Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ecofeestje

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 1989 woorden
  • 11 juni 2012
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hoofdstuk 1 : Inleiding

Iedereen ziet het gebeuren: het klimaat in de wereld is drastisch aan het veranderen door een tè hoge CO2 uitstoot. IJskappen smelten, overstromingen maar ook hevige droogte vinden plaats. Daarnaast worden er grote bossen gekapt en raken energiebronnen uitgeput. Elk steentje dat we bij kunnen dragen is er weer één. Door een eco-feest te organiseren houd je rekening met het milieu.

Tegenwoordig is milieuvriendelijk zijn helemaal in. Auto’s rijden zo milieuvriendelijk mogelijk en er staan overal prullenbakken. Ook word er gedacht aan de CO2 uitstoot in de lucht. Alles is eco en daarom dachten wij, waarom geen eco-feest. Een feest waarbij iedereen denkt aan het milieu. En iedereen stilstaat bij hoe erg het eigenlijk is. Wij laten zien hoe makkelijk het is een feest te geven waarbij je het milieu niet aantast. Voordat we alles organiseren voor het eco-feest moeten we natuurlijk wel weten wat de oorzaak is.

Er zijn 2 soorten van het broeikaseffect. Het natuurlijke broeikaseffect en het versterkte broeikaseffect. Bij het natuurlijke broeikaseffect komt de zonnestraling door de atmosfeer op het aardoppervlak. Die straling van de zon word door het aardoppervlak omgezet in warmte. ( zie figuur 1 ) Zonder dit broeikaseffect zou het op aarde -18 zijn, dus het is maar goed dat dit bestaat.

Het versterkte broeikaseffect betekent dat de mens ervoor zorgt dat er steeds meer broeikasgassen in de lucht komen. De uitlaatgassen van een auto is de grootste oorzaak voor het versterkte broeikaseffect. Er komt dan koolstofdioxide (CO2) in de lucht. De wereldbevolking word steeds groter dus het broeikaseffect word steeds meer versterkt. Dit brengt grote gevolgen met zich mee zoals opwarming van de aarde. Door dit opwarmen zal het ijs op de polen smelten. Dit heeft 2 gevolgen. Als eerst zal de zeespiegel gaan stijgen, dit veroorzaakt overstromingen. Ook zullen de dieren op de polen uitsterven. Het ijs op de

Hoofdstuk 2: eco feest

De uitnodigingen

Bij een feest horen gasten. Aangezien wij het alledrie eens zijn met het motto; hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Hebben wij gekozen voor een feest voor de hele school. Ons feest word een schoolfeest. Wij willen iedereen van school uitnodigen door middel van het omroepsysteem bij ons op school.

Wij willen het volgende omroepen;

Een extra schoolfeest! Dit keer is het anders dan normale feesten. Deze keer is het thema; eco. Het wordt dus een eco-feest. Veel van jullie zullen nu op je mobieltje bezig zijn, deze moet je regelmatig opladen. Dit kost energie. Bij het opwekken van deze energie komt veel CO2 vrij, dit versterkt het broeikaseffect en heeft grote gevolgen op de samenleving. De laatste vrijdag voor de meivakantie is het zo ver. Een nog nooit eerder vertoont eco-feest. Dit klinkt misschien suf, maar ook milieuvriendelijk kun je het leuk hebben. Zo zijn er heerlijke drankjes en leuke muziek. De entree is gratis dus is het zeker de moeite waard. Er zijn wel twee voorwaardes; we willen graag dat je zelf iets milieuvriendelijks meebrengt. Ook zou het fijn zijn als je kleding aantrekt die fair trade gemaakt zijn.

We zien je volgende week vrijdag!

Aankleding

Het feest moet er natuurlijk wel aantrekkelijk uitzien. Hiervoor willen we gebruik maken van biologische ballonnen. Ballonnen worden normaal gemaakt van rubber. Bij biologische word er gebruik gemaakt van latex dat fair trade is verkregen. Hierbij word de CO2 uitstoot dus beperkt en worden de resten sneller afgebroken.

Voor ons feest willen we een plek waar je kan relaxen. Hiervoor worden hooibalen geregeld. Deze hooibalen lenen we van een boer uit de buurt. Om de hooibalen op school te krijgen, maken we gebruik van de huifkar die vooruit getrokken word door middel van paardenkracht.

