doe natuurlijk het luikje weer open en wacht tot de kip terug komt.

De resultaten van de opeen lopende kleuren zijn als volgt:
GEEL: De kip accepteert het ei gewoon en aarzelt niet om er op te gaan zitten.

ROOD: De kip twijfelt wanneer ze op haar nest wil gaan zitten en loopt na een tijdje van het nest vandaan.

BLAUW: De kip accepteert het blauw gekleurde ei niet en werkt het ei uit het nest met haar snavel.

ZWART: Ook dit maal accepteert ze het ei niet en werkt het ei weer uit het nest, maar dit keer gaat ze niet meteen weer op haar eieren zitten. Het geeft de indruk dat ze weer twijfelt of ze op haar eieren moet gaan zitten.

CONCLUSIE:
De hypothese was gedeeltelijk juist en gedeeltelijk onjuist. De hen ging inderdaad wel op het gele ei zitten. Maar bij het rode ei twijfelde ze en besloot er toch niet op te gaan zitten. Op het blauwe en zwarte ei ging ze niet zitten. We gaan er natuurlijk vanuit dat ik het ei warm heb gehouden, maar het kan zijn dat de temperatuur van het gekleurde ei toch verschilde van de overige eieren, maar hier gaan we nu niet van uit.

REACTIES

N.

N.

Haii!

super leuk onderzoek!
alleen je moet er wel rekening mee houden dat de kippen in de herfst en winter niet broeden!

XxKus Noorti

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.