Journalist

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Presentatie door een scholier
  • 2e klas aso | 451 woorden
  • 15 mei 2011
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
-Mijn spreekbeurt gaat over de journalist/ nieuwsanker.

- Voor deze spreekbeurt ben ik ten rade gegaan bij mijn vriend, nieuwsanker en tevens winnaar van de slimste mens ter wereld Freek Braeckman.

-Een nieuwsanker werkt niet op regelmatige uren want het nieuws gebeurt op elk moment van de dag of nacht. Bij de VRT zijn er 6 presentatoren en die werken gemiddeld 4 dagen per week een uur of 10. Daardoor hebben ze nog veel vrije tijd. Het grootste nadeel aan nieuwsanker is dat je vaak laat en zelfs heel laat moet werken.

-Het beroep is de laatste jaren veel veranderd. Het grootste verschil is dat alles veel sneller moet dan vroeger. Als een vliegtuig neerstort in Nederland hebben we een kwartier later al een extra journaal met beelden van de crash. Vroeger was er 1 journaal per dag nu zijn het er 5, je hebt dus veel deadlines. Dat dit sneller kan komt door de technologie: eigen satellietverbindingen, gsm’s, internet, dat bestond 10 jaar geleden allemaal niet. Dat het sneller moet komt door de concurrentie. Vroeger was er geen VTM.


-De samenstelling van nieuws gebeurt als volgt: de hele dag volgen ze op de redactie alle mogelijke nieuwskanalen dit zijn o.a. kranten, websites, persbureaus en andere tv-stations.

Uit al dat nieuws kiest de eindredacteur (de baas van het journaal) wat er in het journaal terechtkomt. Er zijn makkelijk meer dan 100 mensen aan de slag om te brengen.

-Om het nieuws goed te presenteren moet je heel nieuwsgierig zijn naar alles wat gebeurt in de wereld. Je moet snel een nieuwsfeit kunnen begrijpen en daarna natuurlijk, rustig en geloofwaardig kunnen vertellen op televisie.

- De opleiding of studierichting die je moet volgen om nieuwsanker te kunnen worden maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het helpt om geleerd te hebben om veel informatie of leerstof snel te kunnen verwerken, en dat leer je wel op de universiteit. Je moet natuurlijk wel zonder fouten kunnen schrijven en praten. En dat laatste is niet zo makkelijk. Je kan ook studies journalistiek volgen maar daar heeft Freek zijn twijfels bij. Het is voor een journalist belangrijker een open geest te hebben. Die opleidingen zijn technisch en missen inhoud. Je heb er die 1 jaar duren en andere tot 4 jaar. Bijscholen hoeft niet maar Freek heeft wel nog een half jaartje logopedie gevolgd. Daarna moet je een aan een screentest meedoen.

-Het nieuws moet niet van buiten geleerd worden want ze hebben daar een toestel voor dat autocue heet. Dat projecteert je teksten voor de lens, zodat je ze ziet in de lens. Maar de kijker merkt daar niets van. Als die uitvalt heb je nog altijd papier om op terug te vallen.

-Tot slot, voor dit beroep mag je niet zenuwachtig worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.