Locatie

De locatie van ons feest is, omdat het een schoolfeest is, op school.(KWC zie logo)* Iedereen weet dit te vinden en de meeste leerlingen kunnen wel met de fiets komen in plaats van met de auto, want dan is er natuurlijk weer CO2 uitstoot en dit proberen we zoveel mogelijk te vermijden. Het feest zal grotendeels op het sportveld en op het achterplein plaatsvinden. De reden dat het feest grotendeels buiten is, is dat ons dat elektriciteit bespaart van de lampen die binnen aanstaan.

Vervoer van de gasten

Bij een eco feest kan je niet met een auto komen. We vragen daarom de gasten die van dichtbij komen om op de fiets te of lopend te komen. Voor de genodigden die van verder weg komen, huren we een grote huifkar met paarden. Voor het hout wat voor de huifkar gebruikt is, zijn bomen voor terug geplaatst. De paarden worden op een biologische manier verzorgd.

Licht, geluid, verwarming

Geluid bepaald veel van de sfeer. Maar meestal kost dit best wel veel energie en is dus niet goed voor het milieu. Daarom worden verschillende hoekjes gecreëerd met elk zijn eigen charme. Dit scheelt dus de energie die het kost voor het versterken van de muziek. We creëren een hoekje met basti laurenz, de energie die zijn laptop kost word overdag opgewekt door zonne-energie. In een ander hoekje speelt Revolution. In plaats van bas-en elektrische gitaar maken ze gebruik van akoestische gitaren.

Als het donker wordt, steken we kaarsjes aan. Tegenwoordig zijn er kaarsjes gemaakt op basis van biomassa in plaats van olie, ook zijn de houdertjes van gerecycled aluminium. We zorgen dat deze ver genoeg van het hooi vandaan blijven, zodat alles veilig blijft. Maar bij donker hoort natuurlijk kou. Van de kaarsjes komt niet genoeg warmte daarom willen we ook een vuur korf neerzetten waar je je aan kunt verwarmen. Ook hier wordt aan de veiligheid gedacht. Om meer licht te creëren hebben wij het volgende gevonden. Een speciaal ontwerp met biologisch afbreekbare materialen. Door de warmte van het brandende kaarsvet stijgt de lampion en zweeft deze sfeervol in de lucht.

Eten en drinken

Bij feestjes hoort eten en drinken. Hier hebben wij ook aan gedacht. Biologisch eten is niet zo moeilijk. Veel mensen letten bij het kopen van hun voedsel al op het fair trade teken. Wij willen zo min mogelijk uit de winkel halen. Om de meeste producten zit plastic en dit willen wij vermeiden. Wij gaan fruit bij een biologische boer halen. We willen zo veel mogelijk verschillende soorten fruit. Van dit fruit maken we hapjes. Ook gaan wij dit fruit persen. Hiervan maken wij verschillende sapjes en cocktails. Omdat we geen bar hebben waar je eten of drinken kunt halen wordt alles geserveerd. De consumpties staan op houten schalen. Deze schalen kun je hergebruiken. We willen de drankjes serveren in glazen. Glazen zijn milieuvriendelijk dan wegwerk plastic bekertjes. De resten van het feest worden niet weggegooid. Ook al zal dit snel verteren. We doneren het aan een daklozenstichting.

Activiteiten

Naast het feest zelf is het natuurlijk ook erg leuk voor de aanwezigen als er verschillende activiteiten zijn, dus daarom gaan wij ervoor zorgen dat er leuke activiteiten worden georganiseerd om het nog een nog groter succes te laten worden. De eerste activiteit die wij willen gaan organiseren is sjoelen. Dit wordt gedaan op een houten sjoelbak. Nu zal je natuurlijk denken dat hier bomen voor gepakt zijn, maar er zijn juist bomen voor terug geplant. Dit hebben wij allemaal uitgezocht. De volgende activiteiten zullen plaatsvinden op de sportvelden naast de school. Hierbij moet je denken aan een voetbalcompetitie, een hockeycompetitie, een rugbycompetitie enzovoort. Dit maakt het feest niet alleen maar ecologisch, maar ook nog is gezond! De voetbal is uiteraard van rubber, deze is fair trade gemaakt. Hetzelfde geld voor de rugbybal. En de hockeysticks zijn van hout en het gekapte hout is ook weer terug geplaatst. We hebben op internet opgezocht wat voor milieuvriendelijke producten er allemaal zijn.

Zo vonden we gerecycled papier en milieuvriendelijke verf. Wij bedachten toen dat we in een hoekje gaan inrichten waar grote vellen gerecyled papier liggen en milieuvriendelijke verf. Dan kunnen de leerlingen die creatief zijn en wel zin hebben om een mooi schilderij te maken daar schilderen. Als er hele mooie schilderijen bijzitten worden deze verkocht en levert dit weer geld op die we kunnen geven aan een bedrijf dat milieuviendelijk is.

