Enquete: Roken en drinken onder jongeren

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 2034 woorden
  • 4 mei 2006
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
74 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Het onderzoek dat ik ga uitvoeren is een enquête. De reden dat ik daar voor gekozen heb is, dat ik het leuk vind om gegevens over mensen te lezen, verzamelen, dus de keuze was snel gemaakt. Als onderwerp kies ik roken en drinkgedrag onder jongeren. Ook hier is de keuze te verklaren. Ik ben zelf jong en heb veel met mensen die roken en drinken te maken. Ook omdat laats in het nieuws hierover een uitzending was, vooral over het drinken en roken onder de jongeren. Twee redenen dus, om dit onderwerp te kiezen.

Ik hoop dat aan het einde van dit onderzoek, doormiddel van statistieken, duidelijk antwoord gegeven wordt is op de volgende vragen.


Onderzoeksvraag en hypothese

Mijn onderzoeksvraag is dus ook:
- Hoe is de situatie van jongeren ten aanzien van roken drinken?

Daarbij ben ik met de volgende deelvragen gekomen:
- Hoeveel jongeren roken en hoeveel roken deze gemiddeld per week?
- Hoeveel jongeren drinken en hoeveel drinken deze gemiddeld per week?
- Welke middelen tegen roken en drinken zijn er en hebben die invloed op de jongeren?

Mijn hypothese is: jongeren roken en drinken veel en maatregelen hebben geen invloed.

Beschrijving methode onderzoek

Zoals in de inleiding al vermeldt, gebruik ik als methode een enquête. Daarvoor heb ik de volgende spullen nodig: een papier met de vragen (zie bijlage) en personen die de vragen in willen vullen. Ik kom net van de havo af (mei 2004 geslaagd) daarom heb ik mijn oude school gekozen om de enquête uit te voeren. Ik ken daar nog wat mensen en heb ze gevraagd om mee te doen. Ik ben daar naar toe gegaan en heb zoveel mogelijk mensen vragen gesteld. Om de gegevens te controleren leg ik er bestaan cijfers over dit onderwerp naast en vergelijk ik die. Maar eerst moest ik maatregelen tegen roken en drinken vinden, omdat ik daarover ook vragen had aan de jongeren.

Enquêteren

Voer een onderzoek uit naar een zelf gekozen onderwerp. Formuleer hypothesen en stel een
vragenlijst samen. Neem deze vragenlijst af bij een steekproef van de onderzoeksgroep en
verwerk de resultaten in een computer. Vergelijk de hypothesen met de resultaten. Probeer
eventuele verschillen te verklaren. Stel aanbevelingen op om een eventueel probleem op te lossen of te verkleinen.

Bron: Praktische opdrachten ‘Wiskunde’, pag. 33, Cito, Arnhem, 1999

Uitkomsten onderzoek

Maatregelen tegen roken

De Tabakswet - In een sportcentrum mag niet gerookt worden als het gesubsidieerd word door de overheid. Maar zijn er tenminste 2 wachtruimten, kantines of recreatieruimtes dan is het wel toegestaan. In dat geval mag in de kleinste ruimte worden gerookt. Dit geldt alleen als hierdoor geen hinder of overlast wordt veroorzaakt. Het is niet verplicht om een rookruimte te maken. Het rookverbod in niet-gesubsidieerde sportcentra volgt ooit ook nog. Ook mogen in de gesubsidieerde sportsector geen rookwaren worden verkocht. Ook niet in de kantine of via een sigarettenautomaat

Ook zijn er de volgende regels m.b.t. roken:

- het reclame - en sponsoringverbod op 7 november 2002,
- het reclameverbod voor kranten en tijdschriften op 1 januari 2003,
- het verkoopverbod aan personen jonger dan 16 jaar op
1 januari 2003,
- het verkoopverbod op kleine verpakkingen met minder dan 19 stuks op
1 januari 2003,
- het verkoopverbod in overheidsinstellingen op 1 januari 2003,
- het recht op rookvrij personenvervoer op 1 januari 2004,
- het recht op een rookvrije werkplek op 1 januari 2004.

