Ludwig van Beethoven

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Presentatie door een scholier
  • 2e klas havo | 1136 woorden
  • 27 januari 2013
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Presentatie Beethoven.

Eerste dia

Hallo, wij houden onze presentatie over Ludwig van Beethoven. Hij was een Duitse componist die in de 18e en 19e eeuw leefde. Hij behoorde tot de meest bewonderde componisten uit de Westerse muziek geschiedenis. Hij heeft in de 19e eeuw een grote invloed uitgeoefend op de muziek. Iedereen kent hem wel.

Tweede dia

Beethoven is op 17 december 1770 geboren in de Duitse stad Bonn, 57 jaar later, op 26 maart 1827 is hij overleden in de Oostenrijkse stad Wenen. Samen met zijn vader, de Rijnlandse zanger Johan van Beethoven, zijn moeder, Magdelena Keverich en zijn broers, Karl en Johan van Beethoven woonde hij in Bonn. Ludwig heeft een moeilijke jeugd gehad in armoede. Johan van Beethoven, de vader van Ludwig, kwam ook vaak dronken thuis. Als hij gezelschap bij zich had, haalde hij Ludwig uit bed om piano voor hen te spelen. Dit begon al op zeer jonge leeftijd. Hierdoor werd Ludwig een somber en wantrouwend mens. De achternaam van Beethoven zou afgeleid zijn van de landstreek Betuwe en een andere mogelijkheid is dat hij afgeleid is van het knolgewas biet: biethoven. Het voorvoegsel van, komt van zijn grootvader Lodewijk van Beethoven, hij kwam uit de Belgische stad Mechelen. Beethoven was een componist, een componist is iemand die eigenlijk gewoon muziek bedenkt en het opschrijft. Ook was hij een organist, dit is iemand die een orgel bespeelt. Hij was ook een klavecinist, een speler van het muziekinstrument de klavecimbel. Hij was nog veel meer, namelijk ook een fortepianist. Als je dit bent bespeel je de vroegere versie van een piano. Dit alles is niet het enige wat Beethoven was, hij was een violist, een dirigent en een pianist. Een violist is iemand die de viool bespeelt, een pianist is iemand die piano speelt en een dirigent begeleid het orkest, koor of een ander muziekgezelschap. Toen Ludwig 7 jaar oud was ging hij naar het Tirocinium, dit is een basisschool waar Latijn werd onderwezen. Hij ging tot zijn 11de naar school, daarna heeft hij geen algemeen vormend onderwijs meer gevolgd. Hij besteedde nu al zijn tijd aan muziek. Als volwassen man kon Beethoven makkelijk ruzie krijgen en hij kon heel onredelijk zijn, zelfs tegen zijn beste vrienden. Als een vriendschap was verpest door Beethoven, deed hij er ook alles weer voor de vriendschap te herstellen. Op 9 jarige leeftijd had Beethoven lessen bij een hoforganist, dat is iemand die een orgel bespeeld. Voor mensen die belangrijk zijn. De hoforganist Christian Goftl Neefe bracht Beethoven in contact met de werken van Bach, Haydn en Mozart. Toen Ludwig ongeveer 23 jaar oud was en in Wenen woonde, nam hij lessen bij Joseph Haydn, omdat Beethoven vond dat hij te weinig leerde bij Haydn, nam hij in het geheim les bij Johann Schenk.

Derde dia

Het huis dat jullie op de dia zien is Beethoven geboren, het staat in Bonn. Op het huis staat: “in dit huis is Ludwig van Beethoven geboren op 17 december 1770.” In Bonn staat een standbeeld van Ludwig. Er staat ook bij de concerthal van Bonn een beeldhouwwerk van het hoofd van Ludwig.

Vierde dia

We gaan nu een stukje vertellen over Beethoven’s muziekcarierre. Niet alle jaren enzovoort zijn bekend, dus we vertellen een aantal dingen. Op 12-jarige leeftijd kon Beethoven invallen voor zijn leraar Neefe als organist en theaterkapelmeester. In 1782 verscheen zijn eerste uitgegeven werk. In 1784 werd Beethoven naast Neefe, hoforganist. Hetzelfde jaar componeerde hij op 13-jarige leeftijd zijn eerste pianoconcert. Op 29 maart 1795 gaf Beethoven zijn eerste openbare concert in Wenen, dit was een pianoconcert. In juli van 1795 verscheen zijn eerste gepubliceerde werk, de pianotrio’s opus 1. Een pianotrio is een klassiek muziekstuk dat voor kleine dingen is, zoals huiskamers. Het is  met een piano, een cello en een viool.

