Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Boko Haram

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Presentatie door een scholier
  • 5e klas vwo | 1384 woorden
  • 27 januari 2016
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Boko Haram

nieuws afgelopen zaterdag:
In het noordoosten van Nigeria heeft een meisje een zelfmoordaanslag gepleegd bij een bushalte. Behalve de dader kwamen zeker zeven mensen om het leven. Volgens getuigen was het meisje een jaar of 12.

De aanslag was bij een bushalte bij een drukke markt in de stad Damaturu. Het meisje liet een bom afgaan die ze onder haar kleren had verstopt.

Er zijn zeker 33 gewonden, van wie enkelen er slecht aan toe zijn. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen. 

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar waarschijnlijk zit Boko Haram erachter. De islamitische terreurorganisatie is zeer actief in het noorden en oosten van Nigeria en zet geregeld jonge meisjes in.

algemeen:
Boko Haram, oftewel Mensen die Toegewijd zijn aan de Verbreiding van het Woord van de Profeet  en de Jihad, is een radicaalislamitische terreurorganisatie uit Nigeria. Sinds 2002 proberen zij de Nigeriaanse regering omver te werpen. Ze beangstigen het volk met ontvoeringen en aanslagen. De leiders van Boko Haram willen in het noorden van Nigeria een streng islamitische en antiwesterse staat stichten. De leider, Abubakar Shekau, verschijnt zo nu en dan in een videoboodschap, maar voor de rest is er maar weinig over hem bekend. In het geheim stuurt hij zijn terreurgroep via vertrouwelingen aan.
Lokale moslims en christenen mobiliseren zich in burgermilities om hun dorpen te beschermen tegen de rooftochten van Boko Haram. Deze burgermilities krijgen geen steun van het Nigeriaanse leger. Dorpen zijn soms succesvol bij het afslaan van de aanvallen, maar het risico dat de terroristen terugkomen om wraak te nemen blijft.
Eind 2014 werd een groot deel van Noordoost-Nigeria beheerst door de organisatie, met name het platteland van de deelstaat Borno. Nigeria en een aantal buurlanden sloegen tenslotte de handen ineen tegen Boko Haram, en zetten in 2015 een tegenaanval in. In maart 2015 zwoer de beweging trouw aan de Islamitische Staat, maar verloor terrein door de inzet van legereenheden van Nigeria, Tsjaad en Kameroen.

Europese unie:
Ongeveer een jaar geleden maakte de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, bekend dat de Europese Unie Boko Haram nog niet op de lijst van terroristische organisaties gaat zetten en hier is nog steeds geen verandering in gekomen. Verschillende lidstaten wilden dat Boko Haram op de Europese terreurlijst kwam te staan, maar er blijkt onvoldoende steun te zijn. Nederlandse diplomaten proberen andere Europese lidstaten al een tijd te overtuigen dat Boko Haram thuishoort op de terreurlijst. Ook wil Nederland Nigeria helpen in hun gevecht tegen de terreurorganisatie, bijvoorbeeld door leerlingen die ontvoerd zijn te achterhalen.

Al eerder gaf de Europese Unie 6 miljoen euro voor hulp aan mensen die uit angst voor Boko Haram zijn gevlucht. Samen met partners van de EU, zoals de VN, de AU en regionale organisaties, proberen zij zo veel mogelijk steun te bieden aan Nigeria.

De Raad van de EU:
Wat doet de raad van de EU?

  • Hij onderhandelt over EU-wetten en stelt deze vast.
  • Hij coördineert het beleid van de lidstaten.
  • Hij ontwikkelt het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU
  • Hij sluit internationale overeenkomsten.
  • De Raad stelt de begroting van de Unie vast samen met het Europees Parlement.

In de raad van de EU is er in de praktijk qua samenstelling sprake van 10 verschillende raden. Wij lichten de Raad Buitenlandse Zaken uit.

De Raad Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het externe optreden van de Europese Unie, dat het buitenlands beleid, defensie en veiligheid, handel, ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp omvat.

De Raad buitenlandse zaken benadrukt dat er een reactie moet komen om verdere terroristische en criminele handelingen van de Boko Haram te voorkomen, en om te zorgen voor een beter bestuur en een betere economie.

De Raad veroordeelt het geweld en de wreedheden die Boko Haram jegens burgers begaat. De geweldplegers moeten ter verantwoording worden geroepen.

De Raad is bijzonder bezorgd over de humanitaire gevolgen van de aanvallen en het effect daarvan op Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger. De EU wil onmiddellijke hulp blijven bieden aan degenen die dit nodig hebben en ze wil haar inspanningen op regionaal niveau opvoeren. De Raad vindt dat de Nigeriaanse regering actiever moet reageren op de humanitaire crisis die door de opstand van de Boko Haram wordt veroorzaakt. De EU is bereid daarbij te helpen samen met haar partners, waaronder de VN en de AU. Deze internationale inspanningen moeten goed worden gecoördineerd door de VN. Zo kan er nog meer hulp worden verleend en kan er worden voorkomen dat de vluchtelingencrisis onbeheersbaar wordt.

Serap:
Het Project voor Sociaal-Economische Rechten en Rekenschap (SERAP) is een Nigeriaanse mensenrechtenorganisatie. Zij zijn van mening dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op moet treden tegen de extremisten van Boko Haram. Het feit dat de leider op de zwarte lijst staat, is voor de SERAP niet genoeg. Voor hen is de maat vol en zij vinden dat de Verenigde Naties de rest van de terreurorganisatie moet aanpakken.