Wat zijn de gevolgen van roken - Kans op een langzame, pijnlijke dood. Je merkt het doordat je het benauwder krijgt, je conditie achteruit gaat en je krijgt last van hartkloppingen als je echt al een hele tijd rookt. Deze gevolgen komen door de nare stoffen die je inademt. Allereerst natuurlijk nicotine. Deze stof zorgt ervoor dat je verslaafd raakt. Zo ga je steeds verder achteruit, door het aantal sigaretten per dag/week/jaar op te voeren. Kenmerken van een verslaving zijn dat je steeds meer nodig hebt. Ook is het erg moeilijk om ervan af te komen. Maar daar heb je wel hulpmiddelen voor. Verder zitten er in de sigaretten ook nog koolstofmonoxide en teer. Koolstofmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding. Het is kankerverwekkend. De meeste rokers die roken “over hun longen”. Dat betekent dat die stof in je longen terechtkomt. Zo worden je longen van binnenuit helemaal uitgevreten. Maar niet alleen de longen worden beschadigd. De rook, vol met vieze stoffen gaat ook door de luchtwegen.

1 op 11 vrouwen krijgt borstkanker vóór het 75e levensjaar

Tienermeisjes die roken hebben twee maal zoveel kans op borstkanker.

Iedereen gaat vroeg of laat dood. Maar rokers wel heel wat vroeger dan niet-rokers. De statistieken bewijzen het: Iedere sigaret kost 5.5 minuten van je leven. Een pakje op een dag kost je dus ongeveer twee uur.

Ik heb alle gegevens verzameld en zal ze weergeven in grafieken en tabellen. Daarbij zal ik toelichtingen geven. Ik heb 30 mensen kunnen vinden die mee wilden doen. Deze zijn in de leeftijd van 15 – 16 jaar.

Roken

Van de 30 die ik ondervraagt heb, rookten er 13. Dat is 43⅓ %.
Deze 13 rookten gemiddeld, 830/13= 63.84 sigaretten per week. Afgerond is dat 64 gemiddeld.
Rook je? Aantal per week?
17 keer nee n.v.t.
Ja 50
Ja 65
Ja 40
Ja 75
Ja 70
Ja 65
Ja 80
Ja 80
Ja 50
Ja 55
Ja 65
Ja 70
Ja 65
Totaal: 830

Groep 1 is het aantal niet rokers. Groep 2 het aantal rokers. Groep 3 is totaal aantaal mensen.

Uit de gegevens van stivoro blijkt dat in de leeftijdsgroep 15-16 jaar in 2004 60 % niet rookte. Dus 40 % wel. Ook is te zien dat dit percentage al jaren licht schommelt. Mijn enquête geeft ook een wel rokers percentage van ongeveer 40% (grafiek volgende pagina)
Over het aantal sigaretten per week zijn geen cijfers. Ik neem aan dat mijn cijfers wel betrouwbaar zijn.


Om een beeld te krijgen heb ik bestaande data gebruikt over roken onder jongeren in de leeftijd van 15-16 jaar.

Op de vraag of de voorgelegde gegevens invloed hebben of zullen hebben op het rookgedrag beantwoorden 10 mensen met ja. Ze zeggen dat ze het gevaar zien en ook zelf merken aan hun conditie. Ook zeggen ze dat het steeds duurder wordt, dus moeilijke om te betalen. De angst voor kanker of dergelijke zit er nog niet zo in, maar er wordt wel over nagedacht. Van de 13 zijn er 8 die al geprobeerd hebben te stoppen en 7 die weer voornemens hebben te stoppen. Rokers confronteren met de waarheid kan dus wel effect hebben.

Maatregelen tegen Drinken.

Alcohol heeft veel gevaren in zich. Wie met regelmaat alcohol drinkt heeft kans op hersenbeschadigingen. Ook is uit onderzoek gebleken dat de kans op een verslaving groter is als je al op jonge leeftijd begint.

