CKV presentatie over Dans

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Presentatie door een scholier
  • 4e klas havo | 599 woorden
  • 5 januari 2016
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

CKV Dans

Verschillen tussen de stijlen en soorten

Bij dans heb je verschillende stijlen die je in verschillende categorieën kunt verdelen zoals: Stijldansen, Ballet, Volksdansen, Eigentijdse dansen en overige dansen.

Bij stijldansen praten we over bijvoorbeeld Ballroom en Latin waarbij je samen met een partner danst. Ballroom begint steeds meer terug te komen en heeft verschillende soorten dansen zoals de quickstep die erg bekend is. Deze dans bevat eigenschappen: snelle naadloze en ineenvloeiende bewegingen waarbij ook bepaalde muziek hoort. 

Klassiek ballet, ook wel academische dans, heeft iedereen wel van gehoord. Dit valt onder verhalende dans, de danser of danseres verteld met haar bewegingen een verhaal. Een erg beroemd voorbeeld hiervan is Het Zwanenmeer. Er hoeft niet altijd een verhaal in te zitten, dan noemen we het een thematische dans waarbij de danser(es) gevoelens, stemmingen of gedachten tot uiting brengt. Zoals angst en liefde of goed en kwaad. Hier dansen ze met sierlijke en vloeiende bewegingen. En hebben een correcte lichaamshouding: benen gestrekt, heupen iets gedraaid, buikspieren aangespannen, schouders laag, lange rechte nek en houdt het centrum van je lichaam vast.

Bij volksdans hebben we het over cultuurdansen zoals bij ons de klompendans en Afrikaanse dans of Ierse volksdansen. Elk hebben ze eigen kenmerken. Met als voorbeeld Afrikaanse dans: hierbij gebruiken ze hun hele lichaam en te bewegen op het ritme en de maat van de muziek.

Eigentijdse dans is bijvoorbeeld Hiphop, Modern en Jazz. Deze zijn tegenwoordig het populairste. Hiphop is zowel een cultuur als een dansstijl waarbij iedereen een eigen karakteristieke bewegingen toepast. Je hebt enorme vrijheid want er zijn geen regels aan verbonden in tegenstelling tot andere dansstijlen, dit geldt ook voor Modern. Wel heb je gevoel voor ritme nodig. Het is gecombineerd van zachte vloeiende tot strakke ruwe bewegingen die op de muziek zijn gemaakt.  Modern jazz is gebaseerd op ballet

Ook Dancehall wordt steeds populairder. Deze dansstijl is een moderne Jamaicaanse muziekstijl wat een beetje lijk op Afrikaanse dans waarbij het gebaseerd is op reggae en R&B. Hierbij maak je veel strakke maar ook losse ronde bewegingen wat vaak vrouwelijk lijkt. Bij Dancehall train je een andere lichaamscontrole als bij Hiphop. Zelf hebben we ook een workshop gehad van Sanne Bothee.

Ontwikkeling

Vroeger werd je als danser of danseres beroemd met een vakopleiding. Dansopleidingen in Nederland: Global Dance Centre in Amsterdam en Almere, Artiest Dans en Show op Rijn Ijssel in Arnhem en de Utrechtse Dansacademie etc. Verder zijn er natuurlijk nog veel meer. Voordat je hier de opleiding wil volgen moet je natuurlijk eerst auditie doen. Ook in het buitenland zijn er super veel beroemde dansscholen. Maar tegenwoordig heb je dit helemaal niet meer nodig om bekend te worden of je werk ervan te willen maken. Duizenden mensen geven zich op voor danswedstrijden met hun dansgroep, een duo of alleen. Een voorbeeld hiervan is misschien wel het bekendste dansprogramma: So You Think You Can Dance. Hierbij kun je je individueel opgeven om auditie te doen. Je moet veel dansstijlen kunnen leren beheersen om ver te willen komen maar doet auditie met datgene waar jij het best in bent. Tientallen beroemde choreografen hebben hierbij meegewerkt. Uiteindelijk hoef je deze wedstrijden niet te winnen om ontdekt te worden. Een voorbeeld hiervan is de bnn'er Timor Steffens die meedeed aan seizoen 1 en daar de tweede plaats won. In 6 jaar heeft hij met wereld beroemde mensen samengewerkt zoals Michael Jackson waarbij hij als in zijn concertreeks This-Is-It achtergronddanser zou mogen zijn. Timor trad op samen met Chris Brown en was te zien als een jurylid in 2 Nederlandse Tv-programma's.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.