Personeelsbeleid

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 960 woorden
  • 23 augustus 2010
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
M&O
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inhoudsopgaven

Inleiding                 blz. 1   
Opdracht arbeidsovereenkomst     blz. 2
Opdracht Kees (ontslag of niet)    blz. 3
Bronnen                blz. 4
Logboek                blz. 4
Conclusie                blz. 5


Inleiding

De praktische opdracht van M&O bestaat uit 2 opdrachten. Opdracht 1 gaat over de arbeidsovereenkomst. Hierin verdiep ik me in de vakbonden en vergelijk ik de CAO’s gehandicaptenzorg en architecten met elkaar.  Ik ben benieuwd wat hier uit komt want zelf heb ik nog nooit een CAO ingezien ik hoop dat ze goed overzichtelijk zijn en ik alles snel kan vinden. Hierna ga ik door aan opdracht 2 deze gaat over een werknemer die zich niet goed gedraagt op de werk vloer hier ga ik een advies overschrijven aan de werkgever Piet waarin ik hem adviseer tot ontslag of niet.

Veel plezier met het lezen van mijn PO personeelsbeleid voor M&O!


Opdracht 1: Arbeitsovereenkomst
1.    NPB = voor de politie sector
FNV horeca bond= voor de sector horeca
FNV bouw= voor de bouwsector

2.    Omdat er haast geen regels waren voor werknemers. Zij mengde zich samen en zo kwam het dat er werknemers organisaties kwamen.
3.    VNO-NCW, VSNU
4.    FNV: Agnes Jongerius
CNV:  Renee Paas
VNO-NCW: Bernard Wientjes

5.   
CAO Gehandicaptenzorg:
a.    36 uur werkweek
b.    21 dagen
c.    2 dagen
d.    Als je in opdracht van de werkgever een opleiding doet worden je kosten volledig vergoed  er wordt met de werkgever  voor het volgen van de lessen en het afleggen van examens benodigde tijd als werktijd worden besproken
e.    Nee
f.    aantal doorbetaalde ziekte-uren gebaseerd op het overeengekomen arbeidspatroon

CAO Architecten:
a.    38 uur werkweek verdeeld over werkweek maandag tot vrijdag
b.    25 werkdagen vakantie waarbij als je ouder dan 35 jaar bent je 1 dag extra krijgt, je 40 jaar of ouder bent 2 extra dagen krijgt, 45 jaar of ouder 3 extra dagen, 50 jaar of ouder 4 extra dagen, 55 jaar of ouder 5 extra dagen en als je 60 jaar of ouder bent je 6 extra vakantiedagen krijgt
c.    2 dagen voor het huwelijk en 1 dag voor het onderteken van  door de notaris opgesteld samenlevingscontract
d.    Als  je een opleiding gaat doen in het belang van het werk/de functie is en welkevoort vloeit uit zijn functie en/of te verwachten functies binnen het bureau en/of de
branche, zal een tegemoetkoming in de studiekosten (les/examengelden, reisen
verblijfkosten, voorgeschreven leermiddelen) worden toegekend en in
redelijkheid betaald studieverlof worden verleend.
e.    Nee
f.    Excuus hier kan ik niets over vinden.

6.    Ik denk niet dat het heel erg verschilt want bij de Cao voor architecten moeten ze 38 uur werken en dat is 2 uur meer dan bij de gehandicapten zorg, maar ze hebben wel 4 dagen langer vakantie en dit kan ook nog eens oplopen hoe ouder je wordt.


Opdracht 2: Kees  (ontslag of niet?)

Beste Piet,

Wat geweldig dat je product “ Flumpie” zo goed gaat! Maar ik heb ook gehoord over Kees. Ik begrijp dat dit een moeilijk geval is en het wordt inderdaad tijd voor een functioneringsgesprek  hierin kan jij maar ook Kees aangeven wat jullie mening is over zijn functioneren .Je kan hem dan bijvoorbeeld duidelijk maken dat hij zich niet houdt aan de afspraken die in  zijn arbeidsovereenkomst staan, je kan hem er ook op attenderen dat je hem misschien wel voor onbepaalde tijd  in dienst hebt maar dat als hij zich niet beter houdt aan de afspraken van oa de persoonlijke verhoudingen in het bedrijf, nog een keer te laat komt of zich niet inzet voor het belang van het bedrijf waardoor de personeelsplanning niet meer klopt, je het recht hebt hem als nog per direct te ontslaan. Hij heeft er inmiddels voor gezorgd dat een hele lading Flumpie’s niet is door gegaan. Ook zou ik je aanraden tegen hem te zeggen dat als hij het met jou standpunten niet eens is of zegt dat er niets van klopt wat je beweerd, je hem dan verteld dat hij zelf ook zijn ontslag kan indienen. Maar hij kan er niet van uit gaan dat hij ergens anders wel carrière zal maken als hij zo doorgaat. 

Ik wens je veel succes met het functioneringsgesprek!

Groeten,

Joanne Jongens

Bronnen:

Opdracht 1:

-    http://vakbond.startpagina.nl/
-    http://www.google.nl/search?hl=nl&q=werkgeversorganisatie&meta=
-    http://www.elsevier.nl/web/Artikel.htm?contentid=218580
-    http://nl.wikipedia.org/wiki/Agnes_Jongerius
-    http://www.cnv.nl/over-cnv/pers/persberichten/artikel/26978/?tx_ttnews%5Byear%5D=2008&tx_ttnews%5Bmonth%5D=01&cHash=823057a501
-    http://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Paas
-    http://www.vno-ncw.nl/web/show/id=161331
-    http://nl.wikipedia.org/wiki/VNO-NCW

Voor de CAO’s:
-    http://cao.startpagina.nl/
-    http://www.architectencao.nl/
-    http://www.abvakabofnv.nl/docs/cao/cao_56_6_20070401-20090101_t.pdf

Opdracht 2:

Precent M&O ( hoofdstuk 3)

Logboek:

Datum    Wat heb ik gedaan    tijd

Wo 17 dec.    Uitleg wat je moet doen. alles door lezen en begin opdracht 1 in de les    30 min.
Di 30 jan.    Verder met opdracht 1 t/m 4 af    30 min
Ma 5 jan.    Opdracht Piet gemaakt    1.5 uur
Di 6 jan.    Verder met opdracht 5+ 6     2.15 uur

Hoe vond je de opdrachten?:
Ik vond de opdrachten op 5 na goed te doen. Ik ben met 5 heel lang bezig geweest. Verder vond ik de opdracht van Piet een leuke opdracht omdat ik zoiets nog niet eerder had gedaan.

Conclusie

Het was leuk om eens op zoek te gaan naar dingen waarnaar ik eigenlijk nog nooit naar had gekeken. Ook bleek dat er tussen de CAO’s die ik had vergeleken helemaal niet zo veel verschil zat. Dat vond ik wel opvallend want het zijn 2 totaal verschillende beroepen. Verder vond ik de opdracht van Piet leuk om te doen omdat we dit anders nog nooit hadden gedaan. En je moest nu eigenlijk de woorden die in het hoofdstuk voorkwamen gebruiken zo ken ik ze meteen voor de repetitie dat vond ik ook erg handig. Verder doe ik het in het vervolg liever met z’n tweeën maar daar kwam ik nu pas in de kerstvakantie achter dat dat kon. Dit zou me veel werk en tijd bespaard hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.