Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Hoofdstuk 1.2 en 1.3

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas vwo | 437 woorden
  • 9 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Proef 3

Doel: Werkt speeksel alleen bij Lichaamstemperatuur?


Hypothese: Wij denken dat speeksel alleen bij lichaamstemperatuur zijn werk doet. Het lichaam heeft overal altijd wel een reden voor, het het is er niets voor niets 37°C.

Benodigdheden: een reageerbuisrekje, 3 reageerbuisjes, een watervasteviltstift, zetmeeloplossing, ijswater, heel warm water, jodium.

Werkwijze: Schrijf op elk reageerbuisje een nummer. Doe in elk buisje een laagje speeksel. Leg buisje 1 in het ijswater, buisje 2 in het hele warme water en zet buisje 3 in het reageerbuizenrekje.
Haal na 5/10 minuten buisje 1 uit het ijswater en doe er een laagje zetmeeloplossing bij in. Goed schudden, even wachten en doe er dan een druppel Jodium bij. Kijk welke kleur het wordt.

Haal nu buisje 2 uit het hele warme water en doe er een laagje zetmeeloplossing bij in. Goed schudden, even wachten en doe er dan een druppel Jodium bij. Kijk welke kleur het wordt.
Doe nu bij buisje 3 een laagje zetmeeloplossing. Goed schudden, even wachten en doe er dan een druppel Jodium bij. Kijk welke kleur het wordt.
Noteer de resultaten en ruim de spullen op.

Resultaten:

Buisje 1: de vloeistof werd donker blauw.
Buisje 2: de vloeistof werd weer donker blauw van kleur.
Buisje 3: De vloeistof werd geelig van kleur.

Resultaatbespreking: Zetmeel reageert met Jodium: het kleurt blauw.
Dit betekent dat speeksel van een ijskoude temperatuur niet goed zijn werk heeft gedaan: het heeft de zetmeel in de oplossing niet verteerd want de kleur werd blauw, dat kan alleen als er nog zetmeel in zit.
Dus ook het speeksel van de hele warme temperatuur heeft niet goed zijn werk gedaan: de kleur van de oplossing werd weer blauw.
Alleen het speeksel van lichaamstemperatuur heeft zijn werk goed gedaan: het heeft de zetmeeloplossing verteerd want de kleur van de oplossing werd geel nadat er jodium bijkwam.

Onze hypothese was dus juist.

Conclusie: Speeksel werkt alleen goed op lichaamstemperatuur.


Proef 2 Werking van speeksel

Doel: Hoe laat je zien dat speeksel zetmeel verteerd?


Benodigdheden: Een rekje met 2 reageerbuisjes, een watervaste stift, zetmeeloplossing, een bekeglas met water(37°C), een beker koud water en jodium.

Werkwijze: Nummer de reageerbuizen 1 en 2. Vul de buisjes 2 cm met zetmeeloplossing. Pak daarna buisje 2. Spoel je mond eventueel met wat koud water, en verzamel daarna speeksel in je mond. Laat wat in het buisje lopen (1cm). Dan schud je allebei de buisjes. Zet de buizen in het bekerglas met water van 37°C. Laat ze ongeveer 5 minuten staan.
Doel in beide buizen twee druppels jodium, doe er een dopje op en schud.
Noteer de resultaten en ruim je spullen op.

Resultaten:

Inhoud Kleur met jodium
Buis 1 Doorzichtig Donker paars
Buis 2 Doorzichtig Donker paars


Conclusie:
Jodium is een indicator en jodium met zetmeel kleurt donkerpaars.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.