Geschiedenis Jazz

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Presentatie door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 473 woorden
  • 29 april 2015
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Waar komt Jazz vandaan?

De naam jazz komt van het niet meer bestaande woord jass, waarmee de seksuele daad op een platvloerse manier werd aangeduid. Jazz was een symptoom van de glorieuze bevrijding van de knellende banden van de moraal.. De Jazz muziek is ontstaan uit twee culturen die elkaar tegenkwamen. De blanke Amerikaanse cultuur is meegekomen met de Europese immigranten. De zwarte cultuur is door de Amerikanen overgebracht uit Afrika. Dit kwam door de slavernij in Amerika. Nadat de slavernij wordt afgeschaft komen de blank en de zwarte cultuur in botsing. Zwarte muzikanten gingen samen spelen met de blanke muzikanten. Als gevolg hiervan ontstond er een nieuwe stijl. Met de invloeden van de zwarte muziek gemengd met die van de blanken ontstaat uit eindelijk de Jazz.

Na de opheffing van de slavernij trok de zwarte bevolking weg van de plantages, richting steden. New Orleans werd al snel overspoeld door de ongeschoolde zwarten, waar spoedig geen werk meer voor was. Er bleef niets anders over dan bedelen of straatmuziek te gaan maken. Vaak stonden de werkloze zwarten in groepjes op de hoeken van de straten te zingen. Het geluid was een succes en al snel gingen ze optreden in cafe´s. Met het verdiende geld werden instrumenten zoals drum, trompet, klarinet en tuba gekocht.

De belangrijkste bron voor de jazz ligt naar alle waarschijnlijkheid in Afrika. De Afrikanen die als slaven naar Amerika gebracht werden, brachten hun traditionele, sterk ritmische muziek mee. Op hun route naar de Verenigde Staten werden veel slaven allereerst naar de West-Indische eilanden gebracht.

Die muziek was gebaseerd op een vijftonige toonlader. Een karakteristiek voorbeeld van een vijftonige (pentatonische) toonladder in de toonsoort c mineur zijn de tonen c–es–f–g–bes.

Op de plantages ontwikkelden werkende slaven een zangstijl die als de oorsprong van wat nublues heet aangeduid kan worden. In New Orleans speelden percussiebands op straat waarop de zwarte bevolking danste. Die plaatsen in de stad kregen de bijnaam 'Congo Square'.

Muzikanten in kroegen en bordelen (vaak overigens ook Afrikanen) maakten gebruik van muzikale elementen uit o.a. de Europese klassieke muziek en voegden deze toe aan de basis van de 'plantagezang'.

Jazz Muziek.

Rond 1900 wordt een goedwerkende combinatie van instrumenten gevonden om blues en ragtime te spelen; instrumenten die gemakkelijker beschikbaar waren vanuit de fanfare en voldoende geluid voortbrachten zoals saxofoon, trompet, trombone en klarinet en tuba. Binnenshuis was de piano al bekend. Als ritme-instrument werd behalve slagwerk ook de banjo gebruikt die naast harmonie ook een duidelijk ritme kan voortbrengen.

Welke instrumenten worden er gebruikt?

Zang

Basgitaar

Gitaar

Drums

Piano

Harmonica

Saxofoon

Trompet

Contrabas

Klarinet

Tuba

Trombone

Enerzijds werd Jazz toegankelijk gemaakt, anderzijds werden grenzen van harmonie en ritme opgezocht en overschreden

Het resultaat was vrijere en expressievere geïmproviseerde muziek, soms met een bijna religieuze extase.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.