Grote praktische opdracht: Wiskunde mobiele telefoons
Soorten gsm’s
Er zijn veel verschillende merken mobiele telefoons maar laat ik maar met de bekendste beginne dat is Nokia.
Nokia is de marktleider op het gebied van mobiele telefoons ze hebben vele verschillende soorten toestellen maar de bekendste zijn
3210
3310
6210
7210
8210
9210
Verder zijn er nog meer merken zoals: Siemens, Samsung, Ericsson, Panasonic, Sony, Philips en nog veel meer.
Mogelijkheden:
De mogelijkheden die op dit moment allemaal op een mobiele telefoon beschikbaar zijn al enorm.Spelletjes kent iedereen wel, Snake bijvoorbeeld waarbij je het slangetje steeds naar het voedsel moet brengen zonder de kant te raken. Sms betekent kortte tekstberichten
Die je van je mobiele telefoon naar een andere kunt sturen helaas in het begin was dit nog gratis maar dit ging al snel ongeveer 23 eurocent per bericht kosten. Er bestaat tegenwoordig ook de mogelijkheid om sms-jes via Internet te versturen wat gratis is de operators zijn hier niet zo blij mee en Dutchtone blokkeert alle sms-jes via Internet zelfs al.
E-mail kent iedereen al wel maar dat kan zins kort ook al met de mobiele telefoon gebeuren, sommige gsm’s kunnen zelfs ook al e-mail’s ontvangen. Andere mogelijkheden die een stuk belangrijker zijn, zijn de stand-by en de gesprekstijd.De stand-by betekent gewoon hoelang je gsm zonder gebruikt te worden aan kan staan zonder dat je batterij leeg is, en de gesprekstijd hoelang je met het toestel kunt bellen voordat de batterij leeg is.
Nieuwe functies: Nieuwe functies die zins kort ook op je mobiel kunnen zitten zijn bijvoorbeeld, wap, gprs, en een mp3 speler. Wap is een soort Internet waarmee je allerlei handige informatie kunt opvragen zoals voetbal uitslagen, het nieuws, het weerbericht, en de file informatie. Gprs is ook een soort wap maar dan weer beter. Mp3 spelers op mobiele telefoons worden steeds populairder want dan kun je niet alleen bellen met je mobiele maar ook nog eens je favoriete muziek luisteren.
Eigen onderzoek:
Ik zal nu proberen een paar mobiele telefoons te vergelijken dat is erg moeilijk want ze verschillen erg veel maar ik probeer telefoons rond 200 euro en met zoveel mogelijk functies te zoeken.
1. De Nokia 3310
2. De Siemens M35i
3. De Sony j7
Nokia 3310 Siemens m35i Sony j7
Stand-by 260 uur 100 uur 260 uur
Beltijd 270 minuten 120 minuten 360 minuten
wap? nee ja ja
gewicht 133 gram 125 gram 92 gram
trilfunctie ja ja ja
prijs 209 Euro 179 Euro 219 Euro
Een kleine enquête: De vraag die aan de mensen stelde was: als je mocht kiezen je welke gsm je mocht hebben van deze 3, welke gsm zou je dan kiezen? Ik heb het 15 mensen gevraagd
Eigen mening
Ik zou zelf persoonlijk voor de sony j7 kiezen door zijn lang stand-by tijd en lange beltijd want ik bel zelf nogal veel en hij ziet er goed uit met genoeg functies.
Hoe werkt een mobiele telefoon?
Mobiel telefoneren is mogelijk door de combinatie van de mobiele telefoon en een netwerk van basisstations. Beide hebben een antenne om te zenden en te ontvangen. Als u mobiel belt, zendt uw mobiele telefoon een signaal naar het dichtstbijzijnde basisstation. Dit station stuurt het signaal via de kabels van het vaste telefoonnet naar degene die u belt. Dat kan iemand zijn met een vaste telefoon, maar ook iemand met een ander mobiel toestel. Daar werkt het omgekeerd: het basisstation dat het dichtst bij de ontvanger staat geeft het signaal door aan de ontvangende mobiele telefoon. Basisstations voor mobiele telecommunicatie hoeven maar een relatief geringe afstand te overbruggen: 100 meter tot maximaal 10 kilometer. Deze gebieden overlappen elkaar, zodat een landelijke dekking ontstaat. Antennes van basisstations zenden een vrijwel horizontale bundel uit, vergelijkbaar met het licht van een vuurtoren. De zender/ontvanger van de mobiele telefoon werkt naar alle kanten en zoekt contact met het basisstation. Basisstations en mobiele telefoons gebruiken een relatief laag vermogen. Een basisstation heeft een vermogen van tussen de 1 en 100 watt. Dat is laag vergeleken met bijvoorbeeld een Tv-zender die een vermogen heeft van meer dan 10.000 watt.
De basisstations
Op dit moment staan de basisstations van KPN Mobile op ongeveer 4000 opstelpunten. De meeste basisstations staan op daken van hoge gebouwen; in het open veld zijn de masten 20 tot 40 meter hoog. Om te kunnen voldoen aan de enorme groei in de vraag naar mobiele telefoondiensten zal het aantal basisstations de komende jaren worden uitgebreid, hierdoor ontstaat een dichter netwerk met een veel grotere capaciteit. Daarmee is het GSM-netwerk voltooid, inclusief de bij te plaatsen antennes voor GPRS. Voor het compleet nieuwe UMTS-netwerk zijn vanaf 2002 andere antennes nodig. Een UMTS-netwerk met landelijke dekking telt ongeveer 600 middelhoge en enkele duizenden kleine antennes. Qua vorm en vermogen zijn ze vergelijkbaar met GSM-antennes en veelal kunnen ze worden bijgeplaatst op de bestaande opstelpunten. Daarnaast zijn voor een UMTS-netwerk nog duizenden heel kleine antennes nodig: sprietjes met een bereik van omstreeks 100 meter. Ze worden nauwelijks zichtbaar geïnstalleerd onder meer in grote overdekte ruimtes waar veel mensen tegelijk mobiel communiceren. KPN Mobile zet zich in om de plaatsing van nieuwe antennes zoveel mogelijk te beperken. Met name bij UMTS zal KPN Mobile de mogelijkheden om samen met andere providers gebruik te maken van masten (\'site sharing\'), optimaal benutten. Mobiele telecommunicatie is onlosmakelijk verbonden met onze samenleving, waarin informatie een steeds belangrijker plaats inneemt. Het kabinet vindt dat Nederland een eersteklas, betaalbare, toegankelijke en betrouwbare communicatie-infrastructuur moet hebben en houden, inclusief de basisstations die daarbij horen.
Ik heb nog 1 grote enqette gehouden. De vraag was voor hoeveel Euro bel je ongeveer per maand?
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
mooie werkstuk!!!!!
Hoe gaat ie??
Jo
21 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik heb het verslag goed kunnen gebruiken
21 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Kan er nog wat meer bij als uitleg
21 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Kijk ik had er wel wat aan ma ik vond het ma een beetje het zelfde ik moest wel zelf veel veranderen!!! ma ik wil je wel bedanken..... groetjes aicha
20 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ejzz nou ik vind da je een vet goede Po heb gemaakt
20 jaar geleden
Antwoorden