Vragende kinderen 'hiep hiep hoera' - Karel Appel

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Presentatie door een scholier
  • 4e klas havo | 353 woorden
  • 12 oktober 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV

Karel Appel, vragende kinderen ‘Hiep hiep hoera’

Kunststroming
De kunststroming van dit schilderij is Cobra. men geeft de dingen weer op een expressionistische en abstracte manier. Spantoon en kinderlijk. Er worden felle kleuren gebruikt in die stroming. Er wordt gezocht naar nieuwe manieren van uitdrukken.

Vragende kinderen is een geschilderd reliëf, en is gemaakt van afvalhout. Op een ondergrond van planken timmerde Karel Appel houtblokjes waar hij met lijnen en stippen gezichtjes tekende. Het reliëf dat de kunstgalerij van Londen in bezit heeft maakte Karel Appel op een raamluik

Geschiedenis.
Tijdens een treinreis door Duitsland naar Kopenhagen in 1948 zag Karel Appel op de perrons bedelende kinderen met uitgestrekte handen en vragende ogen. De hongerige kinderen maakte diepe indruk, en hij kreeg de beelden niet meer uit zijn hoofd. Toen Karel appel weer in Nederland kwam maakte hij een aantal reliëfs (schilderijen met een uitstekend beeldwerk). Hugo Claus(bekende schilder) beschreef de reliëfs van de vragende kinderen als de springplank voor Karel Appel’s schilderkunst.

Ook hangt een exemplaar van dit schilderij in het Stedelijk museum in Amsterdam en Centre Pompidou in Parijs. In 1949 werd Karel Appel ook gevraagd voor een muurschildering in de kantine van het stadhuis van Amsterdam, dat schilderij noemde hij ook ‘Vragende kinderen’.

Over Karel Appel
Karel appel is geboren in 1921 en overleden op woensdag 3 mei 2006, hij is 85 jaar geworden. Karel Appel was een Nederlands kunstschilder en beeldhouwer in de moderne kunst.

Karel Appel is geboren in de Amsterdamse Dapperbuurt, hij werd vlak voor de oorlog het huis uitgestuurd omdat hij wilde gaan schilderen en zijn ouders stonden dat niet toe. Karel Appel meldde zich in 1940 aan bij de rijksacademie voor beeldende kunsten.

In 1948 richtte Karel Appel de Nederlandse Experimentel Groep op en later werd dat CoBrA genoemd naar de steden, Copenhagen, Brussel en Amsterdam.  Karel Appel en de Cobra-groep waartoe hij behoorde hadden eind jaren 40 een paar fans, maar waarschijnlijk meer fanatieke tegenstanders, die het werk van de experimentele kunstenaars maar niks vonden.

Karel Appel gebruikt graag intense kleuren, simpele, kinderlijke vormen en ruwe materialen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.