ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Inleiding:
Dit experiment gaat over het aantonen van verschillende voedingsstoffen in een bepaald voedingsmiddel. Er is gekozen voor het voedingsmiddel melkchocolade.
Chocola is een lekkernij die gemaakt wordt van de cacao uit cacaobonen. Het is een voedingsmiddel dat kleine hoeveelheden theobromine, cafeïne en tryptofaan bevat. Deze stoffen kunnen een effect op de hersenen hebben als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt. Dankzij de anti-oxidanten in cacao heeft chocolade een gunstige uitwerking op je bloeddruk en bloedvaten. Als je per dag vier gram cacao binnenkrijgt, heb je 50% minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Hiervoor moet je elke dag tien gram pure, of dertien gram melkchocolade eten. Het nadeel van chocola voor mensen is alleen dat het slecht is voor je gebit; het veroorzaakt dan wel geen gaatjes, maar het verergert ze wel. Voor paarden en honden zijn de nadelen erger: ze kunnen de stof theobromine niet omzetten, waardoor het nog twintig uur blijft circuleren in hun bloed. Dit kan leiden tot epileptische aanvallen, hartinfarcten, interne bloedingen, en uiteindelijk tot de dood.
Doordat de fabrikanten chocolade temperen, komt het smeltpunt ervan iets lager te liggen dan de lichaamstemperatuur. Hierdoor smelt het in je mond en krijgt het een bijzondere smaak.


De onderzoeksvraag van dit experiment is: welke voedingsstoffen zitten er in chocola?
Er wordt verwacht dat er eiwitten, glucose en vetten in zitten. Als dit zo is, zal het water in de reageerbuis met salpeterzuur lichtgeel kleuren. Het water in de buis met Haines zal oranje en in de buis met sudan III roze/rood worden.

Materiaal:

- chocolade
- een mes
- een schaaltje
- 5 reageerbuizen met een reageerbuisrek
- etiketten
- geconcentreerd salpeterzuur in een flesje met een druppelpipet
- Haines in een flesje met een druppelpipet
- joodoplossing in een flesje met een druppelpipet
- DCPIP-oplossing in een flesje met een druppelpipet
- sudan III-oplossing in een flesje met een druppelpipet
- een brander met een driepoot en een gaasje
- een reageerbuisknijper
- een bekerglas van 500 ml


- water

Methode:

De reageerbuizen werden genummerd van 1 t/m 5. Vervolgens werd de chocola in kleine stukjes gesneden met het mes, waarna in iedere buis een kleine hoeveelheid werd gedaan. De reageerbuizen 1 t/m 4 werden geschud, nadat er ongeveer 2 ml water aan toegevoegd was.
De reageerbuizen werden één voor één verhit in het bekerglas, om met behulp van de indicatoren van het vorige experiment te onderzoeken of het voedingsmiddel eiwitten, glucose, zetmeel, vitamine C of vetten bevatte.
Later werd aan reageerbuis 5 sudan III-oplossing en ongeveer 2 ml water toegevoegd, om te zien of er in chocola ook vetten zaten.
Resultaten:
In reageerbuis 1 kreeg het water een lichtgele kleur en in reageerbuis 2 werd het oranje, maar in de buizen 3 en 4 gebeurde er niks. Het water in de laatste reageerbuis werd roze/roodachtig.
Conclusie:
Uit de resultaten van dit experiment blijkt dat chocolade van de onderzochte voedingsstoffen alleen eiwitten, glucose en vetten bevat. Er zit geen zetmeel of vitamine C in. Voor het experiment werd er verwacht dat er eiwitten, glucose en vetten in chocola zaten, dus de hypothese is bevestigd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.