Geld en druppels

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 307 woorden
  • 29 oktober 2004
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Oriëntatie:
De onderzoeksvraag:
Wat is het kwantitatieve verband tussen de oppervlakte (A) van een muntstuk en het aantal druppels (N) dat op het muntstuk past?
Hypothese:
Kwalitatief: Hoe groter de munt hoe meer druppels erop passen.
Kwantitatief: We denken dat er een lineair verband uit komt. à N=a.A+b
Proefexperiment:
Wij vinden dat dit experiment niet nodig is omdat we weten dat er op een grotere munt meer druppels passen.
Planning:
De onafhankelijke grootheid die we gaan meten is de oppervlakte van de munt (A). We gebruiken de verschillende soorten euromunten die we hebben. De grootheden die niet mogen veranderen zijn de dichtheid van de vloeistof en het volume van de druppels (N).

Wij denken dat het experiment geen gevaren teweegbrengt, omdat we geen gevaarlijke stoffen gebruiken en ook de combinatie van deze stoffen geen reactie geeft.
Benodigdheden:
-Minimaal 5 munten met verschillende oppervlakten
-Pipet
-Water
-Iemand die kan tellen :P
-Rekenmachine
-Schuifmaat
Uitvoering:
We hebben met een pipet net zo veel druppels op de munten gedruppeld totdat het water eraf viel. In de tabel hieronder kun je zien na hoeveel druppels dat gebeurde. De oppervlakte van de munt hebben we berekend met de formule straal keer Л.
Munt 2 euro 50 eurocent 1 euro 20 eurocent 10 eurocent 10 eurocent
Oppervlakte munt (A) in mm2 520,36 460,34 423,10 389,17 355,32 290,74
Aantal druppels (N) 58 55 52 37 24 29

Controle
Het antwoord op de onderzoeksvraag is: er is geen kwantitatief verband tussen de oppervlakte van een munt en het aantal druppels dat erop past. Dat blijkt uit de volgende grafiek op het volgende blad. Het kwalitatieve verband gaat in de meeste gevallen wel op, want meestal gaan er op grotere munten meer druppels.
Wij denken dat er geen verband is omdat je met verschillende stoffen werkt; de munten zijn namelijk van verschillende stoffen gemaakt. De munt van vijf eurocent is waarschijnlijk gladder o.i.d. Misschien is dit helemaal niet waar maar dit is wat er bij onze proef uit kwam.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.