Hoofdstuk 3: eigen mening

Joris: Ik vind het een leuk idee, het is een feest waarbij je iedereen laat zien wat voor mogelijkheden er zijn. Ik zou zelf niet zo’n feest willen geven, omdat er veel betere feesten zijn. Wel vind ik dat je milieuvriendelijk erg ver komt met een feest. Natuurlijk is het niet 100% procent milieuvriendelijk, toch draagt dit een steentje bij aan het milieu

Bianca: Toen ik het opdrachtenboekje kreeg en de opdrachten doorkeek, viel de opdracht 'een eco-feest' me meteen op. Bij deze opdracht moet je in 2-tallen (in ons geval 3-tallen) een eco-feest organiseren en dit moet je natuurlijk zo milieuvriendelijk doen. Dit leek me echt de leukste opdracht. Ik vond het ook leuk om van alles op te zoeken over milieuvriendelijke en biologische producten. Ik heb nooit geweten dat er zoveel producten waren die minder schadelijk zijn voor het milieu dan de gewone producten. En als je kijkt naar de gevolgen vind ik dat zoveel mogelijk mensen erop moeten gaan letten om zo mileuvriendelijk mogelijk te leven. Ik zou zelf ook wel een eco-feest willen geven, want de gevolgen zijn zo erg dat we er met z'n allen echt iets aan moeten gaan doen. En je kan bijvoorbeeld zelf beginnen met een eco-feest te geven, want iedereen zal merken dat dit ook gewoon leuk kan zijn en het is uiteraard beter voor het milieu.

Relinde: Een eco-feest, daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Het is natuurlijk altijd fijn als je een steentje bij kan dragen aan een beter milieu of het tegengaan van een verslechterend milieu. Zelf zou ik best een eco feest willen geven, het is een goed voorbeeld. De meeste feesten hebben van die standaard thema’s en dit is heel vernieuwend.

Qua kosten verschilt het ook niet zoveel. Biologische producten zijn niet eens zo heel veel duurder dan “normale” producten. Ik denk dat als je zo’n feest zou geven je ook veel sponsoren kan regelen, veel organisatie motiveren jongeren die aan het milieu denken.

Om mij heen kiezen veel mensen voor biologische leefwijze. Bij de supermarkt waar ik werk komen veel fair trade logo’s voor en er wordt veel aandacht aan besteed aan het promoten hiervan.

Ik heb hiervan geleerd dat milieubewust leven echt uitmaakt. Stel dat je echt een eco-feest zou geven; misschien is het een groot succes en volgen en mensen. Je maakt mensen toch bewust van het milieu en dan ze er zeker wel wat aan kunnen doen.

Ik denk dat een eco-feest zeker de moeite waard is. Ik weet niet of er veel animo voor is, maar als je het op een leuke manier presenteert er genoeg mensen in geïnteresseerd zijn.

Bijlage 2: Bronnen

Wij hebben voor deze praktische opdracht gebruik gemaakt van de volgende sites:
- http://www.eco-logisch.nl/Results1.asp?Category=106&ParentID=76
- http://www.milieuloket.nl/9353000/1/j9vvhurbs7rzkq9/vhurdyxq5fv8
- http://blog.stirrr.nl/2010/10/organiseer-een-ecologisch-kinderfeestje/

Bijlage 3 : De opdracht

Opdracht 16 – Een Eco-Feest

Het woord “Eco” is hot: biologisch geteelde producten zijn “eco”, hippe merken maken hun spijkerbroeken van “eco-katoen”. Misschien is het binnenkort zelfs mogelijk om een “Eco-Feest” te geven. Dit is een milieuvriendelijke variant van een normaal feest. Om genoeg aspecten langs te laten komen gaan we uit van een groot feest, met officiële uitnodigingen, sjieke gasten, een diner en een disco.

In deze opdracht ga je bedenken wat je allemaal zou kunnen doen om er een milieuvriendelijk feest van te maken.

Natuurlijk leg je van elke maatregel uit waarom dit milieuvriendelijker is dan de gewone variant.

Denk aan…

1. De uitnodigingen

2. Aankleding

3. Locatie

4. Kleding van de gasten

5. Vervoer van de gasten

6. Licht, geluid, verwarming

7. Eten en drinken

8. Etc…!

Eigen mening:

Zou jij een “Eco-Feest” willen geven?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.