Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Informatie

Titel: Komt een vrouw bij de Dokter

Schrijver:Kluun

Titel: Kruistoch in Spijkerbroek

Schrijver: Thea Beckman1 thema:

Komt een vrouw bij de dokter is een liefdesverhaal en probleemverhaal ( het gaat over een vrouw die borstkanker heeft en haar man heeft daar ook problemen mee, het gaat niet zo goed met hun relatie en haar man gaat vreemd )Kruistocht in spijkerbroek gaat over een kruistocht in de geschiedenis. Dus de thema is totaal anders.2 taalgebruik

Het taalgebruik in het boek was helemaal niet moeilijk, er werden woorden gebruikt die goed te begrijpen waren en wanneer er een medische term gebruikt werd door een van de behandelende artsen van Carmen(vrouw van stijn met kanker) werd dit uitgelegd.Het taalgebruik past bij de personages omdat zij gewoon de woorden gebruiken die bij hun leeftijdsgeneratie passen. Vooral een vriend van Stijn, Ramon maakt gebruik van moderne woorden. Kruistocht in spijkerbroek is de taalgebruik ook heel makkelijk. Het verhaal wordt verteld door de schrijver. Ik vond deze 2 boeken even makkelijk te lezen.3 opbouw:

Het verhaal is helemaal niet ingewikkeld van opbouw omdat de grote lijnen chronologisch worden verteld. Van begin tot eind wordt het ziektebed van Carmen verteld.

In het verhaal zitten enkele tijdsprongen, die van belang zijn voor het lezen van het boek. Deze tijdsprongen worden telkens aangegeven, zodat je precies hoe lang geleden het is gebeurd. Daarnaast worden er telkens blokjes informatie gegeven en soms gaat het ook over het verleden maar dit is enkele om een beter zicht te krijgen over het leven van Stijn.

De opbouw past zeker bij het onderwerp van het verhaal omdat de lijdensweg van Carmen worden beschreven.

De gebeurtenissen zie je vanuit het perspectief van Stijn.

Aan het einde zijn er niet veel vragen meer omdat je op dat moment weet dat Carmen dood zal gaan. Bij Kruistocht in spijkerbroek is het verhaal ook chronologisch want het begint bij een tijdmachine en dan gaat rudolf naar het verleden en het verhaal eindigt ook bij een tijdmachine. Op het eind komt Rudolf weer terug in het heden. Waar hij alles verteld wat hij allemaal heeft beleefd in het verleden.4 tijdsverloop:

Tijdsverloop van het boek Komt een vrouw bij de dokter is ongeveer 3 jaar. Het begin van het boek tot aan het deel dat ze erachter kwam dat ze borstkanker had is ongeveer een half jaar. En de periode tot aan haar dood is ongeveer 2 jaar. En daarna is in het boek ook nog een periode over haar begrafenis en al en dat is ook ongeveer een half jaar. In het boek kruistocht in spijkerbroek is het niet bekend hoe lang het verhaal zich afspeelt. In het verhaal staat niet precies aan gegeven wanneer het zich afspeelt.

5 beschrijving van de hoofdpersonen:

STIJN is een man die zich moeilijk aan een relatie kan vasthouden want hij gaat vreemd terwijl hij thuis een zieke vrouw heeft liggen. Hij kan ook niet met de problemen van zijn vrouw omgaan en ook omdat ze door haar borstkanker een borst heeft verloren vind stijn het lastig om haar zo te zien en haar ook te zien lijden.

VROUW VAN STIJN (Carmen)is een zorgzaam type en is een moederfiguur, ze heeft 'n dochter samen met stijn, en zij denkt dat ze een gelukkig stel zijn. Ze komt er later wel achter dat stijn is vreemdgegaan maar dat snapt ze dan ook wel.

In het boek kruistocht in spijkerbroek is de hoofdpersoon Rudolf wega. Hij is een avontuurlijk leidend en verantwoordelijk type. Het verschil is echt heel erg tussen de karakters van de hoofdpersonen van deze 2 boeken.6 perspectief :

Het boek Komt een vrouw bij de dokter wordt in de ik-perspectief verteld en Kruistocht in spijkerbroek juist andersom. De schrijver verteld wat er allemaal gebeurd niet in de ik-perspectief.Evaluatie

Ik vind dit boek een boek voor volwassene als voor jongeren is. Het is supermakkelijk leesbaar. Het onderwerp is zwaar, de lijdensweg van een vrouw met kanker. Het is mooi en indrukwekkend te lezen hoe een man, die de partner van een vrouw met kanker is, dat hele gebeuren ervaart. Wat ik ook leuk vond aan het boek waren de kadertjes met toewijdende tekst die hier en daar op de bladzijden stonden. In het verhaal werd namelijk soms verwezen naar zo’n kadertje, waar een nadere toelichting stond. Extra informatie, over discotheken, restaurants, vrienden, bedrijven etc. die je uitleg gaven die niet van essentieel belang was, maar toch het begrijpen van het verhaal vergemakkelijkte. Ook vond ik het leuk gedaan, hoe er bij elk begin van een nieuw hoofdstuk weer een nieuw citaat stond, met bronvermelding uiteraard, uit de meest uiteenlopende liedjes. Stuk voor stuk liedjes die emotioneel verbonden waren aan dat bepaalde hoofdstuk. Heel leuk, origineel en mooi, dat maakte het lekker emotioneel.

Ik raad het iedereen aan om het te lezen.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.