Veel doden in het verkeer zijn te wijten aan drank, rijden onder invloed. Mensen zien vaak het gevaar niet en denken het kan wel, maar dan gaat het vaak fout.
Éénderde van al de doden in het verkeer is te wijten aan alcohol en drugs. Dat zijn 350 doden per jaar, bijna 1 per dag.

Alcohol heeft ook minder gevaarlijke maar toch erg vervelende gevolgen.
Black-out, tijdelijke hersenstoornis. Een kater en overgeven. Misselijk en zwak voelen.
En dan is er ook nog de alcoholvergiftiging. Sommige mensen drinken zoveel dat ze bewusteloos raken. Het gevaar hiervan is dat als je er niet snel genoeg bij bent je er aan kan overlijden.

De overheid doet er alles aan dit gevaar te beperken. Wetten, zoals verbod op drank achter het stuur en de daarbij horende strenge controles. Ook probeert de overheid doormiddel van accijns de prijzen sterk te verhogen, om zo drank moeilijker bereikbaar te maken.
De overheid heeft wetten gemaakt, geen alcohol onder de 16 en zelfs een grens van 18 voor sterke drank.


Drinken

Ik heb alle gegevens verzameld en zal ze weergeven in grafieken en tabellen. Daarbij zal ik toelichtingen geven. Ik heb 30 mensen kunnen vinden die mee wilden doen. Deze zijn in de leeftijd van 15 – 16 jaar. Het gaat hier om glazen alcohol.

Drink je? Hoeveel glazen per week?
Ja 8
Ja 9
Ja 15
Nee n.v.t.
Ja 12
Ja 7
Nee n.v.t.
Ja 3
Ja 16
Nee n.v.t.
Ja 11
Ja 8
Nee n.v.t.
Ja 10
Ja 14
Nee n.v.t.
Ja 10
Ja 10
Nee n.v.t.
Ja 7
Nee n.v.t.
Ja 4
Nee n.v.t.
Ja 13
Nee n.v.t.
Ja 15
Nee n.v.t.
Nee n.v.t.
Ja 12
Van de 30 mensen zijn er 18 die drinken. Dit is 60 %. Deze 18 personen drinken een totaal van 184 glazen per week. Dat is gemiddeld 10,22 glazen alcohol per persoon per week.

Uit onderzoek blijkt dat van de15-jarige ongeveer 50% regelmatig aan de alcohol zit. Dit komt redelijk overeen met de gegevens die ik verzameld heb.

Op de vraag of de gegevens die ik heb laten zien invloed heeft op het drinkgedrag zegt het overgrote direct nee. Drinken hoort erbij, drinken is gezellig. Dat zeiden de meeste. De wet vinden ze niet bedreigend. Ook onder de 16 krijgen ze alcohol mee, zelfs sterke drank. Vooral de meiden blijken daar geen moeite mee te hebben. De prijzen vinden ze ook geen probleem. Dan maar wat meer werken, zei er één. En over het verkeer. Ze fietsen altijd, dat gaat wel eens mis, maar ze komen altijd veilig aan. Van een kater staan ze niet te kijken en zelf een alcoholvergiftig blijkt redelijk vaak voor te komen in hun omgeving.


Al met al doet het ze vrij weinig.

Conclusie en samenvatting

Uit de gegevens blijkt dat er redelijk wat mensen roken en drinken. Beide rond de 50%. Dit komt overeen met bestaande gegevens. De hoofd- en deelvragen zijn nu te beantwoorden.

Deelvragen:
- Hoeveel jongeren roken en hoeveel roken deze gemiddeld per week?
Van de 30 die ik ondervraagt heb, rookten er 13. Dat is 43⅓ %. Deze 13 rookten gemiddeld, 830/13= 63.84 sigaretten per week. Afgerond is dat 64 gemiddeld.

