Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pinpas

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1864 woorden
  • 28 juni 2002
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
27 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is een pincode?

Vroeger als je geld nodig had, dan ging je dat afhalen bij een bank aan de balie. Je had dan je paspoort nodig, en dat kon dan ook alleen als de bank geopend was. Hier moest verandering in komen, gewoon omdat het voor de bank niet veilig was om te veel geld buiten de kluis te houden en omdat het niet practisch was als de bank gesloten was. Zo vond er iemand eind jaren 80 de pinpas uit een pinpas is een plastic kaartje met een metaalstrip, die een bepaalde code herkent. De pincode.
Bij elke pinpas hoort zo’n geheime pincode (PIN=Persoonlijk Identificatie Nummer), een getal van vier cijfers uit een reeks van 9, die je krijgt als je de betaalpas ontvangt. En met die code en je pas, kun je bij een geldautomaat geld afhalen. De kaarthouder moet zijn pincode geheim houden. Niemand anders weet de pincode, ook de bank niet. En volgens de bank kan bij correct gebruik van de pas niemand erachter komen. De veiligheid van het systeem berust op de geheimhouding van de pincodes van de rekeninghouders. Een nadeel van de pincode is echter dat als je pincode dus op de een of andere manier bij iemand anders dan jij zelf terechtkomt, en die gene komt vervolgens door diefstal aan jouw pas, al het geld van je rekening gehaald kan worden terwijl je niks door hebt.


Voor en nadelen van de pincode

Voor en nadelen aan de pincode en pinpas:
Aan ieder voorwerp zitten voor- en nadelen, zelfs de aller nieuwst ontwikkeling kan dit niet tegen gaan. Aan de pincode lijken alleen maar voordelen te zitten, maar er is in werkelijkheid meer nadeel aan dan voordeel, en daar wordt door de banken niet opgewezen.

Voordelen:
· De pincode is persoonlijk, verder weer niemand uw pincode.
· Het is veiliger dan met contant geld op zak lopen, omdat een dief met je pasje niks kan doen, maar met een volle portemonnee wel.
· Er zijn beperkingen van diefstallen, overvallen en fraude, omdat een pasje zonder pincode niks waard is en er een maximum is aan wat je per week kan opnemen (dat verschilt per bank).
· Het is mogelijk om gepast te betalen.
· De verwerking gaat (meestal) snel.
· Bij sommige pinpassen krijg je er gratis dingen bij, bv een museumkaart of CJP.

Nadelen:
· Het is gevoelig voor fouten in computersystemen als er in de computer iets niet goed is kun je geen geld opnemen.
· Al je gegevens staan geregistreerd, en dat zorgt voorminder privacy.
· Transactiekosten bij betalingen en geldopnames in het buitenland, want deze zijn ten behoeve van kostendekking van de buitenlandse bank.
· Wanneer iemand zijn chipknip met geld erop verliest, dan is diegene het geld kwijt, omdat je daarmee kan betalen zonder pincode.

· De pincode wordt fraude gevoelig gevonden, er is een behoefte aan een alternatief dat 100% veiligheid biedt.
· De pincode schiet tekort bij betalingen in het buitenland, de veiligheid is niet gegarandeerd, want er kan zonder pincode worden betaald.
· Door gebrek aan veiligheid moet de consument zich gaan toeleggen op een alternatief voor betalen in het buitenland, namelijk met contant betalen of met een creditcard.

Iris identificatiesysteem

Iris identificatiesysteem, maakt het mogelijk geld op te nemen door een blik op de automaat te werpen. De identificatie vindt plaats door middel van herkenning van de oogiris. De pinpas gebruiker hoeft niet langer vele codes te onthouden en is beter beschermd tegen fraude.
Voor de banken betekent Iris Identificatie een belangrijke kostenbesparing en biedt het hoge mate van beveiliging
Het Iris Identificatie werkt zo dat je een speciale foto van je iris moet laten maken. Deze wordt opgeslagen op de database van de bank en in verband gebracht met je pasje en rekeningnummer. Als je dan wil pinnen word er via een video camera een foto van je iris gemaakt en deze wordt vergeleken met de iris uit de database. Als deze overeenkomen kan je geld van je bankrekening afhalen, zonder nog een pincode in te toetsen.
Ook het dragen van een (zonne)bril of contactlenzen of het ondergaan van een operatie heeft geen verandering van de iris tot gevolg. De iris is zelfs het meest unieke, gegevensrijke deel van het menselijk lichaam. De iris hoeft maar één keer in de database te worden opgenomen, omdat dit een van de weinige lichaamsdelen is die niet veranderen bij het ouder worden.
Dit nieuwe systeem is tot nu toe een van de veiligste manieren van het pinnen.