Verenigde naties.
UNFPA: UNFPA staat voor United Nations Population Fund. Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties is een organisatie van de Verenigde Naties, die zich inzet voor het recht van iedere man, vrouw en kind op een gezond leven met gelijke kansen. Het is de grootste internationale hulporganisatie op het gebied van bevolkingsvraagstukken.

Het Nigeriaanse leger heeft eind april honderden vrouwen en meisjes gered die gevangen waren genomen in kampen van de Boko Haram. De UNFPA biedt nu vooral hulp aan hen. Veel van deze meisjes en vrouwen blijken te zijn mishandeld en verkracht. Sommigen zijn zelfs zwanger, of hebben kinderen van hun ontvoerders. De UNFPA zorgt voor psychologische en medische zorg aan de overlevenden van de ontvoering en aan hun familie. Voor de 219 meisjes die nog gevangen genomen zitten is er onmiddellijke hulp beschikbaar als ze zijn vrijgekomen. De UNFPA werkt nauw samen met het ministerie van volksgezondheid van Borno, dit is de deelstaat die grotendeels beheerst wordt door de Boko Haram. Ze mobiliseren artsen en verplegers die ze naar kampen voor ontheemden sturen.

De presentatie gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Online oplichting

Tips en trucs om geen slachtoffer te worden van online oplichting

Het Nigeriaanse leger heeft eind april honderden vrouwen en meisjes gered die gevangen waren genomen in kampen van de Boko Haram. De UNFPA biedt nu vooral hulp aan hen. Veel van deze meisjes en vrouwen blijken te zijn mishandeld en verkracht. Sommigen zijn zelfs zwanger, of hebben kinderen van hun ontvoerders. De UNFPA zorgt voor psychologische en medische zorg aan de overlevenden van de ontvoering en aan hun familie. Voor de 219 meisjes die nog gevangen genomen zitten is er onmiddellijke hulp beschikbaar als ze zijn vrijgekomen. De UNFPA werkt nauw samen met het ministerie van volksgezondheid van Borno, dit is de deelstaat die grotendeels beheerst wordt door de Boko Haram. Ze mobiliseren artsen en verplegers die ze naar kampen voor ontheemden sturen.

WFP: WFP staat voor World Food Programme. Het Wereldvoedselprogramma is een onderdeel van de Verenigde Naties dat voedsel verstrekt aan vluchtelingen als zij zonder voedsel komen te zitten door natuurlijke of menselijke catastrofes en langdurige ontwikkelingsprojecten in de derde wereld.

In het eerste kwartaal van 2015 heeft de WFP gezorgd voor voedsel voor meer dan 100.000 vluchtelingen, ontheemden en de kwetsbare bevolking. Ook heeft de WFP gezorgd voor medische zorg voor meer dan 30.000 kinderen en moeders van pasgeboren kinderen die ondervoed waren in gebieden in Kameroen, Niger en Tsjaad die getroffen waren door aanvallen van de Boko Haram. Maar omdat er niet genoeg gefinancierd wordt, hebben nog minder dan de helft van de mensen die ze hulp wilden bieden, ook echt hulp gekregen. In Kameroen heeft de WFP zelfs 4 maanden niet actief kunnen zijn. De WFP wil veel meer hulp bieden zodra de financiering dat toelaat.

Mening.
Wij vinden dat de Boko Haram wel degelijk op een Europese terreurlijst moet komen te staan, omdat ze aanslagen plegen en onschuldige mensen ontvoeren, verkrachten en doden. Daarom snappen wij ook niet dat er niet voldoende steun is om de Boko Haram op de terreurlijst te zetten. Wij zijn het ermee eens dat de regering in Nigeria meer aan het probleem moet doen, want nu lijkt de hulp vooral van buitenaf te komen. Maar zowel de Europese Unie als de Verenigde Naties moeten de Nigeriaanse regering hierbij steunen, omdat zij het probleem blijkbaar niet alleen kunnen oplossen.

Bronnen:
http://www.nu.nl/buitenland/3751593/vier-dingen-u-moet-weten-boko-haram.html

http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/nieuws/2014/5/Boko-Haram-nog-niet-op-terreurlijst-Europese-Unie-1520986W/

http://www.nu.nl/politiek/3774185/bewijs-nodig-boko-haram-eu-lijst.html

http://www.europa-nu.nl/id/vjsniaco15zo/nieuws/eu_geeft_geld_aan_vluchtelingen_boko?ctx=vh6ukzb3nnt0&tab=0

http://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2015/02/150209-council-conclusions-boko-haram-threat/

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3653181/2014/05/11/VN-moet-optreden-tegen-Boko-Haram.dhtml?cw_agreed=1

http://www.nu.nl/buitenland/3812363/vermeende-leider-boko-haram-zwarte-lijst-vn.html

http://www.nu.nl/buitenland/3822885/gevaar-boko-haram-volgens-vn-gezant-steeds-groter.html

http://www.volkskrant.nl/dossier-boko-haram/fonds-verenigde-naties-nodig-voor-strijd-tegen-boko-haram~a3900269/

http://www.nu.nl/buitenland/4009944/landen-afrika-willen-vn-fonds-in-strijd-boko-haram.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Boko_Haram

http://www.consilium.europa.eu/nl/council-eu/

http://www.unfpa.org/news/hundreds-freed-boko-haram-require-medical-care-counselling

http://www.unfpa.org/news/responding-needs-communities-terrorized-boko-haram

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=50798#.VVr-qHmKCUk

http://www.wfp.org/news/news-release/women-and-children-face-gruelling-lean-season-areas-affected-boko-haram-violence

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldvoedselprogramma

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.