Rijbewijs halen bij het CBR?

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Presentatie door een scholier
  • 5e klas havo | 833 woorden
  • 17 februari 2020
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Een lekker rondje rijden met de auto van je ouders met je net gekregen rijbewijs. Is dat niet geweldig? Sommigen van jullie hebben al een rijbewijs, maar voordat je deze in ontvangst kon nemen gingen er verschillende stappen aan vooraf of als je deze nog niet hebt zal dit je te wachten staan.

Als eerste moet je een rijschool uitkiezen samen met je ouders of zij doen dit alleen. Vervolgens ga je leren voor je theorie examen, vooraf aan je rijlessen of tijdens. Zodra je er klaar voor bent kun je een theorie examen aanvragen. Velen slagen niet de eerste keer en moeten er hard voor zwoegen om het de volgende keer/keren wel te halen. Wanneer je je theorie examen gehaald hebt staat je nog een hele rits aan stappen te wachten.

Nadat je je theorie examen gehaald hebt moet je een gezondheidsverklaring invullen. Deze gezondheidsverklaring is in tien minuutjes ingevuld. Echter is het niet zo simpel… Als je ergens ‘ja’ in hebt gevuld zullen er waarschijnlijk andere dingen aan vast zitten. Je moet deze lijst naar waarheid invullen, dus je kunt niet zomaar ‘nee’ aanklikken als dit niet het geval is.

Stel nou dat je ergens ‘ja’ in hebt gevuld word je uitgenodigd om een rijtest en/of een bezoekje bij een psychiater of psycholoog te doen. Je wordt uitgenodigd, maar eigenlijk is het verplicht anders krijg je geen rijbewijs.

Wanneer dit allemaal geregeld is mag je eindelijk op voor je rij examen en maak je kans om een rijbewijs mee naar huis te nemen. Echter duurt dit proces erg lang en zijn er ook vele kosten aan verbonden. Dit was bij mij het geval.

Ik ben Puck en ik heb ADD. ADD houdt in dat ik vrij druk ben in mijn hoofd en concentratieproblemen heb. Dit zou ook invloed kunnen hebben op mijn rijgedrag, maar dit is niet het geval. Echter moest ik na mijn theorie examen, die ik in een keer had gehaald, in de gezondheidsverklaring invullen dat ik ADD heb.

Na lang wachten kreeg ik eindelijk reactie en werd ik naar een psychiater toegewezen. En laat ik even zeggen dat deze man mijn geld totaal niet waard was. Ik kwam aan bij zijn, overigens erg kleine, kliniek. Zoals je gewoonlijk doet belde ik aan. De desbetreffende meneer Janssen maakte de deur open en zei “Hallo…” ik keek hem aan en groette hem terug, vervolgens maakte hij zijn zin af en zei “het is hier de trap op. Hang je jas daar aan de kapstok.” Zonder zichzelf voor te stellen zoals elke persoon normaal gesproken doet ging hij meteen achter zijn laptop zitten en begon met de vragenlijst. Deze vragenlijst had betrekking tot mijn vrienden, school, hoe ik plan en of ik dronk. Als ik eerlijk ben had mijn huisarts of de schoolarts deze vragenlijst ook kunnen afnemen. Plots ging de bel en de, onbeschofte, psychiater stond op zonder iets te zeggen, liep naar beneden en maakte de deur open. Het was een andere cliënt, die kun je natuurlijk niet buiten laten staan, maar hij had wel even kunnen zeggen “ik maak even de deur open” of iets in die richting. We gingen verder met ons gesprek en plotseling ging de telefoon. Wederom onderbrak hij ons gesprek zonder zijn excuses aan te bieden of te zeggen excuseer mij ik neem de telefoon op. Hij zei aan de telefoon “Ja u merkt nu wel dat ik erg bereikbaar ben, want ik neem meteen op.” Hierop reageerde ik in mijn hoofd “Ja en ik merk nu wel dat je erg asociaal bent en geen aandacht hebt voor je clienten.”

Nu zijn we een aantal weken verder en moet ik eigenlijk mijn rijexamen al gepland hebben, maar heb ik net te horen gekregen dat ik een rijtest moet doen. Terwijl die psychiater mij goed had gekeurd. Deze rijtest is gepland over drie weken en ik heb nog maar 6 rijlessen te gaan en een tussentijdse toets en mijn rijexamen zelf te rijden. Dit kunnen we pas inplannen als ik ook door het CBR rijgeschikt ben verklaard.


Om mijn mooie verhaal af te sluiten zal ik de kosten van dit hele fiasco erbij betrekken.
1. Rijlessen, theorie boek, tussentijdse toets en rij examen 2399,95
2. Theorie examen 39,95
3. Gezondheidsverklaring 37,80
4. Vragenlijst psychiater 211,50
5. Reiskosten 15,00
6. Rijtest (auto huren) 100,00

Dit allemaal bij elkaar opgeteld komt uit op een absurde 2789,20 euro. Waarvan 620,25 euro onnodig van het CBR, dit had in ieder geval een stuk lager gekund. Waarom leiden er zoveel mensen onder deze ridicule kosten en wachttijden? Dit is allemaal onnodig en als je er dan voor kiest om dit onnozele systeem toe te passen zorg er dan op zijn minst voor dat je sociale mensen in je complot betrekt. Ik voel me in een hoekje geduwd of een marionet die overal naartoe wordt gesleurd om een rijbewijs te kunnen halen. Ik zoals anderen voel me ongehoord en dit moet opgelost worden. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.