Fraude

En pincode is erg persoonlijk. Maar is het wel het goede alternatief voor geld afhalen aan de balie, bij een bank waar mensen je op je identiteit controleren? Het blijkt in sommige gevallen van niet. Mensen hebben manieren bedacht om die persoonlijke code te kraken, om aan andermans geld te komen. Diefstal van je pinpas met veel geld er op is tegenwoordig het ergste wat je kan overkomen. Want de dieven hebben hun manieren om achter je pincode te komen.

Er zijn illegale apparaatjes op de zwarte markt, waarmee je als je er een pinpas in steekt, de pincode die bij de pas hoort kunt kraken. Dan heeft de dief dus binnen een paar minuten je pincode en kan daarmee het geld van je rekening afhalen.
Er is een verhaal van iemand wiens pasje en pincode op mysterieuze manier werd ontvreemd:
Ze stond ’op een dinsdag middag voor een pinautomaat te wachten om geld op te nemen, er stonden 2 mensen voor haar samen bij de automaat. Die mensen stonden een beetje moeilijk te doen, maar niks verdacht. Toen de mevrouw aan de beurt was voerde ze haar pasje in de automaat in, en toetste naar behoren haar pincode in. Een moment daarna geeft de automaat ineens buiten gebruik aan, waarna de automaat helemaal uitvalt. Ze kreeg haar pas niet terug. Ze liep naar binnen bij de bank, om het voorval te melden. Eer dat ze aan de beurt was, verliepen er 5 minuten. Toen ze aan de balie stond en haar verhaal hield, checkte de baliemedewerker de pas na. Hier bleek dat al het geld van de betreffende rekening 2 minuten eerder was opgenomen.
Wat er was gebeurd, waarschijnlijk hadden de 2 mensen die voor haar stonden met het apparaat geknoeid. Ze hadden een slipvak in het pasinvoer systeem gestopt wat een apart, daar niet thuishoren element was. Boven in de automaat was heel slim een cameraatje verstopt. Op het moment dat ze haar pinpas invoerde was deze al in het slipvak verdwenen. Toe ze haar pincode invoerde, filmde het cameraatje de ingetoetste cijfers nauwkeurig.Op dat moment viel door gesjoemel met de bedrading de automaat uit. Toen de mevrouw naar binnen liep om het voorval te melden, kwamen de boeven terug om het slipvak met de pas erin, en het cameraatje met de pincode op te halen en te bekijken. Om vervolgens keurig met pas en pincode al het geld van de rekening af te halen.
De banken die meerder van dit soort gevallen hebben megmaakt geven de volgende tip: Als je je pinpas nit terug krijgt en de pinautomaat valt uit, dan moet u bij de automaat blijven staan, uw bank bellen en meteen uw pasje blokkeren, zodat er geen geld meer opgenomen kan worden van het pasjes.

Formules over pincodes

Hoeveel verschillende pincodes zijn er mogelijk?
Een pincode bestaat uit 4 cijfers. Om uit te rekenen hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn met 4 cijfers moet er eerst een gegeven zijn hoeveel cijfers er meetellen. Als alle cijfers 0 tot en met 9 mee doen dan zijn er 10 cijfers mogelijk op de eerste plaats. Dat betekend dat als er ook 10
cijfers op de volgende 3 plaatsen kunnen dan is de som: 10 x 10 x 10 x 10 =
10.000

De formule hiervoor is : P = 10a

Maar omdat er geen codes mogen bestaan met de volgorde 7777 valt er per

code plaats één cijfer af. Dan wordt de som 9 x 9 x 9 x 9 = 6561

De formule hiervoor is : P = 9a

Hoeveel pincodes zijn hetzelfde?
Stel dat we uitgaan van:
20 miljoen pinpassen met pincodes die in gebruik zijn
er bestaan geen bankrekening nummers
alle cijfers tellen mee
dan heb je dus 20.000.000 : 10.000 = 2000 pincodes die hetzelfde zijn.

