Zonneboiler

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 882 woorden
  • 17 januari 2004
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inhoud

 inleiding  zo werkt een zonneboiler  zo werkt een zonnecollector  soorten zonneboilers  voor- en nadelen  conclusie

Inleiding

Bij deze opdracht was het de bedoeling om de werking van een zonneboiler aan het licht te brengen en tevens de voor- en nadelen ervan te noemen. Dus zijn we aan de slag gegaan en hebben we wat informatie verzamelt op de volgende pagina`s ziet u het resultaat. Wij zouden niet weten wat het leerdoel van deze opdracht is. Wij denken wel dat we de opdracht goed hebben uitgevoerd maar dat is aan u om dat te beslissen.

Zo werkt een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector vangt zonlicht op. Zo'n collector (niet te verwarren met een zonnepaneel voor de opwekking van elektriciteit) ziet eruit als een groot dakraam en kan eenvoudig op het dak worden aangebracht. De vloeistof die door de collector stroomt, wordt door het zonlicht verwarmd en kan bij fel zonlicht wel 90°C worden. Deze door de zon verhitte vloeistof verwarmt leidingwater in een voorraadvat dat meestal op zolder wordt neergezet of aan de wand wordt opgehangen. Het warme water uit het voorraadvat stroomt via een naverwarmer naar de kraan. Is het water te koud, dan brengt de naverwarmer, bijv. de geiser, de cv-ketel of een warmtepomp het op de gewenste temperatuur. Via sensoren wordt de temperatuur van het water in het voorraadvat en op de collector gemeten. Als de collector warmer is dan het water in het voorraadvat, start de pomp en circuleert het water. Mocht de temperatuur van de collector te hoog (oververhitting) of te laag (bevriezing) worden, dan stopt de pomp en loopt de collector leeg in een leegloopvat.

Zo werkt een zonnecollector

Sommige mensen maken een raam in het dak. Ze halen een paar pannen weg en zorgen er zo voor dat de zon naar binnen kan schijnen. Een dakraam is dan een eenvoudige zonnecollector. Je kunt ook energie besparen door alle tochtgaten dicht te maken. Soms sluiten de ramen en deuren niet goed. Veel warmte verdwijnt dan naar buiten. Een zonne collector is een soort kleine kist, die kist wordt zwart geschilderd. De zwarte kleur houdt de zonnewarmte goed vast. Vlak boven de bodem ligt een pijp in de kist. Door de pijp stroomt water. De kist is bedekt met een glazen plaat. Het glas laat de zonnestralen door en houdt de warmte in de kist. De hete lucht in de kist verwarmt het water in de pijpen. Met een pomp wordt het hete water in de buizen van de centrale verwarming gepompt. Zo kun je het hete water voor de afwas gebruiken of voor het bad. De geiser kan dan uitblijven. Voor verwarming in huis is de zonnecollector niet zo geschikt, want hij levert alleen warmte als de zon schijnt. Een platte zonnecollector haalt niet veel energie uit zonlicht. Met andere soorten zonnecollectoren is de opbrengst aan energie veel groter.Bijvoorbeeld d.m.v. een parabolische spiegel (een parabool is een lijn met de vorm van een boog) Door de gebogen vorm weerkaatsen de spiegels het zonlicht naar de buis in het midden. Door die buis stroomt water of een andere vloeistof. De vloeisof in de buis wordt verwarmd door de zonnestralen. Een pomp zorgt ervoor dat het warme water in huis terechtkomt. De parabolische spiegel kan draaien, zodat de meeste zonnestralen worden opgevangen.

Soorten zonneboilers

Standaard zonneboiler Bij een standaard zonneboiler wordt water uit het vat door een combiketel naverwarmd. Een standaard zonneboiler kan op bijna alle moderne combi-ketels worden aangesloten, zeker als de ketel voorzien is van het gaskeurmerk NZ (naverwarmer zonne-energie).

CV-zonneboiler Bij de CV-zonneboiler zorgt een CV-ketel dat het water in het boilervat op de juiste temperatuur is. Voor huishoudens die veel warm water gebruiken, biedt de CV-zonneboiler extra comfort. De CV-zonneboiler heeft in combinatie met een geschikte CV-ketel een hoger warmwatercomfort dan de standaard zonneboiler. Met de CV-zonneboiler kunt u op verschillende plaatsen tegelijkertijd warm water tappen.

Zonneboilercombi Wie naast een hoog warmwatercomfort de zon ook wil gebruiken voor de verwarming van de woning, kiest voor een zonneboilercombi. Dat is een CV-ketel met een ingebouwde zonneboiler, waarin voorraadvat en CV-ketel geïntegreerd zijn. De warmte in het vat wordt gebruikt voor tapwaterverwarming en voor ruimteverwarming, uiteraard in gescheiden circuits. Op die manier profiteert u dubbel van de zon. Een zonneboilercombi wordt geïnstalleerd in de plaats van een CV-ketel.

Voor- en nadelen

Enkele jaren geleden was een zonneboiler een nieuw product, waar nog veel aan te verbeteren was. De verhalen van lekkages en koude douches dateren uit die tijd. Tegenwoordig zijn er 18 fabrikanten in Nederland die professionele productielijnen opgezet hebben en dagelijks vele zonneboilers afleveren. De kwaliteit van de zonneboiler in Nederland is zonder meer goed. Per jaar bespaart een zonneboiler, uitgaande van een goede oriëntatie en een gemiddelde warm waterbehoefte, ongeveer 200 m3 aardgas. De besparing in guldens bedraagt daarmee zo'n 150 gulden. De overheid subsidieert zonneboilers met een aanzienlijk bedrag. Afhankelijk van de omvang van een zonneboiler zijn bedragen tot ongeveer 1500 gulden beschikbaar. Met deze overheidssubsidie is het ook financieel aantrekkelijk een zonneboiler aan te schaffen.

Conclusie

Dit wil je ook lezen:

De conclusie van dit verslag is dat het niet zo`n moeilijke opdracht was want het was alleen maar het verzamelen van informatie en het daarna goed verwerken. Dus deze opdracht is wel geslaagd denken wij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.