- Hoeveel jongeren drinken en hoeveel drinken deze gemiddeld per week?
Van de 30 mensen zijn er 18 die drinken. Dit is 60 %. Deze 18 personen drinken een totaal van 184 glazen per week. Dat is gemiddeld 10,22 glazen alcohol per persoon per week

- Welke middelen tegen roken en drinken zijn er en hebben die invloed op de jongeren?
Er zijn wetten en campagnes. Gegevens over doden en ziektes en meer zaken wat het met je lichaam doet. Bij de rokers heeft het wel wat invloed, bij de drinkers niet tot nauwelijks.

Hoofdvraag: - Hoe is de situatie van jongeren ten aanzien van roken drinken?

De situatie is zoals verwacht, ongeveer de helft rookt en drinkt. Dit roken en drinken gebeurd in overvloed. Veel drank en veel sigaretten is normaal. Geld speelt vaak geen rol. Dit is een slechte situatie, waar nog veel aan gedaan moet worden. Dit bevestigt gelijk ook de hypothese.

Samenvatting

Dit onderzoek bestond uit een enquête van 30 personen die vragen werden gesteld. De gegevens heb ik verzameld en geordend en daarna weergegeven in tekst, tabellen en grafieken. Daarnaast heb ik gegevens gelegd die al bekend waren door grote onderzoeken.

De hoofdconclusie is dat roken en drinken veel voorkomt en ook in grote mate. De wetten en campagnes hebben weinig invloed.

Evaluatie

Het was een leuk onderzoek om uit te voeren. Toch denk ik dat ik misschien meer mensen had moeten zoeken om een beter beeld te krijgen. Dit beeld klopt wel maar is met zo weinig mensen at het net zo goed helemaal anders uit had kunnen komen. Voor de rest ging het goed.

Bijlagen

Bijlage 1 - plan van aanpak

Logboek starten
Onderzoek bedenken
Hoofdvraag en bij passende deelvragen bedenken
Hypothese bedenken
Onderzoeksmethode bepalen
Gegevens zoeken
Vragen maken voor interview/Enquête
Interviews/Enquête houden
Gegevens verzamelen en waarnemen
Gegevens uitwerking in tekst, tabellen en grafieken.
Conclusie, antwoord op hoofdvraag en de deelvragen
Samenvatten
Verslag netjes afmaken (lay-out, noten, enz)
Poster maken.


Bijlage 2 – Enquête vragen onderzoek

Vraag 1. Rook je?

Zo ja, hoeveel per week?

Vraag 2 Drink je alcohol?

Zo ja hoeveel glazen alcohol per week?

Vraag 3. Hebben de middelen die ik je liet zien, invloed op je rook of drink gedrag?

Zo ja, Positief of negatief.

Bijlage 3 – Gebruikte literatuur

• Leerlingen scholengemeenschap Guido de Brés, Amersfoort.
• CD-ROM Staatsexamen vakinformatie havo en vwo, Exameneisen 2005
• Informatiepakket NIGZ, 3440 AM in Woerden, alles over alcohol.

Internet

http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=esite.tonen&a=2&b=226http://www.rokenendewet.nl/index.asp
http://www.geocities.com/lucasvo/medischestatistieken.html
http://members.fortunecity.com/thepostpigeon/Web_Post_Pigeon_23/stoppen_met_roken.htm

http://members.lycos.nl/gevolgenvanroken/id20.htm

http://www.opvoedadvies.nl/alcohol.htm
http://www.rivm.nl/vtv/data/kompas/determinanten/exogeen/roken/roken_preventie.html
http://www.stivoro.nl/cijfers/rookcijfers_jeugd_2004.pdf
http://www.verkeershandhaving.nl/actueel.php?id=175

REACTIES

D.

D.

nou dit is echt boelshit man ,doe is effe normaal ,noem ej dit een enqeute mensen ik waarschuw jullie willen jullie een slecht cijfer , lever dit dan in bij je leraar.
XXD laaaaater

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.