Als je niet dezelfde cijfer achter elkaar mag doen dan krijg je de som:
20.000.000 : 6561= 3048 dezelfde pincodes

Enquête

Wij vroegen ons af, hoeveel de gemiddelde mens afwist van de pincode, en dan vooral van de veiligheid van de pincodes. Studenten van de Havo het conservatorium, maar ook ooms en tantes, vaders en moeders, moesten de zware enquette doorstaan. Er werd door vele mensen gegokt en dat viel toch wel tegen, maar er waren toch ook mensen die het wisten (of goed gokten).

Hieronder staan de enquettevragen die in totaal aan 20 mensen zijn gevraagd in de leeftijdscatogarie van 15 to 45 jaar.


1. Hoeveel verschillende pincodes zijn er met alle cijfers mogelijk? (goede antwoord is 10.000)

2. Hoeveel verschillende pincodes zijn er mogelijk zonder dezelfde cijfers naast elkaar te zetten, zoals 7777 (het goede antwoord is 6561)

3. Met hoeveel cijfers heb je nodig om een pincode veilig te maken als er 10 miljoen mensen gebruik maken van een pinpas en er gen bankrekeningsnummers zouden bestaan, met alle mogelijke cijfers? (Goede antwoord is 7)

4. . Met hoeveel cijfers heb je nodig om een pincode veilig te maken als er 10 miljoen mensen gebruik maken van een pinpas en er gen bankrekeningsnummers zouden bestaan, zonder dezelfde cijfers naast elkaar te zetten? ( het goede antwoord is 7)
Conclusie

De hoofdvraag waar we onze praktische opdracht aan hebben gewijd is “Hoe veilig is de pincode?”
De pincode lijkt erg veilig, en goed beschermd door allerlei nieuwe technische ontwikkelingen, maar ook allerlei nieuwe ontwikkelingen lijken te frauderen zo blijkt maar weer naar de laatst verschenen berichten in de kranten.
Pinautomaten, zoals is beschreven in het hoofdstuk fraude, zijn erg makkelijk te kraken. Namelijk niet alleen de goede technologie, voor extra veiligheid gaat vooruit, maar ook de technologie om fraude mee te plegen ontwikkeld zich steeds verder.
Als je geen bankrekeningnummers zou hebben en je zou 10 miljoen pinpas gebruikers hebben, dan zou een pinpas veilig zijn met 7 nummers. Maar er zijn nu 20 miljoen pinpas gebruikers en daarom voldoet een pinpas van 8 cijfers pas aan de normen van de veiligheid (als we de bankrekeningnummers nog niet meetellen). Dit alles staat beschreven in formules over pincodes.
Maar nu er bankrekeningnummers zijn die via de database van de bank in verbinding worden gelegd met je pincode is de pincode veilig, als we de technologische vooruitgangen van de fraude niet meetellen.

Ons antwoord op de hoofdvraag is dan ook, de pincode is over het algemeen veilig, maar door groeiende ontwikkelingen in de fraudetechnologie, zal de veiligheid van de 4 cijferige pincode afhankelijk zijn van de bereidheid van de mensen tot geheimhouding van hun pincode en de gepleegde fraude.

Nawoord

Voor onze opdracht moesten we meer komen te weten over de pincode en dat is ons aardig gelukt. We hebben geleerd hoe veilig de pincode is (of hoe veilig de pincode eigenlijk niet is) en we hebben geleerd dat er een iris-identificatiesysteemn bestaat die er voor zorgt dat jou pasje identiek wordt. Ook hebben we gekeken hoeveel de medemens wel niet wist van de pindcode en de pinpas afweet, waarmee we meteen hebben gekeken of medemens ook zo goed was in wiskunde.
We hebben met z’n drieën hard aan het werkstuk gewerkt en daarmee hebben we er ook veel van geleerd. En dat is misschien toch wel het belangrijkste.

REACTIES

6.

6.

wat 33n stom verslag zeg, ik kreeg er een 1 voor

nou ja dan gebruik volgend jaar wel het verslag van iemand anders.

tsss...

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.