In 1803 schreef Beethoven zijn derde symfonie, hij droeg deze aan Napoleon op. In 1809 werd Beethoven kapelmeester in Kassel, een orkestleider dus. In 1810 componeerde Ludwig 3 liederen op de teksten van Goethe, een dichter. In 1824 eindigde hij zijn negende symfonie. En rond die tijd werkte hij ook enkele van zijn grootste werken, zoals zijn pianosonates. In 1826 componeerde Ludwig zijn laatste werk.

Vijfde dia

Beethoven heeft erg veel werken, namelijk 9 symfonieën. Symfonieën zijn muziekstukken die door meerdere instrumenten tegelijk gespeeld worden. Hij heeft 32 pianosonates. Een sonate is een muziekstuk met vaste opbouw. 33 variaties op een wals van Anton Diabelli voor bijvoorbeeld een piano solo. Hij heeft heel veel korte pianostukken. Voor solo-instrumenten en orkest heeft hij 9 concerten. 6 hiervan zijn pianoconcerten, 1 hiervan is een hoboconcert, 1 hiervan is een vioolconcert en 1 is een concert voor viool, cello en piano. Hij heeft 2 romances voor viool en orkest, romances zijn instrumentale muziekstukken. Hij heeft 10 vioolsonates, 5 cellosonates, 7 pianotrio’s en 16 strijkkwartetten. Strijkkwartetten zijn stukken met 4 strijk instrumenten, zoals viool. Hij heeft ouvertures, dit zijn instrumentale muziekstukken die worden gebruikt bij het begin van een opera. Verder heeft hij nog een mis, dit is een kerkdienst. Ludwig van Beethoven heeft 1 opera genaamd Fidelio. We laten jullie nu een klein stukje van Fidelio horen, dit doen we omdat dit Beethoven’s enige opera is.

Zesde dia

Je kunt wel zeggen dat Beethoven veel invloed heeft gehad op de klassieke muziekwereld. Hij heeft de hele 19e eeuw met zijn muziek overheerst. Bijna 200 jaar na zijn dood weet de muziek van Beethoven nog steeds jonge muzikanten te inspireren tot nieuwe versies. Beethoven is een van de eerste componisten die met zijn muziek iets wil uitdrukken, een verhaal wil vertellen. Nu nog genieten miljoenen mensen van zijn muziek en spelen orkesten over de hele wereld zijn composities.

Zevende dia

Dit wil je ook lezen:

De bekende Wolfgang Amadeus Mozart was een wonderkind, Beethoven’s vader wou dat Ludwig van Beethoven ook een wonderkind werd nadat hij had gemerkt dat Ludwig een grote muzikaliteit had. In 1787 ging Beethoven naar Wenen om les te nemen bij Mozart. De twee hebben elkaar nooit ontmoet, Beethoven ging namelijk erg snel weer terug naar Bonn omdat zijn moeder op sterven lag. Op 2 november 1792 ging Beethoven naar Wenen verhuizen, hij was 11 maanden te laat om les te krijgen van Mozart, want Mozart was elf maanden daarvoor overleden.

De presentatie gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De bekende Wolfgang Amadeus Mozart was een wonderkind, Beethoven’s vader wou dat Ludwig van Beethoven ook een wonderkind werd nadat hij had gemerkt dat Ludwig een grote muzikaliteit had. In 1787 ging Beethoven naar Wenen om les te nemen bij Mozart. De twee hebben elkaar nooit ontmoet, Beethoven ging namelijk erg snel weer terug naar Bonn omdat zijn moeder op sterven lag. Op 2 november 1792 ging Beethoven naar Wenen verhuizen, hij was 11 maanden te laat om les te krijgen van Mozart, want Mozart was elf maanden daarvoor overleden.

Achtste dia

We laten jullie nu een stukje horen van Beethoven’s vijfde symfonie. Deze word ook wel de noodlotsymfonie genoemd. Hij is geschreven tussen 1804 en 1808.Het is een van de populairste composities uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Een compositie is een muziekstuk. We laten hier een stukje van horen omdat iedereen het begindeuntje ongetwijfeld wel eens heeft gehoord.

Negende dia

De laatste jaren van Ludwig’s leven zat hij erg met zijn gezondheid. Rond het jaar 1801 kwam zijn slechthorendheid, wat uiteindelijk doofheid werd. Een voor de hand liggende oorzaak hiervan kon otosclerose zijn,dit is een kwaal waarbij de gehoorbeentjes in het oor aan elkaar groeien.Hij klaagde vaak over zijn spijsvertering. Hij had levercirrose, door overmatig drankgebruik.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.